Karanteenitaidekurssi

Helsingin yliopiston Piirustussalin ollessa koronavirustilanteen vuoksi suljettuna, piirustusmestari Vappu Rossi julkaisi piirustustehtävien sarjan, jonka voi toteuttaa kotoa käsin ilman erityisiä välineitä, nimellä karanteenitaide.

Piirrin voi olla mikä tahansa kotoa löytyvä. Paperi voi olla mikä tahansa kotoa löytyvä. Vaikka lyijykynä ja 80-grammainen monistuspaperi tai kaupan paperikassi käy. Testaa eri piirtimiä eri tehtävissä.

Halutessasi voit laittaa tuloksia jakoon sosiaalisessa mediassa #piirustussali #karanteenitaide #quarantineart #universityofhelsinkiartroom #vappurossi

Omakuva tai kaverin / perheenjäsenen muotokuva.
Voit toteuttaa nämä tehtävät myös kaverin kanssa yhtä aikaa toinen toisistanne piirtäen.

Tehtäviä 1–3 päiväksi:

Omakuva / muotokuva

 1. katsomatta paperia (suoraan edestä)
 2. yhdellä viivalla, kynää nostamatta (puoliprofiilista, eli ei suoraan edestä eikä suoraan sivulta vaan päätä vähän sivuun kääntäen, perinteinen muotokuva-asento)
 3. väärällä kädellä
 4. katsomatta paperia, yhdellä viivalla
 5. yhdellä viivalla, väärällä kädellä
 6. katsomatta paperia, väärällä kädellä
 7. katsomatta paperia, yhdellä viivalla, väärällä kädellä
 8. kahdella kädellä & kahdella piirtimellä suoraan edestä
  a) samaa kuvaa (monokuva, tyyli vapaa)
  b) kahta eri kuvaa peilikuvana (stereokuva)
  c) kahta eri kuvaa jotka menevät samaan suuntaan (stereokuva)

Pidempi jatkotehtävä:

Omakuva tai muotokuva. Pidemmälle viety piirros omista tai kaverin / perheenjäsenen kasvoista.

Seuraavaksi otamme tilaa haltuun, eli piirrämme kodin interiööriä. Tila jota piirrät voi olla suuri ja haastava – koko huone – tai voit piirtää vaikka vain yhtä yksityiskohtaa huoneen nurkassa. 
Tässä tehtäviä noin 3 päiväksi. Poimi ne jotka sinua eniten kiinnostavat!

Lyhyet lämmittelytehtävät:

Esityö: Pieni, kämmenen kokoinen luonnos
Ennen kuin alat piirtää tilaa tarkemmin, tee pieni nopeahko luonnos, jossa käyt läpi sommitelman pääpiirteet: linjat, suunnat, kaltevuudet, mahdolliset kaaret, yleismitat. 

Esityö: Yksityiskohtia katsomatta paperia
Kun olet aikeissa tehdä pidemmän työn jostakin näkymästä, tee ensin pari kolme luonnosta tilan yksityiskohdista katsomatta paperia. Aloita vasta sitten varsinainen työ.

Esityö: Piirrä näkymän linjat sormellasi ilmaan
Kun alat piirtää tilaa tarkemmin, pohdi näkymä rauhassa ensin läpi. Piirrä sormella ilmaan ja pohdi suuntia, mittoja ja sommitelmaa.
 

Pidemmät tehtävät:

Viitteellinen, etsiskelevä muhju
Tilapiirustus on usein pikkutarkkaa ja säntillistä, mutta tässä tavoitellaan rentoa otetta. Piirrä keveällä, luonnostelevalla, haeskelevalla, jatkuvasti liikkuvalla viivalla. Käy edessäsi oleva tila läpi: mitä kaikkea näet tilassa? Yksityiskohtia voit poimia tai ohittaa halusi mukaan. Pidä suhteellisen nopea liike yllä, älä mieti turhia. Käsi liikkuu koko ajan. 

Jatkotehtävä: Viitteellinen, etsiskelevä muhju + pelkistetty valööri
Kun olet saanut jäsenneltyä tilan rakenteen, lisää varjoalueita: siristä silmiä, jolloin näet valojen ja varjojen vaihtelun paremmin. Käy ensin läpi viitteellisesti laajimmat varjoalueet ja sen jälkeen syvennä tummimpia varjoja. Pidä myös varjostusvaiheessa piirtämisen tapa keveänä ja liikkuvana.

Ääriviivapiirustus kynää nostamatta
Viivapiirustus, pelkät ääriviivat. Käy läpi edessäsi oleva tila nostamatta kynää paperista. 

Dramaattinen valotilanne
Valitse paikka, jossa on hyvin voimakas tai kiinnostava valon ja varjon ero. Keskity valotilanteen kuvaamiseen. Kuvasta voi tulla myös hyvin abstrakti. 

Säntillinen viiva, pelkistetty valööri
Piirrä viivapiirustus, jossa kaikki suunnat ja mittasuhteet ovat täsmälliset. Kun olet saanut viivat paikalleen, ota mukaan pelkistetty valööriasteikko (3, korkeintaan 4 sävyä: vaaleat, tummat, keskiharmaat). Silmien siristäminen auttaa valo- ja varjoalueiden hahmottamisessa. 

Tämän tehtäväsarjan aiheena on yksi kuvataiteen perinteisimmistä lajityypeistä: asetelma. Hedelmä- ja kukka-asetelmat ovat innoittaneet taiteilijoita vuosisatojen ajan, mutta asetelman voi rakentaa muistakin aineksista.

Lämmittelytehtävä: Keittiötarvikkeiden kolot

Etsi keittiöstäsi astioita ja välineitä, joissa on koloja tai aukkoja, esim. vispilä, perunasurvin, teekuppi. Piirrä vain nuo kolot. Huomaa, että kolon muoto muuttuu dramaattisesti, jos kääntelet esinettä.

Miniatyyriasetelma

Pienestä suurta. Kerää pieniä esineitä miniasetelmaksi. Piirrä miniasetelmasi ~3–10-kertaisena suurennoksena. Vaikka kohde on pieni, taide on suurta. Pohdi rajausta, sommitelmaa, kuvakulmaa ja valaistusta.

Vesilasiasetelma

Tämä tehtävä on huikean haastava ja monipuolinen! Tee asetelma, joka koostuu läpinäkyvistä vesiastioista, valoista ja vedestä. Tarvitset asetelmaan juoma-, viini- tai shampanjalaseja, lasimaljakoita, pulloja, kannuja jne. Kattauksen ei tarvitse olla runsas; tämän asetelman lumo ei synny kohteiden runsaudesta vaan vedestä, valoista, kiilloista ja varjoista. Yksikin vedellä täytetty lasi on jo innostava kohde. Luo täysistä ja puolitäysistä (kyllä, se on puoliksi täynnä) lasiastioista mielenkiintoinen kokonaisuus. Valaise asetelma taskulampuin tai kohdevaloin, yleisvalon kannattaa olla vähäinen, että saat esiin lasien ja veden heittämät varjot. Testaile valaistusta ja taustaa. Alustan kannattaa olla valkea, iso valkea paperi on tähän paras, että saat varjot ja kiillot mahdollisimman monipuolisesti näkyviin. Jos valkeaa paperia ei ole saatavilla, jokin muu tasainen vaalea pinta toimii yhtä lailla.

Karanteeniasetelma

Tämän tehtävän voit tulkita symbolisesti tai konkreettisesti. Tee asetelma, jossa on tilanteeseen linkittyviä tai siitä vertauskuvallisesti kertovia esineitä ja asioita. Pohdi valaistusta: (kohdevaloja, taskulamppuja, luonnonvaloa?) ja taustaa sekä tietenkin kuvakulmaa, rajausta, sommitelmaa ja mittakaavaa.

Tällä kertaa Karanteenitaidekurssin ohjelmassa on muistia, kuuntelemista, keskittymistä ja luovaa ajattelua tehostavaa vapaata piirtelyä. 

Oletko piirrellyt joskus puhuessasi puhelimeen? Väritellyt a- ja o-kirjaimien keskustoja kokouksessa? Myös tällaisella näennäisesti tarpeettomalla piirtelyllä on yllättäviä suotuisia vaikutuksia. Kokeilemme tätä käytännössä.

Lämmittelytehtävä: Häkkyräolento tai abstraktia kauneutta

Laita silmät kiinni ja pyörittele kynää paperilla. Tee pyöriviä ja/tai kulmikkaita liikkeitä mielesi mukaan. Avaa silmät. Voit jatkaa syntynyttä viivasäkkyrää eri tavoin: värittelemällä tai lisäilemällä. Kuvio voi olla abstrakti tai voit tehdä siitä esimerkiksi eläimen tai naaman. Huom: lopputuloksessa ei tarvitse olla mitään järkeä. Näiden harjoitusten fokuksessa on prosessi, ei produkti. ”Matka on tärkeämpi kuin päämäärä.” 

Lämmittelytehtävä: Piirtäminen musiikkitermien kautta

Millaista kynänjälkeä voisit tuottaa nuottikirjoituksen ohjeita mukaillen? Pohdi ja kokeile. Largo, allegro, staccato, legato, dolce, sostenuto, accelerando, forte fortissimo, con fuoco? 

Matka vapaan piirtelyn maailmaan

Kuuntele äänikirjaa tai puheohjelmaa: podcast, asiaohjelma, radioessee, kuunnelmasarja, tv-keskustelu. Piirtely tehostaa tutkitusti keskittymistä, kuullun ymmärtämistä ja asioiden painamista mieleen. Kokouspiirtelyn klassikko on esityslistan a- ja o-kirjaimien keskustojen täyttäminen, mutta voit luoda itse omat kuvalliset teemasi, joita sitten jatkat tai värittelet. Hyviä lähtökohtia ovat esimerkiksi:

 • kulmikkaat tai pyörivät viivat 
 • spiraalit, pallot, soikiot  
 • kukat, lehdet, marjat, hedelmät
 • oksat, köynnökset ja muut vastaavat orgaaniset kasvustot
 • pilvimuodostelmat
 • ääniaallot tai sydänkäyrien tapaiset edestakaiset viivat
 • salamat, pisarat 
 • kulmikkaat muodot, viivamuodostelmat
 • oudot eläimet tai naamat
 • lämmittelytehtävän viivasäkkyrät ja siitä syntyvät olennot ja abstraktit kuviosarjat
 • muistiinpanojen kehystely graafisin elementein

Jatkotehtävä rohkealle vapaapiirtäjälle: Piirtäminen kokous- tai luentomuistiinpanojen ohessa

Kuuntele verkkoluentoa. Voit testata piirtelyä myös etäkokouksen aikana. Jos keskustelussa suunnitellaan uutta projektia tai tarvitaan muusta syystä luovaa ajattelua, tai sinun on keskityttävä kuuntelemaan pidempiä puheenvuoroja, on vapaa piirteleminen tutkitusti hyödyllistä.

Voit kirjoittaa asiasanoja tai muistiinpanoja tavalliseen tapaan joko samalle tai toiselle paperille. Oppimista ja luovaa ideointia voit tutkitusti vielä tehostaa sillä, että piirustukset liittyvät luennon tai keskustelun aiheeseen, mutta piirrä ainakin aluksi vain nopeita ja pieniä, merkinomaisia kuvia, jotka tukevat muistiinpanojasi, ettei piirtäminen vie huomiotasi liikaa. 

HUOM: Piirtämisen on tarkoitus olla hyödyllistä, ei häiritsevää: jos piirtäminen ei sinun kohdallasi paranna tarkkaavaisuutta, vaan alat pohtia liikaa piirtämistä ja lopputulosta, ja unohdat kuunnella luentoa tai puheenvuoroa, siirry seuraavaan tehtävään tai kokeile näitä tehtäviä uudestaan, vaikka radio-ohjelman aikana.

Musiikkipiirustusta

Kokeilemme meditatiivista piirtämistä, jäljittelemme kynänjäljellä musiikin tunnelmaa ja annamme käden liikkua rennosti sävelten innoittamana. 

Valitse harjoituksiin erilaisia kappaleita ja musiikin lajeja. Älä mieti liikaa mitä piirrät.

Itse piirsin kuukausi sitten poikkitaiteellisessa konsertissa Hildegard von Bingeniläisen sävellyksiin Ave Generosa ja O Frondends Virga, niissä virtaavan kynänliikkeen meditatiivisesta luonteesta voisi olla helppo saada kiinni. Erinomainen valinta täysin toisesta maailmasta voisi olla esimerkiksi Suomen epäviralliseksi kansallislauluksikin ehdoteltu Daruden Sandstorm.

 1. Kuvittele, että kynäsi on ääneen reagoiva tutka. 
 2. Pidä kiinni kynän päästä niin että se roikkuu kädestäsi heiluvaisena ja rentona. Kuljeta kättäsi paperilla musiikin tahtiin. 
 3. Kuvittele, että kynäsi on kapellimestarin tahtipuikko.
 4. Kynän jäljen ja käden liikkeen luonne jäljittelee musiikkia: voimakkuus, herkkyys, tempo… voit ylipäätään pohtia piirtämistä musiikkitermien kautta lämmittelytehtävän tapaan.

Hyviä valintoja aloittelijalle tähän tehtävään ovat vaikkapa Griegin Vuorenkuninkaan luolassa ja Rimski-Korsakovin Kimalaisen lento. Olen käyttänyt molempia myös opetuksessa.

Jos sinulla on aikaa, valitse jokin pidempi musiikkiteos. Beethovenin 9 voisi olla kohottava valinta. Sibeliuksen Puusarjaa käytetään usein musiikkimaalauksen taustana. Näin pääsiäisen lähestyessä voit ajankohtaan sopivasti piirtää läpi Mozartin Requiemin, joka usein kuullaan pääsiäiskonserteissa. 

Huomaa, että musiikin ei tarvitse olla klassista. Näiden harjoitusten idea syvenee, kun testaat erilaisia tyylilajeja ja eri aikakausien musiikkia. Voit piirtää musiikin ohella myös äänimaisemia tai vaikka valaiden laulua.

Karanteenitaidekurssin viidennessä osassa tarkastelemme luonnon heräämistä ja orgaanisen kasvun logiikkaa.

Lämmittelytehtävä: risteävien ja päällekkäisten kasvien ääriviivat

Valitse tähän tehtävään näkymä tai yksityiskohta, jossa kasvin osat menevät päällekkäin tai ristikkäin: jotakin siis on edessä, jotakin taaempana ja jotakin ehkä siinä välillä. Voit piirtää vaikkapa kotisi viherkasvia tai pihakuusen oksaa. Tämä tehtävä on vähän kuin palapeli: mitkä viivat kannattaa piirtää ensimmäisenä? 

Hedelmä- ja vihannesosastolla 

Seuraavalla kauppareissullasi voit tutkailla hedelmä- ja vihannesosastoa uudesta näkökulmasta. Sieltä löytyy inspiroivia piirrosmalleja!

Parsakaali on kuin pieni puu.

Inkivääri näyttää melkein korallilta, jos haarakkeita on vielä jäljellä. Luomuinkiväärissä on usein ohuempia, useampia haaroja – se sopii tähän tarkoitukseen paremmin.

Savoijinkaali on rypyliäisyydessään ihastuttava, mutta yhtä hyvin malliksi sopii kiinankaali tai lehtikaali. Jos onnistut löytämään jostain romanesco-kukkakaalin, ostos kannattaa: sen fraktaalimaiset kukinnot ovat huikeita. 

Erinomainen malli on myös juuriselleri. Joissakin isommissa kaupoissa sitä löytyy myös kokonaisena siten, että juuret ovat vielä osittain näkyvillä.

Tämä tehtävä on myös loistava syy kokeilla uusia reseptejä: voit yhdistää piirtämisen ja kulinarismin. Piirrä ensin, syö sitten.

Halkaisupintoja

Osta hedelmä, vihannes tai juures. Halkaise se veitsellä. Piirrä (tai maalaa) kuva halkaisupinnasta. 

Tässä teemassa riittää variaatioita! Erinomaisia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi sitrushedelmät ja sipulit. Raitajuuren halkaisupinta on upea. Keräkaali, juuriselleri tai punakaali antavat haastetta. (Punakaalista tai raitajuuresta voit maalata myös karanteeniakvarellin, testaa väreinä punajuuren mehua ja mustikkaa. Sipulin kuvan voit maalata kurkumalla ja kahvilla.)

Orgaanisen kasvun logiikkaa 1: viivapohjainen rakennepiirustus

Piirrä ikkunastasi näkyvä puu tai sen osa ääriviivapiirustuksena. Yksi oksakin toimii tässä hyvin, voit noutaa vesilasiin esimerkiksi mustikanvarpuja ja käyttää niitä mallina. Keskity rakenteeseen: millä tavoin runko haarautuu yhä pienemmiksi ja pienemmiksi oksiksi, millä tavoin lehdet kiinnittyvät varteen? 

Orgaanisen kasvun logiikkaa 2: pieniä ihmeitä

Pihalta ja metsäpolulta voi löytää pieniä malleja, jotka lähemmässä tarkastelussa noudattavat samaa orgaanisen kasvun logiikkaa kuin isommat kohteet. 

Kääntele männynkäpyä kädessäsi. Piirrä käpy suoraan alta. Käpysuomut ovat järjestäytyneet ihastuttavasti Fibonaccin lukusarjan mukaisesti! Piirrä käpy suoraan päältä, yritä vangita valot ja varjot. 

Pienoismalleissa jäkälät esittävät usein puita. Tarkastele poronjäkälän yksittäistä oksaa: se on tosiaan kuin pieni puu. Kuten jäkälät, myös sammalet haarautuvat yhä pienemmiksi ja pienemmiksi samankaltaisiksi osasiksi. Sama toistuva rakenne löytyy myös lehtiruodista. Muistathan, että sammalen ja jäkälän keräämiseen tarvitset maanomistajan luvan. 

Kuvasarja: kasvun ihme 

Istuta nopeahkosti kasvavia siemeniä, esim. salvia, rosmariini tai basilika. Myös vaikkapa mustikanvarpu tai oksa vesilasissa käy malliksi (älä kuitenkaan taita oksaa elävästä puusta). Piirrä kasvistasi joka aamu pieni luonnos (esim. 5min riittää) ja seuraa kasvun ihmettä kuvasarjasi avulla! Jatka tehtävää 10 päivää (tai vaikka koko kevät). 

Karanteenitaidekurssin kuudennessa osassa harjoitukset pohjaavat aikaan: piirrämme muuttuvia kohteita ja rajoitamme piirtämiseen käytettävää aikaa.

Huom! Tällä kertaa kurssin kuvassa on erityistä sisällöllistä merkitystä. Tämä aikapussi huolehti Helsingin ja koko Suomen pysymisestä ajassa ennen kuin Yleisradio aloitti päivittäisen aikamerkkinsä 1920-luvulla. Aikapussi hinattiin joka päivä Observatorion keskitornin tankoon ja pudotettiin alas tasan kello 12.

Muuttuvan kohteen harjoitus

Valitse tämän harjoituksen malliksi kohde, jossa tapahtuu muutoksia. Kohde voi olla sisällä tai ulkona, rajaus voi olla laaja tai voit valita malliksesi vain pienen yksityiskohdan.

Pyykkinaru tai kuivausteline on loistava kohde tähän tehtävään. Voit piirtää (ja maalata) pyykkejä pyykkikiertonne mukaan. Viivat voivat mennä päällekkäin, eri aikakerrokset voivat lomittua tai voit suunnitella työhösi jatkokertomuksen, jossa piirrät aikajatkumon esimerkiksi vasemmalta oikealle tai alhaalta ylös. Pyykkinaru on arkinen teema, johon kätkeytyy hieno piilosisältö: parin vuoden päästä voi olla kiintoisaa nähdä millaisia vaatteita karanteeniaikana teillä kuivateltiin.

Ruoka-, tiski- tai työpöytä on samankaltainen teema: niissä on sopivasti toistuvia piirteitä mutta silti jatkuvia muutoksia.

Haluatko yksinkertaisemman mallin? Hanki mahdollisimman vihreä banaani, aseta se lautaselle ja piirrä banaanin vaiheet seuraavien päivien kuluessa. Voit piirtää vaiheet kuvasarjana tai samaa kuvaa jatkaen. Lopuksi voit syödä mallisi. Kuoreltaan mustunut banaani kelpaa vielä mainiosti esimerkiksi smoothien valmistukseen.

Osta nupullaan olevia leikkokukkia ja seuraa niiden elinkaarta maljakossa.

Vieläkin yksinkertaisempi kohde? Peruna itää lämpimässä nopeasti. Muistathan, että ruokaperuna ei Ruokaviraston suositusten mukaan ole kelvollinen myytäväksi, jos itujen pituus on yli 5mm. Älä syö malliasi, jos se on vihertynyt ja pehmeä.

Jos asut paikassa, jossa on mahdollista tarkastella luonnon heräämistä, on nouseva krookus, aukeava tulppaani, vaahterankukka tai vaikka laajempi rajaus metsänlaidasta ihana kohde tälle tehtävälle. Oman yrtti-istutuksen piirtämistä käsiteltiin myös kurssijaksossa Orgaanisen kasvun logiikkaa. Hedelmän siementen itäminen kestää viikosta pariin viikkoon, mutta sen jälkeen odotus palkitaan sievillä sirkkalehdillä.

Pilvet ovat mainio ja stressitön kohde ja taivaan tarkastelu kirkastaa mieltä. Ikkunasta näkyvää taivaankaistaletta voi piirtää ja maalata vaikka sääpäiväkirjan tapaisena sarjallisena työnä.

Muuttuvan kohteen harjoituksen malliksi sopivat myös rakennustyömaa, hiekkalaatikko leluineen, parkkipaikka, pyöräteline, sohvapöytä tai vaikka shakkipeli. Aikaperspektiivi voi olla muutamasta päivästä useampaan kuukauteen.

10 x 10

Piirrä kymmenenä päivänä kymmenen minuuttia, piirroksen koko 10cm x 10cm. Tämä on vapaapiirustusharjoitus, älä ajattele liikaa mitä piirrät. Kuva voi olla täysin abstrakti, mutta paperille saa ilmestyä myös esittäviä elementtejä. Luo itsellesi formaatti, josta käsin lähdet kunakin päivänä liikkeelle: ympyrä, kalteva viiva, kymmenen sokkona paperiin tökättyä pistettä jne.

Jos tarvitset innoitusta, tutustu vapaapiirustuksen ohjeisiin kurssin neljännessä jaksossa (Matka vapaan piirtelyn maailmaan).

Ei haittaa, jos päivät eivät ole peräkkäin.

30 aamua (toteutettavissa luonnollisestikin mihin tahansa aikaan päivästä)

Piirrä 3 min aamulla heti herättyäsi (tai mihin tahansa muuhun mahdolliseen aikaan).

Älä ajattele mitä piirrät.

Voit tässäkin harjoituksessa luoda aloituskuvion, josta käsin lähdet kunakin päivänä liikkeelle: ympyrä, kalteva viiva, kymmenen sokkona paperiin tökättyä pistettä jne, mutta jos mielesi liitää muihin suuntiin, unohda formaatti. Jos tarvitset innoitusta, tutustu vapaapiirustuksen ohjeisiin kurssin neljännessä jaksossa (Matka vapaan piirtelyn maailmaan).

Voit ottaa halutessasi mukaan päiväkirjamaisen, sisällöllisen elementin ja piirtää abstraktin tulkinnan kunkin päivän tunnelmasta. Voit antaa piirrokselle ajatuksiasi reflektoivan nimen, mutta myös päivämäärä ja kellonaika riittää.

Tämä haaste kestää kuukauden ajan.

Yritä piirtää joka päivä, mutta huomaa: jos päiviä jää väliin, se ei haittaa. Jatkat kun ehdit. Tämän haasteen ei ole tarkoitus tuoda lisää kuormitusta arkeesi.

Ajan rajoittamisen harjoituksia

Näissä tehtävissä piirretään havainnosta.

Piirrä mallista

a) 10 minuutin tutkielma (ota aikaa kellosta). Osalle piirtäjistä tämä aika on todella lyhyt, osalle 10 min tuntuu hyvin pitkältä. Molemmille ajan rajaaminen on hyödyllinen harjoitus!
b) 3 min tutkielma (ota aikaa kellosta).
c) Piirrä noin minuutti, kuuteenkymmeneen laskien (et siis ota aikaa kellosta, vaan lasket itse hiljaa päässäsi). Jos tämä on liian vaikeaa, laske ääneen.

Tee tämä tehtävä vähintään kuusi kertaa, jokainen piirros eri kohteesta.

Huom! Tämän tehtävän tarkoitus on aiheuttaa aivoihin pieni positiivinen ylikuormitustila. Kun keskityt yhtä aikaa piirtämään ja laskemaan, pystyt edelleen tekemään havaintoja ja jäljentämään niitä paperille, mutta et pysty ajattelemaan lopputulosta. Huomio siirretään osittain muualle. Tämä voi purkaa piirtämiseen liittyvää onnistumisen painetta.

Se, ettet ehkä pysy laskuissa, on normaalia. Saatat unohtaa missä numerossa olit, jäädä jumiin tai jankata edestakaisin samoja lukuja. Tästä ei tarvitse huolestua, se kuuluu asiaan.

Jos tämä on liian helppoa, kokeile takaperin laskemista.

Mitä malliksi ajan rajoittamisen harjoituksiin? Peilistä piirretty omakuva toimii hyvin. Huonekasvi tai nukkuva kotieläin sopii malliksi niin ikään. Kymmenminuuttisen tutkielman aiheeksi voit valita lähikuvan leikkokukan terälehdistä (esimerkiksi ruusunkukan rakenne on kiehtova).

Perheenjäsentä voi ehkä pyytää pysymään paikallaan minuutin.

Monet jakavat sosiaalisessa mediassa valokuvia lounaslautasistaan: olisiko tässä vaihtoehtoinen toteutustapa?

Luonnossa liikkuminen vähentää stressiä tutkitusti: ota lehtiö metsäkävelylle ja pysähdy piirtämään sopivia kohteita polkusi varrella.

+ Lisätehtävä: Kerrannaistutkielma

Tee uusi, nopea kuva uudelleen samasta kohteesta jonka olet jo piirtänyt kohdassa a) tai b).