Usein kysyttyä

 • Mitä Helsingin observatoriolla on?
  Helsingin observatorio on Tähtitorninvuorella (Kopernikuksentie 1, 00130 Helsinki) sijaitseva Helsingin yliopistomuseon tähtitieteen yleisökeskus, joka avattiin syksyllä 2012. Tervetuloa tutustumaan aukioloaikojen puitteissa Observatorion näyttelyihin! Varaamalla etukäteen oppaan voit kurkistaa lisäksi vanhoihin havaintotorneihin ja nähdä planetaarioesityksen. Observatorion vuokratiloissa voi myös järjestää tilaisuuksia aina kokouksesta juhliin. Observatoriolla järjestetään vuoden mittaan myös useita yleisötapahtumia, joista ilmoitetaan esimerkiksi Observatorion verkkosivuilla. Seuraa meitä myös Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä!
   
 • Ovatko Observatorion tilat esteettömiä?
  Observatorion pääkerroksen näyttelykerros sekä vuokratilat (Argelander-sali ja Itärotunda) ovat esteettömiä, mutta tornit ja planetaario eivät valitettavasti ole.
   
 • Mitä kuuluu opastettuun kierrokseen?
  Opastuskierroksella tutustutaan Observatoriorakennuksen vaiheikkaaseen historiaan, kurkistetaan tähtitieteen maailmaan, kiivetään vanhoihin havaintotorneihin ja nähdään lopuksi planetaarioesitys. Planetaarioon ja torneihin on mahdollista tutustua vain oppaan kanssa! Varaathan opastuksen viimeistään viikkoa ennen! Jos erityisesti planetaarioesitys kiinnostaa, kannattaa tulla Kuukauden tähtitaivas -planetaarioesityksiin, joita järjestetään Observatorion planetaariossa aina joka kuukauden ensimmäisenä lauantaina.
   
 • Onko Observatoriossa ilmaisopastuksia?
  Joka kuukauden toisena lauantaina Observatoriossa järjestetään yleisöopastus, jolloin opastuskierrokselle pääsee pelkän pääsymaksun hinnalla.
   
 • Onko Observatoriolla tähtinäytöksiä?
  Helsingin observatoriossa ei järjestetä tähtinäytöksiä, joissa katsottaisiin taivaalle kaukoputkella. Observatorion opaskierroksille voikin siis tulla millä säällä vain ja myös päiväsaikaan! Oikean taivaan havaintoja pääsee Helsingissä tekemään Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan järjestämissä näytöksissä Ursan tähtitornilla Kaivopuistossa. Näissä näytöksissä on aina säävaraus!
   
 • Voiko Observatoriolla järjestää synttärijuhlat?
  Tervetuloa viettämään avaruusteemaisia synttäreitä Observatoriolle! Synttärivieraille voimme varata opaskierroksen, jonka aikana vieraat pääsevät seikkailemaan Observatoriossa ja mm. koskettamaan aitoa meteoriittia! Observatorion cateringin kautta voitte tilata juhlaväelle tarjottavat joko Observatorion omiin vuokratiloihin tai pihasiiven kahvilarakennukseen.
   
 • Millä tavoin Observatoriossa voi maksaa?
  Opastus- ja pääsymaksujen maksaminen onnistuu paikan päällä infopisteen kassaan (käteisellä tai kortilla). Toisaalta voimme tarvittaessa myös lähettää näistä laskun. Observatorion vuokratilojen vuokran voi maksaa ainoastaan laskulla. Virikeseteleillä tai vastaavilla ei ikävä kyllä voi tällä hetkellä maksaa Observatoriossa, mutta Museokortti oikeuttaa maksuttomaan sisäänpääsyyn!
   
 • Mihin voin ottaa yhteyttä, jos haluan kuvata tai filmata Observatoriossa?
  Otattehan aina kuvausasioissa etukäteen yhteyttä asiakaspalveluumme (+358 50 318 5764, observatorio(at)helsinki.fi).
   
 • Mistä voi kysellä Observatorioon jääneitä löytötavaroita?
  Observatorio ei vastaa tiloihin jätetyistä tavaroista. Löytötavaroita voi kuitenkin tiedustella asiakaspalvelustamme (+358 50 318 5764, observatorio(at)helsinki.fi).
   
 • Miten voin tukea Observatorion toimintaa?
  Observatorion ystävät on yhteisö, joka tukee sekä aatteellisesti että taloudellisesti Helsingin observatorion toimintaa ja luonnontieteellistä kulttuuria. Tervetuloa mukaan toimintaan!

Jos et löytänyt vastausta kysymykseesi, otathan yhteyttä sähköpostilla: observatorio(at)helsinki.fi
Autamme miellellämme eteenpäin!