Pelisäännöt kirjastossa

Ohjeistus tilojen käytöstä on koottu kirjaston pelisääntöihin. Muut säännöt, kuten asiakkaan ja kirjaston oikeudet sekä vastuut, löydät kirjaston käyttösäännöistä.

Kirjastossa on työskentelyalueita erilaisiin tarpeisiin. Alueiden värikoodit kertovat onko kyse täysin hiljaisesta tilasta, työskentelytilasta vai sosiaalisesta tilasta.

 • Oranssi alue: Työskentelytilat, luku- ja tietokonepaikat
 • Punainen alue: Hiljaiset tilat, osa luku- ja tietokonepaikoista
 • Vihreä alue: Sosiaaliset tilat, virkistysalueet, ryhmätyötilat

Jokainen asiakas vastaa itse siitä, että toimii turvallisuusohjeiden mukaisesti kaikissa kirjaston tiloissa. 

Pitämällä huolta itsestäsi pidät huolta myös muista.

 • Tule kirjastoon vain terveenä. 
 • Käytä kasvomaskia.
 • Vältä pitkäkestoista ja turhaa oleskelua kirjaston tiloissa, asioi ripeästi.
 • Huolehdi hyvästä käsihygieniasta.
 • Pidä riittävä etäisyys muihin asiakkaisiin ja kirjaston henkilökuntaan.
 • Puhdista yhteiskäytössä olevien koneiden näppäimistö ja hiiri puhdistuspyyhkeellä. Puhdistuspyyhkeitä saat kirjaston asiakaspalvelusta tai vahtimestareilta.
 • Aineiston lainaus ja varausten nouto vain rajatuilta alueilta. Muut kirjaston tilat on suljettu.
 • Noudata kirjastossa esillä olevia koronapoikkeustilan toimintaohjeita.

Luku- ja työskentelyalueet ovat kirjaston yleistä, oranssia aluetta. Oranssilla alueella hiljainen puhe on sallittu ja se on kirjastossa pääsääntöisesti vallitseva äänentaso.

Huomaathan, että osa lukupaikoista on vain Helsingin yliopiston opiskelijoiden, tutkijoiden ja henkilökunnan käyttöön. Alueet on merkitty erillisin kyltein.

Huolehdi tavaroistasi ja varo varkaita. Katso myös, etteivät laukkusi ja muut tavarasi valtaa toisilta työskentelypaikkaa. Säilytä tavaroitasi kirjaston säilytyslokeroissa.

Voit poistua lukupaikalta hetkeksi, mutta älä varaa paikkaa yli puoleksi tunniksi. Merkitse paikkasi ja ilmoita lähtöaikasi lapulla. Lappu yksistään ei riitä paikan merkitsemiseen. Jos olet pois yli puoli tuntia, toisella on lupa ottaa paikkasi ja siirtää tavarasi omatoimisesti sivuun — siihen ei pyydetä kirjastohenkilökunnan apua. Kirjasto ei vastaa lukupaikalle jättämistäsi tavaroista.

Hoida puhelut puhelutiloissa tai sivummalla niin, ettet häiritse muita.

Pidä työskentelytilat siisteinä ja siivoa jälkesi. Nauti eväät mieluiten virkistysalueilla.

Tietokonepaikat ja -luokat ovat lukupaikkojen tapaan oranssia aluetta. Hiljainen puhe on sallittu.

Kaikille kirjaston asiakastiloissa oleville koneille kirjaudutaan Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella, ne ovat siis vain yliopiston opiskelijoiden ja henkilökunnan käyttöön. Koneiden käytössä on noudatettava yliopiston IT-palveluiden käyttösääntöjä.

Huolehdi tavaroistasi ja varo varkaita. Katso myös, etteivät laukkusi ja muut tavarasi valtaa toisilta työskentelypaikkaa. Säilytä tavaroitasi kirjaston säilytyslokeroissa.

Voit poistua tietokonepaikalta hetkeksi, mutta älä varaa paikkaa yli puoleksi tunniksi. Merkitse paikkasi ja ilmoita lähtöaikasi lapulla. Lappu yksistään ei riitä paikan merkitsemiseen. Jos olet pois yli puoli tuntia, toisella on lupa ottaa paikkasi ja siirtää tavarasi omatoimisesti sivuun — siihen ei pyydetä kirjastohenkilökunnan apua. Kirjasto ei vastaa työskentelypaikalle jättämistäsi tavaroista.

Hoida puhelut puhelutiloissa tai sivummalla niin, ettet häiritse muita.

Pidä tietokonepaikat ja -luokat siisteinä, ja siivoa jälkesi. Nauti eväät mieluiten virkistysalueilla.

Hiljaiset tilat on merkitty punaisella ja ne on tarkoitettu äänettömään työskentelyyn.

Pidä kaikki laitteet kokonaan äänettöminä, työskentele hiljaisesti. Kunnioita toisten työskentelyrauhaa.

Huomaathan, että osa hiljaisista tiloista on vain Helsingin yliopiston opiskelijoiden, tutkijoiden ja henkilökunnan käyttöön. Alueet on merkitty erillisin kyltein.

Kaisa-talon 2. kerroksessa on pieni hiljainen lukusali, jossa työskentely tapahtuu ilman kannettavia tietokoneita. Muissa yliopiston kirjaston hiljaisissa tiloissa kannettavien käyttö on sallittu.

Huolehdi tavaroistasi ja varo varkaita. Katso myös, etteivät laukkusi ja muut tavarasi valtaa toisilta työskentelypaikkaa. Säilytä tavaroitasi kirjaston säilytyslokeroissa.

Voit poistua lukupaikalta hetkeksi, mutta älä varaa paikkaa yli puoleksi tunniksi. Merkitse paikkasi ja ilmoita lähtöaikasi lapulla. Lappu yksistään ei riitä paikan merkitsemiseen. Jos olet pois yli puoli tuntia, toisella on lupa ottaa paikkasi ja siirtää tavarasi omatoimisesti sivuun — siihen ei pyydetä kirjastohenkilökunnan apua. Kirjasto ei vastaa työskentelypaikalle jättämistäsi tavaroista.

Pidä hiljaiset tilat siisteinä, siivoa jälkesi. Nauti eväät mieluiten virkistysalueilla. Hoida puhelut puhelutiloissa tai jossain sivummalla niin, ettet häiritse muita.

Virkistysalueet ovat vapaamuotoisempaa oleskelua, työskentelyä ja juttelua varten. Eväiden syönti on sallittu, mutta pidä tilat siisteinä ja siivoa jälkesi. Hoida puhelut puhelutiloissa tai sivummalla niin, ettet häiritse muita.

Kirjastossa on puhelutiloja ja -koppeja, jotka on tarkoitettu nimensä mukaisesti puheluita varten. Älä varaa puhelutilaa henkilökohtaiseksi luku- tai työskentelypaikaksi. 

Puhelutiloja on toistaiseksi ainakin pääkirjastossa Kaisa-talossa ja Meilahden kampuskirjastossa Terkko Health Hubissa. Jos puhelutilaa ei ole saatavilla tai et löydä sitä, hoida puhelusi jossakin sivummalla niin, ettet häiritse muita.

Helsingin yliopiston oppimiskeskusten ja kirjaston ryhmätyötilat ovat vain Helsingin yliopiston opiskelijoiden, tutkijoiden ja henkilökunnan käyttöön. Niitä ei voi varata vain omaan käyttöön, julkisia tilaisuuksia varten tai opetuskäyttöön — tilat ovat ryhmätyöskentelyä varten.

Ryhmätyötilat ovat käytettävissä kirjaston toimipaikkojen ja oppimiskeskusten aukioloaikoina.

Varauksen tekemiseen tarvitset yliopiston Office365-tilin ja -kalenterin. Voit varata huoneen enintään 2 tunniksi/henkilö/päivä. Pidemmät varaukset voidaan poistaa ilman erillistä ilmoitusta. Varaus raukeaa puoli tuntia varausajan alkamisen jälkeen, jos kukaan ryhmän jäsenistä ei ole saapunut paikalle.

Jos ryhmätyöhuoneesta ei ole varausta, voit käyttää tilaa väliaikaisesti varaamatta. Varauksen tehneet käyttäjät ovat kuitenkin aina etusijalla. 

Pidä ryhmätyötilat siisteinä ja siivoa jälkesi.