Molekulaariset ja integratiiviset biotieteet

Molekulaaristen ja integratiivisten biotieteiden tutkimusohjelma (MIBS) tutkii biomolekyylejä, viruksia, mikrobeja, eläinsoluja, kudoksia, elinjärjestelmiä ja eliöitä. Ohjelma yhdistää kokeellisia biotieteiden aloja, kuten biokemiaa, genetiikkaa, rakennebiologiaa, solu- ja kehitysbiologiaa, virologiaa ja mikrobiologiaa sekä neurotiedettä ja fysiologiaa.

Tutkijamme keskittyvät elämän molekulaarisiin ja mekanistisiin perusteisiin.

Tutkimuksemme tarkastelee muun muassa virusten ominaisuuksia ja immuunipuolustuksen mekanismeja, aineenvaihdunnan säätelyä ja kudosten välistä tasapainotilaa sekä hermoston kehitystä ja toimintaa. Nämä tutkimusalueet ovat tärkeitä ihmisten terveydelle muun muassa tarttuvien tautien, aineenvaihduntahäiriöiden ja syövän sekä aivosairauksien ja mielenterveyden kannalta.

Vahvuudet

Molekulaaristen ja integratiivisten biotieteiden tutkimusohjelman vahvuuksia ovat muun muassa 

Ohjelmassa työskentelee noin 30 vastuullista tutkijaa tutkimusryhmineen sekä yhteensä yli 60 tutkijaa, jotka edustavat lukuisia eri kansallisuuksia.

Yhteistyö

Tutkimusryhmiemme menetelmäosaaminen on laaja-alaista ja vahvaa, ja niillä on läheiset yhteydet tutkimusverkostoihin niin Helsingin yliopistossa kuin kansainvälisestikin. Yhteistyötahoihin kuuluvat muun muassa Helsinki Institute of Life Science (HiLIFE) -instituuttiBiotekniikan instituuttiNeurotieteen tutkimuskeskusKestävyystieteiden instituuttiInstruct-FI-verkosto ja Suomen akatemian huippuyksiköt.

Tutkijamme antavat opetusta seuraavissa Helsingin yliopiston koulutusohjelmissa:

  • Kandiohjelmat: biologia ja molekyylibiotieteet 
  • Maisteriohjelmat: genetiikka ja molekulaariset biotieteet, neurotieteet, mikrobiologia ja mikrobibiotekniikka
  • Tohtoriohjelmat: integroivat biotieteet (ILS), mikrobiologia ja biotekniikka (MBDP) sekä aivot ja mieli (B&M).