Kouluille ja päiväkodeille

HUOM! Koronaepidemian vuoksi lähiopastusvarauksia ei oteta nyt vastaan. Pahoittelemme tilannetta!
Otamme kuitenkin vastaan varauksia virtuaaliopastuksille!

Varaa Observatoriolta luokallesi opastus tähtitieteen kiehtovaan maailmaan! Tarjoamme koululaisopastuksia peruskoulu- ja lukioluokille sekä päiväkoti- ja esiopetusryhmille. Lisätietoa opastuksistamme alla sekä opettajan vierailuohjeessa (pdf).

Voitte myös valmistautua vierailuun tai syventää käsiteltyjä aiheita oppitunneille suunnittelemiemme aktiviteettien avulla!

Elävöitä tähtitieteen opetusta vierailulla Helsingin observatoriolle!

Tähtitorninvuorelle 1834 valmistunut Observatorio toimii nykyisin Helsingin yliopistomuseoon kuuluvana tähtitieteen yleisökeskuksena. Osan viikosta olemme Observatoriolla rauhoittaneet kokonaan koululuokkien vierailuille.

Matkallasi maailmankaikkeuteen tulevat tutuksi oman aurinkokuntamme ilmiöt, tähtien elämä, maailmankaikkeutemme rakenne ja sen mittakaava sekä tähtitieteelliset havainnot erilaisilla valon aallonpituuksilla. Oppilaat saavat mm. olla itse planeettoja tähteä ympäröivässä planeettakunnassa ja koskettaa oikeaa meteoriittia! Kurkkaamme myös observatoriorakennuksen historiaan vanhoine havaintolaitteineen ja kiipeämme ullakon kautta vanhoihin tunnelmallisiin havaintotorneihin.

Varattavat vierailuajat ovat:

  • ti–ke: 9:00–10:15, 10:30–11:45, 12:15–13:30 tai 13:45–15:00
  • to–pe: 9:00–10:15 tai 10:30–11:45

Koululuokan (max 30 oppilasta) vierailun hinta on 60 euroa, joka sisältää sekä opastukset että pääsymaksut. Jos vieraileva luokka on suuri, se jaetaan kahteen ryhmään, joista toinen aloittaa kylmistä tiloista (kylmänä vuodenaikana tämän ryhmän kannattaa jättää ulkotakit päälle).

Opastusvaraukset: 02941 24 244 tai observatorio(at)helsinki.fi
Saapuminen: Kopernikuksentie 1, ratikat 10 ja 2

Tähtiseikkailu Helsingin observatoriossa!

Observatoriokierroksen sisältöjä voidaan painottaa niin, että vierailusta tulee kiehtova ja havainnollinen elämys kaikenikäisille, myös päiväkoti- ja esiopetusikäisille.

Matkallasi maailmankaikkeuteen opit, mitä taivaankappaleita omassa aurinkokunnassamme on ja millaisina ilmiöinä me havaitsemme niiden liikkeet. Entä minkälaisia tähtiä on olemassa ja miten ne elävät? Mistä maailmankaikkeutemme koostuu ja miten uskomattoman iso on sen mittakaava? Saatte mm. olla itse planeettoja tähteä ympäröivässä planeettakunnassa ja koskettaa oikeaa meteoriittia! Kurkkaamme myös observatoriorakennuksen historiaan: millaista on aikoinaan ollut tähtitieteen professorin elämä? Kiipeämme myös ullakon kautta vanhoihin tunnelmallisiin havaintotorneihin.

Varattavat vierailuajat ovat:

  • ti–ke: 9:00–10:15, 10:30–11:45, 12:15–13:30 tai 13:45–15:00
  • to–pe: 9:00–10:15 tai 10:30–11:45

Ryhmän (max. 30 lasta) vierailun hinta on 60 euroa, joka sisältää sekä opastukset että pääsymaksut. Jos vieraileva ryhmä on suuri, se jaetaan kahteen pienempään ryhmään, joista toinen aloittaa kylmistä tiloista (kylmänä vuodenaikana tämän ryhmän kannattaa jättää ulkotakit päälle). Suosittelemme opastusta noin 4-vuotiaasta alkaen.

Opastusvaraukset: 02941 24 244 tai observatorio(at)helsinki.fi
Saapuminen: Kopernikuksentie 1, ratikat 10 ja 2

Tervetuloa Helsingin observatoriolle nyt myös virtuaalisesti – mistä päin Maata tahansa!

Live-oppaan kanssa tutuksi tulevat oman aurinkokuntamme ilmiöt, tähtien elämä, maailmankaikkeutemme rakenne ja sen mittakaava sekä tähtitieteelliset havainnot erilaisilla valon aallonpituuksilla. Kurkkaamme myös observatoriorakennuksen historiaan vanhoine havaintolaitteineen ja ullakon vanhoihin tunnelmallisiin havaintotorneihin. Planetaario-ohjelmalla päästään yhdessä tutkailemaan pohjoista tähtitaivasta ja oppimaan, miten yötaivas liikkuu ja mistä löytyvät tutuimmat tähtikuviot.

Varattavat vierailuajat ovat: ma–pe klo 10–16 välillä. Kuitenkaan näyttelyn avoinnaoloajoille ei oteta varauksia (koronarajoitusten aikana tarkistathan kulloinkin voimassaolevat ajat aukioloajat-sivultamme).

Vopastuksen hinta on oppilasryhmälle 60 euroa (max 30 oppilasta). Kesto noin 75 min. Opettajan toivomme liittyvän mukaan 5–10 minuuttia ennen yhteyden testaamiseksi.

Vopastus on vuorovaikutteinen – voitte myös esittää oppaalle kysymyksiä! Vopastus toimii parhaiten luokan kanssa yhdessä katsottuna, mutta myös etäopetustilanteessa oppilaiden on mahdollista liittyä mukaan omilta koneilta. Vopastusta varten ei koneelle tarvitse ladata mitään.

Siltä varalta, että Vopastukselle liittyminen ei jostain syystä toimi, puhelinnumeromme on +358 2 941 24244 (Observatorion infopuhelin).

Opastusvaraukset: 02941 24 244 tai observatorio(at)helsinki.fi