Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu täyttää 150 vuotta

Helsingin yliopiston opetusharjoittelukoulu Viikissä juhlii tänä vuonna 150-vuotista taivaltaan. Tyttökouluna aloittaneen opinahjon polkua leimaavat koulutuksen tasa-arvo ja tiivis yhteys opettajankoulutuksen kehitykseen.

Viikin normaalikoulun historia ulottuu vuoteen 1869, jolloin se aloitti Suomen ensimmäisenä suomenkielisenä tyttökouluna Helsingin keskustassa. Opettajankoulutus on ollut mukana koulun toiminnassa jo1880-luvulta alkaen. Silloin kouluun liitettiin kaksivuotinen opettajain valmistuslaitos. Aineenopettajien koulutus alkoi vuonna 1934, ja Helsingin yliopiston harjoittelukouluna koulu on toiminut vuodesta 1974 lähtien.

Helsingin keskustan eri toimipaikkojen jälkeen koulu toimi pitkään Töölössä ja Haagassa, ja Helsingin yliopiston Viikin kampukselle se muutti vuonna 2003. Koulussa on oppilaita kaikilla oppiasteilla alakoulusta lukioon.

Viikin normaalikoulu on Helsingin yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan harjoittelukoulu. Se tarkoittaa, että Helsingin yliopistossa luokanopettajiksi, aineenopettajiksi ja erityisopettajiksi opiskelevat harjoittelevat opettamista koulun tavallisilla oppitunneilla.

Harjoittelukoulu ammentaa tutkimuksesta

Harjoittelukoulun toiminta on tutkimusperustaista, ja koulu toimii tiiviissä yhteistyössä Helsingin yliopiston kasvatuksen alan tutkijoiden kanssa.

– Koulun arjessa tämä näkyy niin että kokeilemme opetuksessa erilaisia menetelmiä ja kehitämme toimintaamme koko ajan, kertoo Viikin normaalikoulun lukion rehtori Reijo Honkanen.

– Tästä hyötyvät oppijat, jotka ovat kaiken työmme keskiössä: perusopetuksen oppilaat, lukion opiskelijat ja pedagogisia opintojaan suorittavat opetusharjoittelijat. Tarjoamme myös täydennyskoulusta opettajille Suomessa ja kansainvälisesti.

Helsingin yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan toinen harjoittelukoulu Helsingin normaalilyseo sijaitsee Punavuoressa Ratakadulla. Harjoitteluja tehdään myös pääkaupunkiseudun kenttäkouluverkostoon kuuluvissa kouluissa, päiväkodeissa ja muissa oppilaitoksissa, koska kaikki Helsingin yliopistossa opettajaksi opiskelevat eivät mahdu harjoittelemaan kahteen harjoittelukouluun.

Poimintoja huhtikuun juhlaviikon ohjelmasta

Viikin normaalikoulun juhlavuoden teemoina ovat koulun historia ja tulevaisuus, tasa-arvoinen koulutus ja hyvinvointi.

Lauantaina 30. maaliskuuta koululla on vanhempainyhdistyksen voimin järjestettävät Kevätkeikaus-myyjäiset. Tilaisuus on kaikille avoin. Yleisö pääsee tutustumaan koululle koottuun juhlanäyttelyyn.

Tiistaina 9. huhtikuuta järjestetään juhlasymposium kutsuvieraille teemalla Tasa-arvoista koulua 150 vuotta.

Torstaina 11. huhtikuuta koulussa juhlitaan nykyisten oppilaiden ja opiskelijoiden kesken. Ohjelmassa on toiminnallisia pajoja ja musiikkiesityksiä.

Lauantaina 13. huhtikuuta vietetään pääjuhlaa entisten ja nykyisten norssilaisten kesken Finlandia-talolla. Osa entisistä oppilaista kokoontuu jo päivällä luokkakokouksiin koululle.

Juhlakirja kertoo koulun historiasta

Viikin normaalikoulun historiasta julkaistaan keväällä juhlakirja Kasvun paikka. Helsingin yliopiston historian professori Laura Kolbe on kirjoittanut osuudet koulun historiasta vuodesta 1869 aina 1990-luvulle asti. FT Sari Aalto on kirjoittanut koulun uudemmista vaiheista 1990-luvulta tähän päivään. Laura Kolbe ja Sari Aalto ovat molemmat Viikin normaalikoulun entisiä oppilaita.

Juhlakirjan on toimittanut Viikin normaalikoulun äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Inkeri Hellström. Kirja julkistetaan koulun juhlasymposiumissa 9. huhtikuuta.

Lisätietoja

Lukion rehtori Reijo Honkanen, reijo.honkanen@helsinki.fi,  puhelin 040 588 2759
Viestintävastaava Perttu Ervelius, perttu.ervelius@helsinki.fi, puhelin 050 349 9977

Juttua päivitetty 21.3.2019: Lisätty leipätekstin alkuun tietoja opettajankoulutuksesta osana koulun historiaa.