Kevät 2021: Hyvän tiedon resepti

Tutkittu tieto tekee hyvää kaikille ja kaikelle. Tieto pidentää elämää ja parantaa sen laatua. Se auttaa ymmärtämään ympäröivää maailmaa ja sen asukkaita lajiin katsomatta. Se näyttää, mistä olemme tulleet ja minne olemme menossa. Viisaasti käytetty tieto on yleisavain yhteiskunnan menestykseen – ja edellytys ihmiskunnan selviytymiseen uhkien edessä.

Mutta miten tieto syntyy? Mikä on hyvän tiedon resepti? Kuka rahoittaa tutkimuksen, ja kuka siitä hyötyy? Helsingin yliopiston huippututkijat kertovat vastaukset Studia Generalia -verkkoluentosarjan luennoilla.

Kaikille avoin verkkoluentosarja järjestetään 2.3.–6.4.2021. Luentoja voi seurata myös jälkikäteen tallenteina. Tallenteet julkaistaan viiveellä (yleensä 1-3 arkipäivän sisällä luennosta).

Luentosarja on osa Tutkitun tiedon teemavuoden 2021 ohjelmaa ja Helsingin yliopiston Avoin yliopisto järjestää sen yhdessä Säätiöt ja rahastot ry:n kanssa.

Tiistai 2.3.2021 klo 17.00–19.00
Katso 2.3.2021 luento verkon kautta

Aku Visala (systemaattinen teologia): Tiedolliset hyveet – kuinka ylittää oman tiedon rajat
Aleksi Vuorinen (alkeishiukkasfysiikka ja astrofysiikka): Mitä tiedämme ja mitä emme – fyysikon näkökulma
Sonja Koski (biologinen antropologia): Ihmisyyden ydin – mitä apinat kertovat meistä?

Lisätietoa Tiedon ja tieteen rajat -luennosta Facebook-tapahtumassa.

Maanantai 8.3.2021 klo 17.00–19.00
Katso 8.3.2021 luento verkon kautta

Ulla Vanhatalo (kielitieteet): Alkusanojen juurilla
Anne-Maria Ernvall-Hytönen (matematiikka): Rationaalisia ja transkendenttisia lukuja ja kaikkea siltä väliltä
Anu Kantola (viestintä): Totuus yhteiskunnasta

Lisätietoa Argumentaatio ja sen virheet -luennosta Facebook-tapahtumassa.

Tiistai 16.3.2021 klo 17.00–19.00
Katso 16.3.2021 luento verkon kautta

Tytti Steel (etnologia): Kulttuurintutkimus Suomea ja suomalaisuutta rakentamassa
Jaakko Hilppö (varhaiskasvatus): Moka on lahja: kasvatustieteellisiä näkökulmia epäonnistumiseen
Mikko Niemi (biolääketiede): TBA

Lisätietoa Tieteelliset mokat ja onnekkaat sattumat -luennosta Facebook-tapahtumassa.

Tiistai 30.3.2021 klo 17.00–19.00
Katso 30.3.2021 luento verkon kautta

Ella Lillqvist (liiketaloustiede & viestintä): Silkkaa satua? Tunteet ja tarinat taloutta rakentamassa
Derek Fewster (historia): Rakennettu tarina Suomen kansasta (luento mahdollisesti ruotsiksi)
Jussi Valtonen (psykologia): Masennus, aivot ja Anton Tšehov

Lisätietoa Tutkimuksen tarinallisuus -luennosta Facebook-tapahtumassa.

Tiistai 6.4.2021 klo 17.00–19.00
Katso 6.4.2021 luento verkon kautta

Pirjo Hiidenmaa (tietokirjallisuus): Tiedon tie tarvitsijalle
Teemu Roos (tekoäly): Teknologia – Pandoran lipas vai runsaudensarvi?
Petteri Taalas (meteorologia) & Markku Kulmala (ilmakehätieteet): Ratkaiseeko tiede ilmastonmuutoksen?

Lisätietoa Ratkaiseeko tiede maailman ongelmat? -luennosta Facebook-tapahtumassa.