Kirjasto ja oppimisympäristöt

Viikin normaalikoulussa on helppo keskittyä oppimiseen erilaisissa ja monipuolisissa oppimisen tiloissa, joita kehitetään tietopohjaisesti.

Kirjasto on merkittävä osa koulun oppimisympäristöä.

Kirjastoon voi tulla opettajan kanssa ryhmittäin tai itsenäisesti lainaamaan kirjallisuutta. Kirjaston kokoelmat käsittävät noin 25 000 nidettä. Kokoelmista löytyy kirjallisuutta ala- ja yläluokkalaisille sekä lukiolaisille. Kirjastoon tehdään säännöllisesti hankintoja.

Kirjaston kokoelman lainattavien kirjojen, tilojen ja laitteiden käyttöoikeus on koulun oppilailla, henkilökunnalla ja opetusharjoittelijoilla. Kirjastosta on myös kirjallisuuden lisäksi lainattavissa kannettavia tietokoneita, joista osa on tarkoitettu Abitti-kokeita varten lukiolaisille. Lukiolaisia varten kirjastossa on myös lainattavissa joidenkin oppiaineiden oppikirjoja.

Helsingin harjoittelukouluilla on yhteinen tietokanta kirjastojen aineistoille. Aineistoja voit selata aineistohaulla. Muista tarkistaa teoksen saatavuus nimenomaan omasta koulusta (hakutuloksessa klikkaa teosta ja tarkista niteet: "Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu").

Kirjasto on myös viihtyisä tila, jossa sekä peruskoululaiset että lukiolaiset voivat viettää välituntinsa ja satunnaiset vapaat tuntinsa esimerkiksi itsenäisesti työskennellen. Kirjastosta löytyy myös lautapelejä ja kirjastohoitaja järjestää lukuvuoden aikana toisinaan lautapeliviikkoja sekä muuta toimintaa.

Lukukausien aikana kirjasto on avoinna arkisin klo 8.00 - 16.00 välisenä aikana.

Kirjastonhoitaja avustaa tiedonhaussa, opastaa kirjaston käytössä ja on monin tavoin opetuksen tukena.

Koulun kirjastossa on kaksi uudistettua tilaa nimeltään Sakari ja Topelius. Tilat ovat nimetty Zacharias Topeliuksen mukaan, joka on koulumme yksi perustajista.

Pehmeillä sohvilla, satulatuoleilla, tussitaululla ja nostettavilla pöydillä varustettu Sakari on lähtökohtaisesti pienryhmätyöskentelyyn suunniteltu tila, jota käytetään myös muun muassa itsenäiseeen työskentelyyn ja eriyttämiseen. Sakarista löytyy myös lautapelejä, kannettavia tietokoneita ja aikakauslehtiä.

Kokolattiamatolla, ääntä eristävillä nojatuoleilla, pikkupöydillä, raheilla, keinutuolein ja istuintyynyin varustettu Topelius on vastaavasti lähtökohtaisesti hiljaisuutta ja keskittymistä vaativa vetäytymistila. Topeliusta on hyödynnetty erityisesti lukutunneilla, mutta tila soveltuu myös Sakarin tavoin esimerkiksi joulunäytelmän draamaharjoituksiiin tai kirjatrailereiden työstämiseen.

Liikuteltavien kalusteiden ansiosta molempia tiloja voi luovasti muokata oppituntien tarpeiden mukaisesti. Viihtyisät Sakari ja Topelius ovat myös erittäin suosittuja paikkoja viettää aikaa lukiolaisten hyppytuntien sekä yläkoululaisten välituntien aikana.

Majakka on kolmannessa kerroksessa sijaitseva tila, joka muuntautuu monenlaiseen käyttöön. Tilassa on suuret etelänpuoleiset ikkunat, kokolattiamatto ja liikuteltavia huonekaluja. Kengät jätetään tilan ulkopuolella olevaan kenkähyllyyn.  

Opetusryhmä voi sijoittua Majakassa niin, että kaikkien huomio kohdistuu valkotaululle tai näyttöön, tai niin, että tilaan muodostuu useita pieniä toimintaryhmiä. Liikuteltavien huonekalujen ansiosta sijoittumista ja huomion kohdetta voidaan vaihdella joustavasti oppitunnin aikana. Majakkaa käytetään paljon myös hiljaisen ja itsenäisen työskentelyn tilana. Majakassa viihtyvät niin lukiolaiset hyppytunneillaan kuin iltapäiväkerho peleissään ja leikeissään.

Lukudiplomi

Alaluokkien koulun oma lukudiplomi kehiteltiin vuonna 2009. Lukudiplomin suunnittelussa olivat mukana kirjastoryhmästä kirjastohoitaja Niko Määttä, luokanopettajat Taru Piironen, Sirkku Myllyntausta ja Ulla Ilomäki-Keisala. Lukudiplomikirjojen valinnassa huomioitiin pedagoginen näkökulma valitsemalla monipuolisesti eri genrejen kirjoja. Alaluokkien oppilaista enemmistö suorittaa vuosittain joko lukudiplomin tai mestarilukijan lukudiplomin.  Lukudiplomilla on selvästi ollut alaluokkalaisten keskuudessa suuri lukemiseen innostava vaikutus. Lukudiplomin kirjalistoja päivitetään aika ajoin.

Kirjalistat ja ohjeet lukudiplomin käyttöön löytyvät oheisesta listasta.