Opastukset ja yleisöopastukset

HUOM! Observatoriolla on käytössä koronapassi 4.12.2021 alkaen! Koronapassia edellytetään kaikilta 16 vuotta täyttäneiltä, ja se tarkastetaan lipunmyynnin yhteydessä. Varauduthan tarvittaessa esittämään henkilöllisyystodistuksen.

HUOM! Kiitos, ettet tule Observatorioon nastakengillä vanhojen lattiapintojen vuoksi!

Otamme jälleen vastaan ryhmien opastusvarauksia Observatoriolle! Observatorion opastuksilla edellytetään kasvomaskin käyttöä yli 12-vuotiailta.

Observatorion yleisöopastuksia jatketaan jälleen lokakuusta 2021 alkaen. HUOM! Yleisöopastuksiin on toistaiseksi ennakkoilmoittautuminen (lisätiedot alla). HUOM! Koronatilanteen vuoksi yleisöopastus 8.1.2022 on peruttu!

Observatorion opastuksilla pääset tutustumaan talon historiasta ja tähtitieteestä kertovan näyttelyn lisäksi tähtitorneihin sekä planetaarioon!
Yleisöopastuksia järjestetään joka kuukauden toisena lauantaina.

Opastushinnasto
Opastusvaraukset
Opastusten sisältö
Yleisöopastukset

Opastukset

Hinnasto

(pääkerroksen pysyvän näyttelyn ja vaihtuvan pienoisnäyttelyn lisäksi myös tornit ja planetaario)

ryhmä, HUOM! max 20 hlö
(ei sis. pääsymaksut)
näyttelyn aukioloaikoina,
varaukset etukäteen
70 e/tunti
koululaisryhmä, max 30 hlö
(sis. pääsymaksut)
ti–ke klo 9–10.15, 11–12.15 tai 13–14.15,
to–pe klo 9–10.15,
varaukset etukäteen
60 e
avausmaksu lisätään kun ryhmän opastus tapahtuu näyttelyn aukioloajan ulkopuolella 80 e

Opastusvaraukset

02941 242 44 tai observatorio(at)helsinki.fi
Opastusvaraukset mielellään viimeistään viikkoa ennen.
Saavuttehan ajoissa opastukselle, sillä opas on paikalla vain ennalta varatun ajan!

Opastusten sisältö

Helsingin observatorion opaskierroksilla kurkataan tähtitieteen maailmaan ja kuullaan vuonna 1834 valmistuneen Observatorion vaiheikkaasta historiasta. Ryhmä pääsee oppaan johdolla myös vierailemaan vanhoissa tunnelmallisissa havaintotorneissa ja näkemään planetaarioesityksen. Planetaariossa vietetyn pikakelatun pohjoisen tähtitaivaan "yön" aikana opitaan tunnistamaan kuuluisimpia tähtikuvioita ja päästään näkemään, miten taivas liikkuu yön aikana. Opastuskierros kestää tavallisesti yhden tunnin. Halutessa kierrokseen voi kuitenkin myös esimerkiksi lisätä pidemmän tutustumisen vaihtuvaan näyttelyyn tai ottaa mukaan vain joitakin osioita.

Huomaattehan, että tornit ovat lämmittämättömiä tiloja, ja planetaarioon kuljetaan ulkokautta. Vuonna 1834 valmistunut suojeltu rakennus on haasteellinen liikuntaesteisille. Observatorion vuokratilat ja pääkerroksen näyttelykerros ovat esteettömiä, mutta tornit ja planetaario eivät valitettavasti ole. Opastus voidaan järjestää myös ruotsiksi tai englanniksi.

HUOM! Helsingin observatoriossa ei järjestetä tähtinäytöksiä, joissa katsottaisiin taivaalle kaukoputkella. Meiltä voikin varata opaskierroksen mihin vuodenaikaan vain, ja jopa sadesäällä! Jos kuitenkin oikean taivaan havainnot kiinnostavat, kannattaa olla yhteydessä Tähtitieteelliseen yhdistykseen Ursaan. Ursa järjestää tähtinäytöksiä omalla tornillaan Kaivopuistossa. Näissä näytöksissä on aina säävaraus.

Yleisöopastukset

Observatorion yleisöopastuksia jatketaan jälleen lokakuusta 2021 alkaen. HUOM! Yleisöopastuksiin on toistaiseksi ennakkoilmoittautuminen. Seuraavan yleisöopastuksen (12.2.2022) ilmoittautuminen aukeaa 29.1. klo 12 ja loppuu 11.2. klo 12. Ilmoittaudu verkkolomakkeen (tulossa) kautta! HUOM! Koronatilanteen vuoksi yleisöopastus 8.1.2022 on peruttu!

Observatoriolla järjestetään kaikille avoimia yleisöopastuksia joka kuukauden toisena lauantaina klo 1415. Yleisöopastuskierrokselle (1h) pääsee normaalin pääsylipun hinnalla.

Yleisöopastusten sisältö on samanlainen kuin varattavissa olevilla opaskierroksillamme: kurkkaamme tähtitieteen maailmaan ja tutustumme vuonna 1834 valmistuneen Observatorion vaiheikkaaseen historiaan. Oppaan johdolla päästään myös vierailemaan vanhoissa tunnelmallisissa havaintotorneissa ja nähdään planetaarioesitys. Planetaariossa vietetyn pikakelatun "yön" aikana opitaan tunnistamaan kuuluisimpia tähtikuvioita ja nähdään, miten taivas liikkuu yön aikana.

Kierrokselle mahtuu 20 ensimmäistä. Tervetuloa seikkailemaan Observatoriossa!