Tehtäviä koululaisvierailijoille

Ota ensimmäiset askeleet luokkasi kanssa maailmankaikkeuteen tutustumisessa – vaikkapa etänä! Observatorio tarjoaa tehtäväpaketteja avaruusteeman käsittelyyn. Tehtävät valmistavat teitä vierailuun Observatoriolle sekä kertaavat ja syventävät käsiteltyjä aiheita. Ne ovat hyvin sovellettavissa myös etäopiskeluun.

Tehtävät on laadittu peruskouluikäisiä ajatellen, mutta niitä voi soveltaen käyttää myös muun ikäisille. Kaikki tehtävät ovat uusia, joten otammekin niistä hyvin mielellämme palautetta vastaan sähköpostitse observatorio(at)helsinki.fi tai vierailunne yhteydessä. Tehtäviä on tulossa vielä lisää!

Vierailulla Helsingin observatoriossa mietitään lisää planetaarisuuden ilmentymistä sekä koko maailmankaikkeuden rakennetta ja ilmiöitä. Tervetuloa myös käymään!

Tehtävät ovat osa Online Observatory -projektia, jota on rahoittanut EU Erasmus+ -ohjelma. Yhteistyöprojektissa mukana ovat Baldonen observatorio, Brorfelden observatorio, Cardiffin yliopisto, Harestuan aurinko-observatorio ja Helsingin observatorio. Lisää tehtäväpaketteja löytyy projektin sivulta (englanniksi).

Kraattereita keittiössäsi! Tee hyväntuoksuisia kaakaojauhokraattereita ja vertaa, millaisia jälkiä Kuun pintaan törmänneet asteroidit ovat aiheuttaneet.

Kaakaojauhokraatteri - Ohje oppilaalle (pdf)

Tutustu, mitä tapahtui, kun Suomen Lappajärvelle ja muutamaan muuhun Euroopan maahan osui asteroidi. Törmäytä myös oma asteroidisi törmäyssimulaattorilla!

Kraatteritarinoita (power point)

Muuta vanha seinäkalenteri maailmankaikkeuden aikajanaksi! Koko maailmankaikkeuden historia alkuräjähdyksestä nykyhetkeen saadaan mahtumaan yhteen kalenterivuoteen, tammikuusta joulukuuhun.

Kosminen seinäkalenteri - Ohje opettajalle (pdf)

Lähde seikkailulle valovuosien taakse (muiden toimijoiden sisältöjä):

Anna kotikoneesi joutoaika tutkijoiden käyttöön @home-projektien avulla:

  • Stardust@home: Etsi tähtienvälisten pölyhiukkasten jälkiä aerogeelistä.

  • SETI@home: Osallistu kotikoneeltasi elämän etsintään avaruudesta.

  • Asteroids@home: Auta tutkijoita selvittämään asteroidien muotoja.

  • MilkyWay@home: Tule mukaan rakentamaan kolmiulotteista mallia kotigalaksistamme Linnunradasta.

  • LHC@home: Aja hiukkasfysiikkaan liittyviä simulaatioita ja auta CERN-tutkimuskeskuksen tutkijoita kehittämään LHC-hiukkaskiihdytintä.

  • Cosmology@home: Ratko koko maailmankaikkeutta ja sen historiaa tutkivan kosmologian ja toisaalta myös hiukkasfysiikan arvoituksia.

  • Einstein@home: Ota osaa neutronitähtijahtiin Einsteinin ennustamien gravitaatioaaltojen avulla.