Pienoisnäyttely Tähtien sota -aiheisista vintage-leluista.

Ensimmäisen Tähtien sota-elokuvan tultua elokuvateattereihin toukokuussa 1977 alkoi myös elokuvaan liittyvien oheistuotteiden myynti. Lelut tulivat tuotevalikoimaan, kun yhdysvaltalainen Kenner Products alkoi valmistaa niitä vuonna 1978. Ensimmäinen Tähtien sota -elokuva on yksi kautta aikojen parhaiten menestyneistä elokuvista ja ensimmäistä Star Wars -elokuvatrilogiaa voidaan pitää modernin tieteiselokuvan äitinä.

Luke Skywalker, Han Solo ja Prinsessa Leia seikkailivat näyttelyssä eri asusteissaan elokuvista lainatuissa kohtauksissa lukuisten muiden hahmojen kanssa. Millenium Falcon, Kuolemantähti, taistelurobotit ja päähenkilöiden avaruusalukset olivat myös näyttävästi esillä.

Näyttelyssä olevat esineet lainattiin kokoelmasta, jonka vantaalainen Toni Hovi lahjoitti Suomen Lelumuseo Hevosenkengälle tammikuussa 2011. Hän keräsi kokoelmaa vuodesta 1997 lähtien pääosin ostamalla leluja kirpputoreilta ja huutokaupoista. Figuureja, aluksia ja playsettejä oli esillä yhteensä 94 kpl. Ne ajoittuvat vuosiin 1978−1985. Kokoelma oli ensimmäistä kertaa esillä tässä laajuudessaan.

Näyttelyn järjesti Helsingin yliopistomuseo/Helsingin observatorio yhteistyössä Suomen Lelumuseo Hevosenkengän kanssa.

"Tähtitorni oli mitä ihanin koti” – toteaa Verna Snellman (os. Donner) muistelmissaan.

Observatorio oli pitkään paitsi tähtitieteen tutkimuslaitos myös professorin virka-asunto. Vuonna 1883 sinne muutti nuori tähtitieteen professori Anders Donner perheineen, johon kuului vanhempien lisäksi kolme poikaa ja kolme tyttöä.

Anders oli innokas valokuvaaja ja tallensikin perheensä elämää lasinegatiiveilleen ahkerasti. Lisäksi hän käynnisti tähtivalokuvausprojektin, Carte du Ciel:in Helsingin observatoriolla. Tätä varten rakennettiin pihatorni suurta valokuvauskaukoputkea varten.

Näyttelyssä tutustuttiin Donnerin perheeseen Verna-tyttären kertomana ja Andersin kuvien kautta. Lisäksi esillä oli Anders Donnerille kuuluneita, Observatoriolla säästyneitä esineitä. Niitä ovat esimerkiksi hänen käyttämänsä kamera ja silinterihattu. Myös tähtivalokuvaus-projektissa käytetty harvinainen, Odhner -merkkinen mekaaninen laskukone oli mukana näyttelyssä.

Matias Stark ja tähtitiede.

Matias Alfred Stark (1857–1940) opiskeli 1870-1880-lukujen taitteessa Keisarillisessa Aleksanterin yliopistossa kemiaa, matematiikkaa, fysiikkaa ja luonnontiedettä. Valmistuttuaan hän työskenteli kemian laboratorioissa yliopistossa ja Polyteknillisessä opistossa, sitten opettajana eri kaupungeissa.

Starkin puhekyky vaikeutui vuonna 1892 ongelmallisen kurkkutulehduksen vuoksi ja teoreettisten aineiden opettajanura katkesi. Tämän jälkeen hän asettui kotikulmilleen Pirkkalan Kankaantaan kylään ja ryhtyi lehtimieheksi ja valokuvaajaksi.

Matias Stark kiinnostui 1890-luvun lopulla valokuvaamisesta. Hän rakensi itselleen kameran, kaukoputken, kidekoneen sekä taikalyhdyn. Hän järjesti kotikylänsä lapsille luonnontieteellisiä näytöksiä, joissa hän heijasti tähtitieteen kirjoista dioiksi kopioimiaan kuvia taikalyhdyn avulla seinälle. Stark kirjoitti myös paikallislehteen lukuisia artikkeleita luonnonilmiöistä ja tähtitieteestä sekä piti niistä kansantajuisia esitelmiä.

Luonnontieteellisen keskusmuseon ja Observatorion yhteistyönä toteutetussa näyttelyssä pääsi tutustumaan kansallisaarteisiimme, Suomeen pudonneisiin meteoriitteihin ja niiden värikkäisiin löytötarinoihin.

Kotimaastamme on löydetty yhteensä 13 meteoriittia. Kävijä pääsi kohtamaan esimerkiksi näytteen Bjurbölen meteoriitista, joka pudotessaan vuonna 1899 sai eteläsuomalaiset luulemaan maailmanlopun tulleen. Esillä oli myös valikoituja ulkomaisia näytteitä, mm. Venäjälle vuonna 2013 pudonneesta Tšeljabinskin meteoriitista ja kuuluisasta Arizonan meteoriittikraatterin synnyttäneestä Canyon Diablo -meteoriitista.

Meteoriitit ovat kivestä, kivi-raudasta tai raudasta muodostuneita Aurinkokuntamme pienkappaleita. Meteoriittiainesta osuu Maan ilmakehään päivittäin satoja tonneja - onneksi suurelta osin pieninä hitusina. Maapallon ilmakehään osuessaan meteoroidi kuumenee ja aiheuttaa näyttävän valoilmiön, tähdenlennon. Useimmat meteoriitit ovat irronneita asteroidien osia, mutta myös muilta isommilta taivaankappaleilta on päätynyt kappaleita meteoriitteina Maahan asti. Näyttelyssä pääsikin ihastelemaan myös punaiselta naapuriplaneetaltamme Marsista ja omasta kiertolaisestamme Kuusta peräisin olevia meteoriitteja.

Paitsi että meteoriitit ovat kiehtovia ne ovat myös tieteellisesti arvokkaita. Ne kantavat mukanaan tietoa mm. Aurinkokunnan koostumuksesta sen varhaisilta syntyajoilta. Meteoriittien avulla on voitu myös määrittää Aurinkokunnan ja maapallonkin ikä. Suomen tähän asti viimeisin meteoriittilöytö on vuonna 1974 tunnistettu Orimattilan meteoriitti. Milloin löytyykään seuraava?

Pienoisnäyttely ”Rosetta – Aurinkokunnan arvoitukset” kertoi Euroopan avaruusjärjestö ESAn Rosetta-luotaimen matkasta Aurinkokunnan nuoruuden lähteille komeetta Churyumov-Gerasimenkolle.

Rosetta-luotain saavutti määränpäänsä, komeetta 67P/Churyumov–Gerasimenkon, yli kymmenen vuoden lentomatkan jälkeen elokuussa 2014. Rosettan kyydissä komeetan luokse matkasi myös Philae-laskeutuja, joka pääsi komeetan pinnalle marraskuussa 2014. Elokuussa 2015 komeetta tuli radallaan lähimmäksi Aurinkoa, jolloin pääsimme seuraamaan aitiopaikalta, miten jäiselle kiertolaiselle muodostuu Auringon säteilyn vaikutuksesta pyrstö. Rosettassa ja Philaessa on mukana myös suomalaista tekniikkaa.

Komeetat eli pyrstötähdet edustavat Aurinkokunnan vanhinta ainesta. Ne ovat säilyneet syntymänsä jälkeen lähes muuttumattomina ja kantavat siksi mukanaan tietoa siitä, millainen Aurinkokunta nuoruudessaan oli. Rosetta-mission tärkeimpänä tavoitteena onkin saada komeettaa tutkimalla lisäselvyyttä Aurinkokunnan syntyhistoriasta. Ovatko maapallon vesi ja jopa elämän rakennusainekset tulleet planeetallemme komeettojen tai muiden pienkappaleiden mukana? Näyttelyssä pääsi mm. kuvauttamaan itsensä komeetan pinnalla ja tarkastelemaan Maan vesipitoisuuden tutkimukseen liittyviä geologisia näytteitä.

Näyttely oli toteutettu yhteistyössä ESAn, Ilmatieteen laitoksen, Luonnontieteellisen keskusmuseon, Tekesin sekä Geotieteiden ja maantieteen laitoksen kanssa.

Helsingin observatorion vaihtuva pienoisnäyttely esitteli LEGO palikoista tehtyjä avaruusaiheisia rakennelmia. Näyttely oli tehty yhteistyössä Palikkatakomo ry:n kanssa.

Näytillä oli esimerkiksi LEGO Groupin valmiita avaruusteemaisia settejä eri vuosikymmeniltä Star Wars -rakennelmia unohtamatta. Mukana oli siis tiedefikftio-maailmoista ja jopa todellisesta avaruustutkimuksesta ammentavia LEGO rakennelmia. Osa teoksista oli Palikkatakomo ry:n jäsenten oman mielikuvituksen tuotoksia, esimerkiksi Tintin raketti, joka oli pian valmiina Kuu-lennolleen!

Palikkatakomo ry on kaikille LEGO palikoista kiinnostuneille tarkoitettu yhdistys, joka pitää yllä LEGO harrastustoimintaa Suomessa.

Millainen on sähkön ja ihmisen yhteinen taival? Jännitettä elämään -pienoisnäyttelyssä pääsi kurkistamaan, millaisten löytöjen ja keksintöjen kautta sähkö ja magnetismi ovat vakiintuneet osaksi elämäämme.

Helsingin yliopistomuseon kokoelmiin kuuluu laaja fysiikan opetuksessa 1800-luvulla ja 1900-luvun alkupuolella käytettyjen havaintovälineiden kokoelma eli fysiikan kabinetti. Näyttelyyn oli koottu valikoima sähkömagneettisia ilmiöitä havainnollistavia opetusvälineitä.

Näyttelyssä pystyi myös kokeilemaan, soiko kännykkä Faradayn häkissä ja saako discovalot syttymään liike-energialla.

Näyttely oli toteutettu yhteistyössä Observatorion, Sähköturvallisuuden edistämiskeskus STEK ry:n ja Luonnontieteellisen keskusmuseon kanssa.

Vappu Rossi: Swan, Plan ja Basis.

Helsingin Tähtitorninvuorelle sijoittuvat teokset yhdistivät käsivarapiirustusta ja AR-tekniikkaa. Augmented reality – eli “lisätyn todellisuuden” kolmiosainen teossarja toteutettiin yhteistyössä Helsingin observatorion kanssa. Teosten teemat linkittyivät Tähtitorninvuoren ja observatoriorakennuksen historiaan.

Swan-teoksen aiheena olivat joutsenen siivet, jotka leijailevat Tähtitorninvuorelta avautuvan näkymän yllä. Siipien väliin voi mennä ja ottaa itsestään kuvan. Observatorion sisäpihalle toteutetut kaksi teosta puolestaan nostivat esiin tähtitornin perustamiseen ja suunnitteluun liittyvän, kansainvälisesti merkittävän ja uraauurtavan tiede-taide-yhteistyön 190 vuoden takaa.

Vappu Rossi on Helsingissä toimiva kuva- ja mediataiteilija.

 

Tero Marinin yökuvia Helsingin observatoriolla.

Pimeä laskeutuu, ja ensimmäiset tähdet kimmeltävät yötaivaalla. Kameraan tallentuu ääneti vuosituhansien ajan avaruudessa matkannutta valoa. Yölliset kuvat avaavat meille avaruuden sekä ympäröivän luonnon komeuden.

Observatoriolle koottiin näyttely 22 valokuvasta, joihin oli tallentunut Linnunrataa, omaa Aurinkokuntaamme, revontulia sekä paljon muita yötaivaan ja luonnon yksityiskohtia. Näyttely kutsui katsomaan, miten valaisevat yöpilvet kiemurtelevat maiseman yllä. Entä tunnistatko yötaivaan kirkkaimman tähden, Siriuksen? Miten erottuvat tähtikuviot keinotekoisen valon ulottumattomissa? Huomaatko maisemissa ihmisen vaikutuksen, valosaasteen?

Porvoolainen Tero Marin valokuvaa enimmäkseen yö- ja maisemavalokuvia omalla kotiseudullaan. Valokuvissaan Marin käsittelee usein hiljaisuuden teemaa. Hänen kuvansa on pääosin otettu hämärän ja pimeän aikaan, jolloin yöllinen taivas avaa meille näkymiä avaruuden eri ulottuvuuksiin.

Tero Marin on koulutukseltaan taiteen maisteri, ja hän työskentelee digitaalisen viestinnän lehtorina Metropolia ammattikorkeakoulussa. Marin on pitänyt useita valokuvanäyttelyitä kotikaupungissaan. Hänen valokuviaan on julkaistu muun muassa Tähdet ja avaruus -lehdessä.

Analemma I oli Walter Sallisen ja Alexander Salvesenin ensimmäinen yhteinen audiovisuaalinen veistos.

Teos tutki taivaalle piirtyvän analemman muodon ja rytmin avulla rajapintoja ajan ja tilan, valon ja äänen, ihmisen ja maailmankaikkeuden sekä Minun ja Sinun välillä.

Sallisen ja Salvesenin työskentely pohjautuu heidän yhdessä tekemiin aistihavaintoihin tilan, ajan ja ympärillä olevan maailman olemuksesta. Teoksen lähtökohtana voi toimia yhtä lailla suuret kosmiset aikakäsitteet kuin vaikka meren pinnalla kelluva siitepöly. Sallisen pääasiallisena työskentelyvälineenä toimii ääni kun taas Salvesen työskentelee pääosin valon ja tilan kanssa.

www.waltersallinen.com
www.alexandersalvesen.com
Instagram: Zalvesen

Teosta tuki Svenska Litteratursällskapet.

Millaiset olivat sinivalkoiset askeleet avaruuteen?

Suomi on raivannut tiensä Sputnik-havaintojen tekijästä maailmankaikkeuden tuntijaksi ja avaruussään huippuosaajaksi. Euroopan avaruusjärjestöön (ESA), pohjoismaiseen optiseen teleskooppihankkeeseen (NOT) sekä Euroopan eteläiseen observatorioon (ESO) liittymiset avasivat pohjoiselle maallemme oven eurooppalaiseen avaruustutkimukseen ja -yhteistyöhön. Ja mitä onkaan vielä tulossa?

Suomalaisessa avaruustoiminnassa on tänä päivänä mukana maamme yliopistoja, tutkimuslaitoksia ja korkealaatuisia laitteita valmistavia yrityksiä. Suomi on myös juuri saanut ensimmäiset nanosatelliittinsa, jotka luovat myös uudenlaisia kaupallisia mahdollisuuksia. Entä mitä hyötyä avaruusosaamisesta on meille kaikille? Vaikka emme aina huomaakaan, on avaruus tullut arkeemme, jopa taskuusi!

Pienoisnäyttelyssä kerrottiin suomalaisesta avaruuden tutkimuksesta, ja esillä oli avaruuteen lähetettyjä suomalaisvalmisteisia laitteita, kuten ensimmäinen Suomessa valmistettu avaruusinstrumentti, Marsiin lähetetty ASPERA-mittalaite. Avaruusosaamiseemme pääsi tutustumaan myös luotainten ja satelliittien pienoismallien kautta.

Yliopiston almanakkatoimiston ja Observatorion yhteistyössä tekemä näyttely kertoi ikiaikoja ihmistä askarruttaneesta ajanlaskusta ja suomalaisen almanakan kiehtovista vaiheista.

Vaihtuva näyttely sai historialliset puitteet Tähtitorninvuorelle vuonna 1834 valmistuneesta observatoriorakennuksesta, jossa Yliopiston almanakkatoimisto perustettiin 25 vuotta sitten. Almanakkojen laatiminen on perinteisesti ollut tähtitieteilijöiden työtä. Näyttely juhlisti samalla vuoden 2020 kalenteriuudistusta, joka toi almanakkaan jälleen uusia merkkipäiviä ja uusia nimiä.

Ajan kulkua on varhaisista ajoista lähtien seurattu eri kulttuureissa Auringon liikkeen, Kuun vaiheiden ja vuodenaikojen mukaan. Ennen painettuja kalentereita käytettiin muun muassa puisia riimukalentereita. Ensimmäinen suomenkielinen almanakka ilmestyi vuonna 1705. Suomalaisen kalenterin ylläpidosta vastaa Helsingin yliopisto.

Suomessa painetaan vuosittain noin 11 miljoonaa kalenteria eli kaksi kalenteria kansalaista kohden. Tarjolla on niin värikkäitä kuvakalentereita kuin erilaisia tasku-, pöytä- ja lompakkokalentereita. Valtaosa niistä sisältää tärkeiden kalenteripäivien ohella myös nimipäivätiedot. Lisäksi kalenterintekijöille on Almanakkatoimistosta saatavilla monenlaista tähtitieteellistä ja muuta aineistoa, kuten esimerkiksi tietoja tori- ja markkinapäivistä tai teemapäivistä ja tapahtumista.

Aikoinaan almanakoista on löytynyt myös esimerkiksi ennustuksia säähän ja moniin arkisiin askareisiin kuten kosimiseen ja kuppaukseen. Entä mistä viikonpäivien nimet tulevat tai miten pääsiäisen ajankohta määräytyy? Mitähän tekemistä on almanakalla kamelin kanssa?

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa täytti 100 vuotta!

Sata vuotta sitten avaruustutkimus eli murrosvaihetta ja nykyaikainen tieteellinen maailmankuva oli syntymässä. Tähtitieteellinen yhdistys Ursa syntyi tuohon otolliseen tilanteeseen kertomaan uudistuvasta maailmankuvasta ja vastaamaan avaruuden ihmeiden herättämään kiinnostukseen. Kuinka suuri maailmankaikkeus on? Mistä tähdet saavat energiansa? Onko muualla elämää?

Ursa sai alkunsa muutaman avaruudesta innostuneen ihmisen ideana. Sadassa vuodessa se on kasvanut merkittäväksi “avaruuden tietotoimistoksi”, joka kokoaa yhteen niin tähtiharrastajat kuin tiedonjanoisen suuren yleisön. Tänä aikana on myös oivallettu suurin osa siitä, mitä nykyisin tiedämme maailmankaikkeudesta.

Näyttelyssä nähtiin myös katkelmia saksalaisesta tiedevalistuselokuvasta Luomakunnan ihmeet vuodelta 1925. Ursa osti elokuvan oikeudet 1933 ja näytti sitä elokuvateattereissa eri puolilla Suomea.

Pysähdy hetkeksi hiljaisuuden äärelle. Yövalokuvaaja Tero Marinin valokuvia ja videoinstallaatioita.

Näyttelyssä pääsi ihailemaan tähtitaivasta Islannin karussa yömaisemassa ja valaisevia yöpilviä suomalaisen järvimaiseman yllä. Miltä talvinen merenranta näyttää jäiseltä autiomaalta kuvattuna? Kävijä pystyi myös kokemaan meren aaltojen liikkeen ja äänen rentouttavan vaikutuksen yön pimeydessä.

Helsingin observatorion näyttely sisälsi 23 valokuvateosta ja kaksi videoinstallaatiota. Teokset levittäytyivät Meridiaanisaliin sekä Aurinkokunta- ja Tähtisaleihin. Valokuvanäyttelyn teokset olivat pääasiassa hämärän- ja pimeän aikana kuvattuja maisemavalokuvia, joissa yöllinen taivas paljastaa näkymiä avaruuden eri ulottuvuuksiin. Teokset oli kuvattu vuosien 2018 ̶ 2022 välisenä aikana.

Porvoolainen Tero Marin käsittelee valokuvissaan kokemuksellista hiljaisuutta ja hän on pitänyt useita hiljaisuus-teemaisia valokuvanäyttelyitä. Hänen valokuviaan on julkaistu mm. Tähdet ja avaruus -lehdessä ja hänet valittiin Kamera-lehden kuukauden valokuvaajaksi keväällä 2021. Marin työskentelee digitaalisen muotoilun lehtorina Metropolia-ammattikorkeakoulussa. Hiljaisuudessa -näyttely oli Marinin taiteen tohtorin väitöskirjatyöhön liittyvä taiteellinen produktio.