Kurssitarjonta ja ilmoittautuminen

Keväällä 2022 on vielä tarjolla kaksi Teemailtaa: yksi online- ja yksi hybridimuotoinen. Piirustussalin Teemaillat valottavat erilaisia piirtäjänäkökulmasta mielenkiintoisia kohteita, jotka ovat kotiympäristössä helposti saatavilla. Teemailtojen opettajana toimii Helsingin yliopiston piirustusmestari Vappu Rossi ja alustajina vierailevat asiantuntijat.

Ilmoittautuminen molempiin Teemailtoihin on avautunut.

Yhden kurssikerran hinta on 8€ / 5€. Alennushinta koskee opiskelijoita, eläkeläisiä ja työttömiä, Helsinki Alumni -yhteisön jäseniä, siviilipalvelus- ja varushenkilöitä sekä ammattitaiteilijoita. Teemailtojen opetuskieli on suomi.

Välineet on eritelty kunkin Teemaillan tiedoissa. Osallistujat hankkivat tarvikkeet itse. Kaikenlaiset omat välinekokeilut ovat sallittuja, tekotapa voi poiketa ehdotetusta.

Osallistujat saavat ennen kurssia sähköpostin, jossa on tarvittaessa lisäohjeita ja linkki Teemaillan Zoom-tapaamiseen. HUOM! Tarkistathan siis huolellisesti ilmoittautumisen yhteydessä, että sähköpostiosoitteesi on varmasti merkitty lomakkeeseen oikein!

Jos Zoom-ympäristö ei ole sinulle tuttu, suosittelemme applikaatioon tutustumista etukäteen. Piirustussali ja Helsingin yliopisto eivät voi vastata yksittäisten osallistujien mahdollisista teknisistä ongelmista.

Tiedustelut: piirustussali@helsinki.fi

 

Tiistai 26.4.2022 klo 17:00 ONLINE: Ver­tai­le­vaa ana­to­mi­aa!

Voimmeko tunnistaa samoja ilmeitä esimerkiksi hevosen, koiran ja ihmisen kasvoilla? Pohdimme kahden asiantuntijavieraan johdolla ilmelihaksiston, kallon luuston ja muiden kiinnostavien yksityiskohtien kautta ihmisen ja muiden nisäkkäiden ilmeiden ja eleiden samankaltaisuuksia ja eroja. Vieraina ovat anatomian yliopistonlehtorit Suvi Viranta-Kovanen lääketieteellisestä tiedekunnasta ja Juha Laakkonen eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta. Keskustelevan asiantuntija-alustuksen jälkeen piirrämme eläimiä, ihmisen kasvoja tai eläimen ja ihmisen piirteitä yhdistävän, mielikuvituksellisen hybridimuotokuvan / -omakuvan. Mallina voivat toimia omat lemmikit, valokuvat, läheiset ihmiset tai piirtäjä itse.

Kohderyhmä: kaikille avoin

Välineet: lyijykynä(t), kuitukärkikynä / tussi tai vastaava; luonnoslehtiö tai -kirja tai paperia

Osallistujien maksimimäärä: 20 henkilöä
Hinta: 8€ / 5€.

Ilmoittautumislinkki: https://www.lyyti.in/Vertailevaa_anatomiaa

 

Tiis­tai 3.5.2022 klo 16:00: PAIKAN PÄÄLLÄ klo 16–18 tai ONLINE klo 16–18:30
Kil­pi­kon­na, san­daa­li ja Me­dusan pää – yk­si­tyis­koh­tia Pää­ra­ken­nuk­sen kip­si­veis­tok­sis­ta

Huom! Poikkeuksellisesti aikaisempi aloitusaika!

Miksi Marcelluksella on seuranaan kilpikonna? Mikä on Ares Borghesen nilkkarenkaan tarina? Mitä paljastavat Belvederen Apollon sandaalit? Päärakennuksen vanhan puolen vestibyylissä on esillä yliopiston kipsiveistoskokoelman helmiä. Veistoksista voi löytää piilotettuja kuvallisia viestejä ja merkityksellisiä yksityiskohtia, joita emme arjessa tule huomanneeksi, mutta joilla on mielenkiintoinen taustatarina. Piirrämme etäyhteydellä veistosten yksityiskohtia, ja niistä meille kertoo taidehistorioitsija Ville Hakanen. HUOM! Tähän Teemailtaan voit osallistua joko paikan päällä tai Zoomin kautta. Loppukeskustelu tapahtuu vain Zoomissa, joten live-osallistujien Teemailta on puoli tuntia lyhyempi, klo 16–18. Päärakennus sulkeutuu klo 18, jolloin live-osallistujien tulee poistua rakennuksesta. Noudatamme etäisyys- ja hygieniasuosituksia sekä Piirustussalilla että retkikohteissa. Yliopiston linjauksen mukaisesti Piirustussalin kursseilla käytetään maskia. Maskisuositusta päivitetään tarvittaessa yliopiston linjausten mukaan.

Kohderyhmä: kaikille avoin

Välineet: lyijykynä(t), kuitukärkikynä / tussi tai vastaava; luonnoslehtiö tai -kirja tai paperia

OSALLISTUMINEN PAIKAN PÄÄLLÄ: max 15 henkilöä
ilmoittautumislinkki: https://www.lyyti.fi/reg/Piirustussalin_Teemailta_Kilpikonna_sandaali_ja_Medusan_paa__yksityiskohtia_Paarakennuksen_kipsiveistoksista_3103
HUOM: Loppukeskustelu tapahtuu vain Zoomissa, joten live-osallistujien Teemailta on puoli tuntia lyhyempi, klo 16–18. Päärakennus sulkeutuu klo 18, jolloin live-osallistujien tulee poistua rakennuksesta.

ONLINE: max 20 henkilöä
ilmoittautumislinkki: https://www.lyyti.in/Kilpikonna_sandaali_ja_Medusan_paa

Hinta: 8€ / 5€.

Piirustusillat (croquis ja elävä)

Avoin kaikille. Keskiviikkoisin 4.5.–1.6.2022 klo 17:00–19:30. 

Piirustussalin kaikille avoimet piirustusillat sopivat niin aloittelijoille kuin edistyneemmillekin piirtäjille. Kuhunkin iltaan mahtuu 15 osallistujaa. Piirustusillat toimivat yhtä lailla yksittäisinä elämyksinä kuin sarjallisena kokonaisuutena: voit osallistua useampaan tai vaikka vain yhteen piirustusiltaan. Et tarvitse aiempaa kokemusta mallipiirustuksesta. Elävänmallin illat ja croquis-illat vaihtelevat pääsääntöisesti vuoroviikoin.

Croquis on lyhyessä ajassa toteutettu elävästä mallista piirretty kokovartalokuva. Piirustussalin croquis-illoissa saat monipuolisen katsauksen croquis-piirtämisen erilaisiin puoliin. Croquis, kuten muukin mallipiirustus, on laji joka muuttuu toistojen kautta yhä antoisammaksi! Croquis-iltoihin tarvitset omat piirtimet sekä lehtiön tai luonnoskirjan, hyvä koko lehtiölle on A4–A3.

Piirustussalin elävän mallin illoissa keskitytään klassiseen elävän mallin piirustukseen. Malli ei vaihda asentoa kuten croquis-piirustuskursseilla, vaan piirrämme 20 minuutin jaksoissa samaa asentoa koko illan. Piirustusilloissa käydään läpi hiilipiirustustekniikan sekä havainnosta piirtämisen perusteita. Mallipiirustus on kiehtova, kaiken tasoisille piirtäjille sopivasti haastava tapa harjaannuttaa silmän ja käden yhteistyötä! Elävänmallin illoissa paperin (litoposter) saa Piirustussalilta. Hygieniasyiden vuoksi toivomme, että kurssilaisilla on mukana omat piirustusvälineet, mutta hiiliä ja muita peruspiirtimiä voi myös lainata salilta.

Mikäli sinulla on vähäisiäkin flunssan oireita tai muuta koronaviruksen oirekirjoon liittyvää, pyydämme jättämään kurssin väliin: sairaustapauksissa kurssipaikan voi siirtää toiseen ajankohtaan ilman kuluja.

Noudatamme etäisyys- ja hygieniasuosituksia sekä Piirustussalilla että retkikohteissa.

Yliopiston linjauksen mukaisesti Piirustussalin kursseilla käytetään maskia. Maskisuositusta päivitetään tarvittaessa yliopiston linjausten mukaan.

Osallistumismaksu 12€ / 8€. Ilmoittautuminen on sitova. Osallistumismaksua ei palauteta, mutta sairaustapauksissa voit neuvotella kurssipaikkasi siirrosta toiseen keskiviikkoiltaan. Alennushinta koskee opiskelijoita, eläkeläisiä ja työttömiä, Helsinki Alumni -yhteisön jäseniä, siviilipalvelus- ja varushenkilöitä sekä ammattitaiteilijoita.

Huom! Viime hetken peruutuspaikkoja voi tiedustella piirustusmestarilta vappu.rossi@helsinki.fi tai suoraan salilla piirustusillan alkaessa klo 17. Peruutuspaikalle tultaessa kurssimaksu maksetaan käteisellä tasarahana suoraan Piirustussalilla.

Kurssipäivät ja ilmoittautuminen:

Ke 4.5.2022 klo 17–19.30, croquis: TÄYNNÄ!

Ke 11.5.2022 klo 17–19.30, elävä malli: TÄYNNÄ!

Ke 18.5.2022 klo 17–19.30, croquis: TÄYNNÄ!

Ke 25.5.2022 klo 17–19.30, elävä malli: TÄYNNÄ!

Ke 1.6.2022 klo 17–19.30, croquis: TÄYNNÄ!

Kaksi identtistä kahden päivän kurssia. Avoin kaikille. Ke–to 4.–5.5.2022 klo 10–15 ja ke–to 18.–19.5.2022 klo 10–15.

Kaikille avoin kaksipäiväinen intensiivikurssi sisältää ateljeetyöskentelyä ja opastetun piirustusretken Engelin suunnittelemaan Helsingin observatorioon. Kurssille mahtuu 15 osallistujaa.

Kurssi soveltuu sekä vasta-alkajille että edistyneemmille piirtäjille. Hinta 45 / 22,50 € sisältää ohjauksen, retkikohteen pääsymaksun ja paperit. Hygieniasuositusten noudattamiseksi toivomme kurssilaisten tuovan omat piirustusvälineet, mutta välineitä voi lainata myös Piirustussalilta. Osallistujat saavat ennen kurssia sähköpostin, jossa on lisäohjeita. Tarkistathan, että sähköpostisi on merkitty ilmoittautumislomakkeeseen oikein. Ilmoittautuminen on sitova. Osallistumismaksua ei palauteta, mutta sairaustapauksissa voit neuvotella osallistumisesta korvaaville kursseille.

Noudatamme etäisyys- ja hygieniasuosituksia sekä Piirustussalilla että retkikohteissa. Yliopiston linjauksen mukaisesti Piirustussalin kursseilla käytetään maskia. Maskisuositusta päivitetään tarvittaessa yliopiston linjausten mukaan.

Klassikkokurssien alennushinta koskee Helsingin yliopiston opiskelijoita ja jatko-opiskelijoita. 

Kurssipäivät ja ilmoitautuminen:

Piirustussalin klassikot, 4.–5.5.2022 klo 10–15: https://onlinepayments.it.helsinki.fi/tuote/piirustussalin-klassikot-4-5-5-2022-klo-10-15/?lang=fi

Piirustussalin klassikot, 18.–19.5.2022 klo 10–15: https://onlinepayments.it.helsinki.fi/tuote/piirustussalin-klassikot-18-19-5-2022-klo-10-15/?lang=fi