Observatorio on ollut pari kertaa mukana tammikuisessa Tieteiden yössä.

Vuonna 2020 avautui samalla myös uusi Ajasta allakkaan -pienoisnäyttely ikiaikoja askarruttaneesta ajanlaskusta ja suomalaisesta almanakasta.

Kaukaisille eksoplaneetoille matkattiin Nobel-palkinnon ja Suomen nimeämän eksoplaneetan innoittamina. Tähän liittyen kuultiin Heikki Ojan luento aiheesta Elämän ja kuoleman planeetat. Lisäksi Asko Palviainen esitelmöi aiheenaan Tähtitieteen merkitys almanakan synnyssä. Illan musiikista vastasi Saxtronautit-saksofoniensemble.

Kiitos kaikille, jotka tulivat seuraamaan auringonpimennystä Tähtitorninmäelle!

Observatorion tunnelmallisessa puutarhassa jännitettiin pe 20.3.2015 päivätähtemme pimentymistä. Aurinko pimeni Helsingissä jopa 82 prosenttisesti.

Kasaatko palikoista avaruusrobotin tai eksoplaneetan olion? Suhautatko sukkulalla voittoon? Kilpailussa kehotettiin päästämään mielikuvitus irti ja rakentamaan oma avaruusaiheinen kilpailutyö LEGO palikoista.

Kutsuimme 20 upeinta rakennelmaa tiukkaan finaaliin, joka käytiin Helsingin observatoriolla. Yleisö äänesti suosikkiaan esillä olevista töistä ja lisäksi arvottiin finalistien kesken LEGO Groupin lahjoittamia palkintoja. Onnea kärkikolmikolle Reinolle, Visalle ja Eemelille ja suurkiitos vielä kaikille osallistuneille!

LEGO-kilpailu järjestettiin Observatorion "Avaruus LEGO -maailmassa" -näyttelyn yhteydessä. Rakentelun iloa jatkossakin!

Helsingin observatorio on ollut vuosittain mukana myös Helsinki-päivässä, jota vietetään aina 12.6.

Avaruutta on tutkittu Helsingin taivaan alla Tähtitorninmäellä C.L. Engelin suunnittelemassa observatoriossa jo vuodesta 1834.

Helsingin observatoriolle on ollut Helsinki-päivänä usein vapaa sisäänpääsy, ja päivän ohjelmassa on ollut myös ilmaisopastuksia. Pysyvässä näyttelyssä on päässyt kurkistamaan talon vaiheikkaaseen historiaan ja maailmankaikkeuden saloihin. Lisäksi Observatoriolta löytyy muuttuvateemainen vaihtuva pienoisnäyttely.

Helsingin observatoriolla on jo useana vuonna juhlittu YK:n kansainvälistä Asteroidipäivää, jota vietetään vuonna 1908 tapahtuneen Tunguskan asteroiditörmäyksen vuosipäivänä 30.6.

Tapahtumassa on voinut mm. keskustella suomalaisten asteroiditutkijoiden kanssa, käväistä koko perheen kraatteripajassa kokeilemassa, miltä oman jauhokraatterin synty näyttää suurnopeuskameran kuvaamana, ja virittäytyä tunnelmaan seuraamalla Asteroidipäivän kansainvälistä live-lähetystä.

#asteroidday
Asteroidday.org

Helsingin observatorio on järjestänyt 3.-6.-luokkalaisille suunnattuja päiväleirejä kesinä 2013-16 ja 2018. Leirit on pidetty historiallisessa Observatoriorakennuksessa Tähtitorninvuorella. Viikon aikana on tutustuttu ympärillämme levittyvään maailmankaikkeuteen hyödyntäen ihmettelyä, elämyksiä ja itse tekemistä. Osa leireistä toteutettiin yhteistyössä Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan kanssa. Kesällä 2018 leiri järjestettiin yhdessä Helsingin yliopiston Tiedekasvatuskeskuksen kanssa.

Mitä kappaleita tähtitaivaalta löytyy? Millaisia ovat planeetat, galaksit tai vaikkapa mustat aukot? Kuinka huiman suuri on maailmankaikkeuden mittakaava? Entä voisiko jostain kaukaa avaruudesta löytyä elämää? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin sai vastauksen leirin aikana.

Leiriviikkojen aikana mm. päästettiin mielikuvitus valloilleen ja muotoiltiin savesta, miltä avaruusolio voisi näyttää, laukaistiin matkaan oma vesiraketti, tarkasteltiin maailmaa auringonpimennyslasien ja lämpökameran läpi, valmistettiin kummallisesti käyttäytyvää ”avaruusmönjää” sekä paljon muuta! Leirien ohjelmaan on kuulunut myös mm. draamaopetusta. Retkeilimme lisäksi yhdessä Luonnontieteellisen keskusmuseon meteoriitti- ja mineraalinäyttelyyn Kumpulaan sekä sään salliessa Ursan tähtitornille Kaivopuistoon havaitsemaan omaa tähteämme Aurinkoa.

Observatorio on useana vuonna ottanut osaa myös elokuiseen Taiteiden yöhön.

Esimerkiksi vuonna 2015 Observatoriolle levittyi OBSERVEMUS-tapahtumasarja, jonka aikana Observatoriolla oli koettavissa rajoja rikkova audiovisuaalinen Antikythera-runoteos. Saila Susiluodon iPadille tekemän vuorovaikutteisen runosovelluksen inspiraationa toimi antiikin ajoilta säilynyt Antikytheran kone, eräänlainen analoginen tietokone, jonka rattaisto osasi laskea taivaankappaleiden paikat.

Tapahtumasarjan järjestivät Helsingin observatorio, Aalto-yliopiston Medialaboratorion Crucible Studio, Runokuu & Media Facades -festivaalit Helsingin juhlaviikoilla.

Tiedetapahtuma Tutkijoiden yö järjestetään vuosittain syyskuun viimeisenä perjantaina yhtä aikaa useammassa sadassa kaupungissa ympäri Eurooppaa. Tapahtuma on avoin kaikille tiedonjanoisille!

Helsingin observatorio on ollut tapahtumassa mukana vuodesta 2016 alkaen. Niin koululaiset kuin suuri yleisö ovat päässeet tutkijoiden vetämissä työpajoissa tutustumaan luonnontieteiden ja siihen liittyvän tutkimuksen ihmeelliseen maailmaan. Työpajojen lisäksi Observatorion näyttelyissä on voinut sukeltaa Observatoriorakennuksen ja maailmankaikkeudenkin saloihin.

Tutkijoiden yötä rahoittavat Euroopan unionin Horisontti 2020-ohjelman Marie Sklodowska-Curie -toimet.

Observatoriolla juhlistettiin kansainvälistä Avaruusviikkoa lokakuussa 2016.

Miltä näyttää Maa etänä? Paikan päällä kuultiin kaukokartoituksen yllättävistäkin sovelluksista, tavattiin Suomen satelliittihankkeita, ja hyvä sää mahdollisti myös omien paineilmarakettien valmistamisen ja laukaisemisen.

Samalla pääsi tutustumaan myös Observatorion näyttelyihin ja näkemään planetaarioesityksen.

Tapahtuman järjestäjinä toimivat Helsingin observatorio, Ursa, Tiedetuubi, World Space Week ja kaukokartoitusalan kansalliset toimijat Suomessa.

Hirveän iso kiitos kaikille Observatorion Halloweenissa vierailleille pikkunoidille, -aaveille, -luurangoille ja muille hirviöille hyvin sujuneesta hurjan suositusta illasta! Järjestimme karmivia kierroksia Observatorion ullakkotorneihin lapsille ja lapsenmielisille rohkeille seikkailijoille.

Tähtitorninvuorelle vuonna 1834 valmistunut observatoriorakennus on toiminut myös tähtitieteilijän kotina 1960-luvulle saakka. Joulukuun kolmantena päivänä 1969 Observatoriolle muutti Astrofysiikan laboratorio, ja tilat muutettiin virka-asunnosta laitoskäyttöön. Tapahtumaa alettiin kutsua Observatorion valtaukseksi.

Muisteluillassa – tasan viisikymmentä vuotta Observatorion valtauksen jälkeen – kuultiin ja keskusteltiin valtaukseen osallistuneiden kanssa. Millaista paikan päällä oli?

Keskustelut tallennettiin Helsingin yliopistomuseon käyttöön.

Helsinki 200 vuotta pääkaupunkina -juhlavuosi huipentui valotaideteokseen Unioninakselin yllä. Lasersäde heijastui Helsingin observatorion katolta Kallion kirkon torniin yhdistäen historiallisen Unioninakselin ääripäät toisiinsa.

Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen käynnisti 10.12.2012 Sininen viiva -teoksen päivälleen 135 vuotta sen jälkeen, kun Helsingissä syttyi sähkövalo ensimmäisen kerran 1877. Teoksen oli suunnitellut Vesa Honkonen Arkkitehdit Ky. Teknisestä toteutuksesta vastasi Eastway.

Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin IAU:n järjestämässä maailmanlaajuisessa IAU100 NameExoWorlds - nimikilpailussa eri maat saivat nimetä kukin yhden eksoplaneetan ja tähden, jota se kiertää. Kilpailu juhlisti samalla IAU:n 100-vuotisjuhlavuotta. Suomi sai nimetä Kolmion tähdistön suunnassa sijaitsevan Auringon kaltaisen tähden HAT-P-38 ja sitä kiertävän kaasuplaneetan HAT-P-38b, joille valikoitui lopuksi nimiksi Horna ja Hiisi. Lue lisää kilpailusta.

Helsingin observatoriolla 10.12.2021 järjestetyssä Tähtitiede kansallisessa koululaitoksessa -teemapäivässä keskusteltiin tähtitieteen moninaisista mahdollisuuksista opetuksessa. Teemapäivä liittyi Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin IAU:n aktivoitumiseen tähtitieteen koulutuksen sekä tiedotus- ja suhdetoiminnan saroilla. Lue lisää tapahtumasta!