Opastukset ja yleisöopastukset

Observatorion opastuksilla pääset tutustumaan talon historiasta ja tähtitieteestä kertovan näyttelyn lisäksi tähtitorneihin sekä planetaarioon!

Yleisöopastuksia järjestetään joka kuukauden toisena lauantaina. HUOM! Yleisöopastuksiin on toistaiseksi ennakkoilmoittautuminen (lisätiedot alla).

HUOM! Kiitos, ettet tule Observatorioon nastakengillä vanhojen lattiapintojen vuoksi!

Opastushinnasto
Opastusvaraukset
Opastusten sisältö
Yleisöopastukset

Opastukset

Hinnasto

(pääkerroksen pysyvän näyttelyn ja vaihtuvan pienoisnäyttelyn lisäksi myös tornit ja planetaario)

ryhmä, max 20 hlö näyttelyn aukioloaikoina,
varaukset etukäteen
70 e/tunti
+pääsymaksut
koululaisryhmä, max 30 hlö ti–ke klo 9–10.15, 10.30–11.45, 12.15–13.30 tai 13.45–15.00
to–pe klo 9–10.15 tai 10.30–11.45,
varaukset etukäteen
60 e
(sis. pääsymaksut)
avausmaksu lisätään kun ryhmän opastus tapahtuu
näyttelyn aukioloajan ulkopuolella
80 e

Opastusvaraukset

02941 242 44 tai observatorio(at)helsinki.fi
Opastusvaraukset mielellään viimeistään viikkoa ennen.
Saavuttehan ajoissa opastukselle, sillä opas on paikalla vain ennalta varatun ajan!

Opastusten sisältö

Helsingin observatorion opaskierroksilla kurkataan tähtitieteen maailmaan ja kuullaan vuonna 1834 valmistuneen Observatorion vaiheikkaasta historiasta. Ryhmä pääsee oppaan johdolla myös vierailemaan vanhoissa tunnelmallisissa havaintotorneissa ja näkemään planetaarioesityksen. Planetaariossa vietetyn pikakelatun pohjoisen tähtitaivaan "yön" aikana opitaan tunnistamaan kuuluisimpia tähtikuvioita ja päästään näkemään, miten taivas liikkuu yön aikana. Opastuskierros kestää tavallisesti yhden tunnin. Halutessa kierrokseen voi kuitenkin myös esimerkiksi lisätä pidemmän tutustumisen vaihtuvaan näyttelyyn tai ottaa mukaan vain joitakin osioita.

Huomaattehan, että tornit ovat lämmittämättömiä tiloja, ja planetaarioon kuljetaan ulkokautta. Vuonna 1834 valmistunut suojeltu rakennus on haasteellinen liikuntaesteisille. Observatorion vuokratilat ja pääkerroksen näyttelykerros ovat esteettömiä, mutta tornit ja planetaario eivät valitettavasti ole. Opastus voidaan järjestää myös ruotsiksi tai englanniksi.

HUOM! Helsingin observatoriossa ei järjestetä tähtinäytöksiä, joissa katsottaisiin taivaalle kaukoputkella. Meiltä voikin varata opaskierroksen mihin vuodenaikaan vain, ja jopa sadesäällä! Jos kuitenkin oikean taivaan havainnot kiinnostavat, kannattaa olla yhteydessä Tähtitieteelliseen yhdistykseen Ursaan. Ursa järjestää tähtinäytöksiä omalla tornillaan Kaivopuistossa. Näissä näytöksissä on aina säävaraus.

Yleisöopastukset

Yleisöopastuksiin on toistaiseksi ennakkoilmoittautuminen. HUOM! Seuraavan yleisöopastuksen (la 10.12.2022 klo 13.30 sekä jos se täyttyy niin myös toinen opastus klo 14.45) ilmoittautuminen aukeaa 29.11. Ilmoittaudu verkkolomakkeen kautta.

Observatoriolla järjestetään kaikille avoimia yleisöopastuksia joka kuukauden toisena lauantaina klo 1415 (HUOM! koronatilanteen vuoksi poikkeuksellisesti klo 13.30 ja jos se täyttyy niin myös 14.45). Yleisöopastuskierrokselle (1h) pääsee normaalin pääsylipun hinnalla.

Yleisöopastusten sisältö on samanlainen kuin varattavissa olevilla opaskierroksillamme: kurkkaamme tähtitieteen maailmaan ja tutustumme vuonna 1834 valmistuneen Observatorion vaiheikkaaseen historiaan. Oppaan johdolla päästään myös vierailemaan vanhoissa tunnelmallisissa havaintotorneissa ja nähdään planetaarioesitys. Planetaariossa vietetyn pikakelatun "yön" aikana opitaan tunnistamaan kuuluisimpia tähtikuvioita ja nähdään, miten taivas liikkuu yön aikana.

Kierrokselle mahtuu 20 ensimmäistä. Tervetuloa seikkailemaan Observatoriossa!