Vuoden Alumni

Vuoden Alumni on Helsingin yliopiston myönteinen suurlähettiläs. Tehtävään valitaan vuosittain henkilö, joka on toiminnallaan tukenut Helsingin yliopiston periaatteita, akateemisen koulutuksen arvostusta sekä nostanut akateemista Helsingin henkeä. Vuoden Alumni julkistetaan vuosittain Alumnijuhlassa.

Alumniviitan ovat ottaneet harteilleen vuodesta 1991 lähtien:

Cargotecin hallituksen puheenjohtaja, historioitsija, FT Ilkka Herlin on Vuoden Alumni 2020

Helsingin yliopiston alumniyhdistys on valinnut Helsingin yliopiston Vuoden Alumniksi 2020 Cargotecin hallituksen puheenjohtajan, historioitsija FT Ilkka Herlinin.

”Ihmisen pitää siirtyä itse luomistaan suurista järjestelmistä harmoniaan luonnon kanssa. Teknologia pitää sovittaa niin, että se on osa luonnonjärjestelmää. Modernin kulttuurin keskeinen virhe on se, että se on yrittänyt ylhäältä päsmäröidä luonnon kiertoa”, Herlin sanoo.

Vuoden Alumnina Herlin aikoo puhua ainakin siitä, että ilmastonmuutoksen torjunnalla ja elonkirjon romahtamisen torjunnalla on kiire. Qvidjan tilallaan Paraisilla Herlin kokeilee maa- ja metsätaloutta, joka lisää elonkirjoa ja sitoo ilmasta hiilidioksidia maaperään sen sijaan että on hiilen lähde. 

Herlin on ponnistellut Itämeren suojelemiseksi 1990-luvun alusta lähtien. Työ on synnyttänyt rantavaltioiden Elävä Itämeri -säätiön (Baltic Sea Action Group, BSAG), regeneratiivisen kierrätysmaatalouden yrityksen Soilfood oy:n sekä uusiutuvan energian yrityksen Q Powerin.

Pääapaino Herlinin tutkijanuralla on ollut tieteen ja teknologian historiassa ja pyrkimyksessä ymmärtää, miten suuret järjestelmät toimivat. Herlin on ollut mukana useissa startupeissa ja ekologisissa innovaatioissa. Mikä on innovaatioiden resepti?

”Keskeistä on perustutkimus, jolle ei ole etukäteen asetettu tavoitetta taipua innovaatioksi. Kaikki, missä olen mukana, on syntynyt tinkimättömästä ja parhaasta perustutkimuksesta ja marginaaliaiheista – ja vasta myöhemmin se on yhdistetty ratkaisukeskeiseen ajatteluun.”

Alum­ni­Fo­rum Vuo­den Alumni 2020

Entä jos voimme päästä tuhoavasta parantavaan luontosuhteeseen? Elää harmoniassa osana luontoa?
Keskiviikkona 8.4.2020 klo 16.30
Paikka: Tiedekulma, Yliopistonkatu 4

Ulkomaantoimittaja, Valtiot. yo. Heikki Aittokoski on Vuoden Alumni 2019

Helsingin yliopiston alumniyhdistys on valinnut Helsingin yliopiston Vuoden Alumniksi 2019 ulkomaantoimittaja Heikki Aittokosken.

Aittokoski ilahtui, kun Alumniyhdistyksen hallitus pyysi häntä Vuoden Alumniksi, mutta samaan hengenvetoon hän tiedotti, ettei koskaan valmistunut – korostetun kohteliain sanakääntein niin, että kaikkien osapuolten olisi ollut helppo pakittaa tilanteesta ulos. Yhdistystä ei valmistumattomuus kuitenkaan haittaa. Kymmenen vuotta sitten se linjasi, että alumni on jokainen, joka on saanut opinto-oikeuden tai tutkimusluvan tai nimetty työtehtävään Helsingin yliopistoon. Tämä tehtiin siksi, että esimerkiksi 1960- ja 70-luvuilla opiskelleista naisista suuri osa jätti opinnot kesken jäädessään kotiin hoitamaan lapsia. Olisi ollut kohtuutonta jättää alumnitoiminnan ulkopuolelle heidät ja toisaalta myös ne, jotka revittiin töihin koulunpenkiltä.

Olen tosi iloinen tästä avarakatseisuudesta. Meitä valmistumattomia on aikamoinen joukko", Aittokoski sanoo.

Aittokoski kokee, että maailmaa ja tulevaisuutta ei pitäisi lähestyä ongelmalähtöisesti vaan myös myönteisessä valossa. Hän katsoo, että yliopistosta saatu poliittisen historian tuntemus on auttanut paljon hänen työssään nykyisyydestä kirjoittavana toimittajana. Erityisen innostunut hän oli opintojen alkupuolella käydystä ismi-kurssista, jossa käytiin perusteellisesti läpi aatesuuntia fasismista liberalismiin.

Aittokosken kirjoitustyylin tavaramerkki on näkemyksellisyys. Perusuutisetkin lipsuvat usein tyylillisesti enemmän kolumnin tai analyysin puolelle.

"Se tuntuu luontevalta tavalta kirjoittaa, ja se on lisääntynyt iän myötä. Nelikymppisenä minulla alkoi olla kokemusta ja tietoa varsin paljon. Lukijankin kannalta lienee hyödyllistä, ettei maailmasta raportoi vaan yrittää tulkinnalla saada siihen järjestystä ja tolkkua."

Aittokoski saa paljon lukijapalautetta, ja nykyisen disinformaation aikakaudella monet toivovat selittävää ja syventävää journalismia. Vuoden 2018 Aittokoski työskenteli Helsingin Sanomien tulevaisuuskirjeenvaihtajana eli hän piti asemapaikkana Sanomataloa, mutta reissasi paljon ympäri maailmaa ja syventyi ihmiskunnan tulevaisuuden haasteisiin ja mahdollisuuksiin.

Sen verran pesunkestävä valtiotieteilijä Aittokoski kuitenkin on, että tekniikasta kirjoittaessaan hän ei malta olla pohdiskelematta moraalia ja kytkemättä kysymykseen aatehistoriallisia ulottuvuuksia. Häntä viehättää esimerkiksi yhdysvaltalaisen teknologiahistorioitsijan Melvin Kranzbergin lausahdus: ”Teknologia ei ole hyvää eikä pahaa; eikä se ole neutraalia.”

AlumniForum Vuoden Alumni 2019

Uusi maailmanjärjestys ja liberaalin demokratian ahdinko. Miksi 90-luku päättyi? Kuka pysäyttäisi sortovaltiaat ja populistit? Onko Euroopalla tulevaisuus?
Torstaina 14.3.2018 klo 16.30
Paikka: Yliopiston juhlasali

Gold&Green Foods -yhtiön perustaja ja teknologiajohtaja, ETT Reetta Kivelä on Vuo­den Alum­ni 2018

Helsingin yliopiston alumniyhdistys on valinnut Helsingin yliopiston Vuoden Alumniksi 2018 Nyhtökauran kehittäjän Reetta Kivelän. Kivelä on Gold&Green Foods -startup-yhtiön toinen perustajista ja sen teknologiajohtaja. Nyhtökaura on Gold&Green Foodsin kehittämä proteiinipitoinen kasvisvalmiste, jota voi käyttää ruoanlaitossa jauhelihan tapaan. Kauppoihin tuote tuli vuonna 2016 suurella menestyksellä.

Kivelästä tuntuu luontevalta olla Vuoden Alumni. Hän ei koe, että olisi koskaan poistunut yliopiston käytäviltä. Uudessa kunniatehtävässään hän aikoo puhua ainakin tasa-arvosta ja innovoinnista.

"Suomessa ei ole koskaan tarvinnut ajatella, että olen vain tyttö. Jo Keski-Euroopassa elintarvikeala on paljon perinteisempää ja miehisempää."

Hänen mukaansa innovaatioita kuitenkin syntyy kunnolla vasta, kun erilaiset ihmiset katsovat maailmaa eri näkökulmista. "Nyhtökauran ideaan oli helppo sukeltaa sisään, kun minulla oli omat kokemukseni työssäkäyvänä kasvissyöjä-äitinä. Ei ollut aikaa liottaa linssejä."

Kivelä on jo vuosia ollut yli 7000:nen aktiivin alumnin yhteisön – Alumniyhdistyksen – jäsen. Alumnitoiminnassa Kivelä pitää keskeisenä mentorointia.

"Minua on aikoinaan mentoroitu, ja toivoisin että pääsisin itsekin mentoroimaan; että muut voisivat hyödyntää minun kokemuksiani tulevaisuudessa ja tehdä maailmaa paremmaksi."

AlumniForum Vuoden Alumni 2018 yleisöluento
Entä jos uusiu­tu­va ruo­ka oli­si rat­kai­su?
Torstaina 22.3.2018 klo 17
Paikka: Yliopiston juhlasali

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomari, OTT h. c. Pauliine Koskelo Vuo­den Alum­ni 2017
 

Helsingin yliopiston alumniyhdistys on valinnut Vuoden Alumniksi 2017 Pauliine Koskelon. Koskelo on Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomari, ja hän toimi korkeimman oikeuden presidenttinä vuosina 2006–2015. Pauliine Koskelo sanoo, että yliopiston alumnit voivat varmistaa omalta osaltaan, että yhteiskunnallinen keskustelu on analyyttista, avaraa ja sivistynyttä.

”On hienoa, että alumnitoiminta on vilkastunut suomalaisissa yliopistoissa. Se on yksi tapa luoda vuorovaikutusta yliopiston ja niiden yliopiston jo jättäneiden kanssa, jotka toimivat eri aloilla yhteiskunnassa ja työelämässä”, Pauliine Koskelo sanoo työhuoneeltaan Strasbourgista. Hän on ollut itsekin mukana alumniyhdistyksen hallituksessa, ja hänen puheenjohtajakaudellaan 2009 Vuoden Alumniksi valittiin kansainvälisesti tunnettu taloustieteilijä Bengt Holmström.

Koskelon mukaan yksi yliopiston tehtävistä demokraattisessa yhteiskunnassa on, että yhteiskunnallisen keskustelun taso säilyy informoituna ja monipuolisena. ”Vuorovaikutus tiedeyhteisön ja eri aloilla toimivien välillä on tärkeää.  Sivistyksen merkitys on vain kasvanut, ja toistuvasti nähdään, mitä seuraa, jos ihmiset ovat syvällä jossain kapeassa asiantuntemuksessa mutta menettävät yleisemmän käsityksen siitä, mitä yhteiskunnassa on tekeillä. Yleissivistys on todella tärkeää ja vuoropuhelu edistää sitä.”

AlumniForum Vuoden Alumni 2017 yleisöluento
Entä jos oikeusvaltio ei Euroopassakaan ole itsestäänselvyys?
Torstaina 16.3.2017 klo 17
Paikka:  Yliopiston juhlasali, Aleksanterinkatu 5

 

Valokuvaaja: Milla Vahtila

rockmuusikko, OTK Hannu nurmio on Vuoden Alumni 2016

(kuvaaja Perttu Saksa)

Hän syntyi Helsingin Tapanilassa 1950, asui lapsuutensa mm. Siltasaaressa, Munkkiniemessä, Haagassa, Käpylässä, Töölössä ja Kalliossa taas teini-iässä. Hän kävi Torkkelinmäellä poikalyseota nimeltä Tossu ja jäi kerran luokalle. Hän käytti junnuna housuja joihin oli painettu väriläisikiä maalipurkkien kansilla.

Hän kirjoitti ylioppilaaksi SYK:sta vuonna 1971 ja kirjoittautui ensin historiallis-kielitieteelliseen ja vasta vuotta myöhemmin aloitti juridiikan opinnot. Hän oli toimitussihteerinä Soihdunkantaja-lehdessä ja päätoimittajana Uusi Laulu-lehdessä 70-luvun alussa. ”Köyhä tyyli” divariasusteissa oli hänen tavaramerkkinsä jo opiskeluaikana. Hän käytti jo tuolloin taksia jos rahaa oli; hyppäsi taksiin mm. luentojen jälkeen kun tuli kiire.

Hän lähetti Hämäläis-Osakunnan lehteen tekstin ”Juopon reissu” -  johon hän oli saanut inspiraatiota Aila Meriluodon muistelmista ja Lauri Viidan legendaarisista taksiajeluista. Runosta  kehkeytyi vuonna 1979 Love Recordsilla ilmestynyt läpimurtobiisi ”Valo yössä”: ”Taksin katolla vilkkuu yön ainoa valopilkku…" Hän valmistui oikeustieteen kandidaatiksi Helsingin yliopistosta vuonna 1983. Tuolta vuodelta on myös hänen viimeinen lakikirjansa, ellei oteta huomioon ruotsin Waldakunnan lakia vuodelta 1734.

Hän on Vuoden Alumni 2016: Hannu Juhani Nurmio - Judge Bobe - Dumari - eli Tuomari Nurmio.

Vuoden Alumnin luento Kalevala-brändi 2000-luvulle! to 17.3.2016 klo 17, Helsingin yliopiston juhlasalissa.

Miksi jättäisimme käyttämättä mahtavan kulttuurisen ja kaupallisen potentiaalin, joka Kalevalan hahmoissa ja tarinoissa piilee? Digiteknologian avulla Kalevalaa on mahdollista kehittää ja hyödyntää maailmanlaajuisesti.

Luennon jälkeen Dumari ja Spuget esiintyvät Helsingin yliopiston alumneille ja opiskelijoille Le Bonkissa 17.3.2016 klo 19 (soittoaika klo 20). Paikalla on 500 nykyistä ja aiempaa opiskelijaa. Olethan sinäkin?

Uutinen Hannu Nurmion valinnasta Vuoden Alumniksi »

Juttu Dumarista Yliopisto-lehdessä 4/2005 »

YLE:n kirjeenvaihtaja,VTM Marja Manninen Vuoden Alumni 2015

 

Alumnijuhlassa Ravintola Pörssissä pitämässään puheessa Marja Manninen totesi, että koulutusjärjestelmämme Suomessa on onnistunut. Koulutamme kriittiseen ajatteluun, mikä on kuin suojakilpi informaatiosodassa. Tämä johtaa velvollisuuteen kertoa totuus riippumatta siitä, miellyttääkö se kuulijoita.

Hänen puheensa oli vastaus Vuoden Alumnin kysymykseen: Mistä suomalainen kirjeenvaihtaja saa näissä olosuhteissa ne henkiset voimavarat, joiden varassa hän pystyy etsimään ja välittämään kotimaahansa oikeaksi katsomansa tiedot?

Suomalainen kirjeenvaihtaja löytää tarvittavat voimavarat meidän demokraattisesta ja moniarvoisesta yhteiskunnastamme ja sen täysin ylivoimaisesta koulutusjärjestelmästä. Meidät koulutetaan itsenäiseen ajatteluun -  ymmärtämään, että maailmassa ei ole vain yhtä ainoaa totuutta ja että kaikkeen tietoon on suhtauduttava kriittisesti. Juuri tästä syystä me emme ole helposti manipuloitavissa. Yleisö tietää tämän ja voi myös luottaa siihen.

Lue lisää »

VATT:n ylijohtaja, VTT Juhana Vartiainen on Vuoden Alumni 2014

Valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen ylijohtajan puhe oli vastaus vuoden alumnin kysymykseen:  Onko maamme pääministerillä ja hallituksella riittävä tieteellinen tuki jatkuvasti lisääntyvän informaatiotulvan hallintaan ja analyysiin? Jos saisit luoda ihanneolosuhteet, miten järjestäisit pääministerin ja hallituksen tieteellisen tuen yleensä ja makrotalouden kysymyksissä erityisesti?

Valtiollisen päätöksenteon ongelmien syitä on Vartiaisen mielestä useita, mutta tärkeimmäksi hän nosti komitealaitoksen rappion.

Lue lisää »

Professori, FT Laura Kolbe on Vuoden Alumni 2013

Professori Laura Kolbe haluaa yliopistolaiset mukaan yhteiskunnalliseen päätöksentekoon.

Helsinki ilman yliopistoa olisi tyhjiä, tuulisia katuja ahtaalla niemellä – jotain ihan muuta kuin tuntemamme elävä kaupunki. Yliopiston keskeinen rooli näkyy jo Engelin suunnittelemassa Senaatintorin miljöössä, jossa Yliopiston sai tasavertaisen paikan Tuomiokirkon ja Senaatintalon rinnalla.

Lue lisää »

pääjohtaja, FT Petteri Taalas on Vuoden Alumni 2012

Pääjohtaja Petteri Taalas on toiminut useissa kansainvälisissä luottamustehtävissä, muun muassa Maailman ilmatieteen järjestössä hallintoneuvoston jäsenenä, Euroopan unionin komission erilaisissa tiedeprojekteissa sekä eri ilmasto- ja meteorologiyhdistyksissä.

Taalaksella on kiinteä side yliopistoon. Hän on julkaissut 66 tieteellisesti ennakkotarkastettua julkaisua sekä 38 muuta julkaisua liittyen globaalimuutokseen, ilmastoon ja ilmakehän kemiaan sekä Etelä-mantereen tutkimukseen.

Lue lisää »

Komissaari, VTM Olli Rehn on Vuoden Alumni 2011

Opiskelujensa lomassa Olli Rehn pelasi kärkimiehenä yliopiston futisseurassa ja toimi muun muassa Suomen Keskustan varapuheenjohtajana.

Valmistumistani vauhditti se, että erehdyin antamaan julkisen lupauksen, jonka mukaan valmistuisin vuoden 1989 loppuun mennessä. Juhannuksenakin kirjoitin gradua Helsingissä ja nautin tyhjästä kaupungista, Rehn muistelee pilke silmäkulmassa.

Rehn toteaa olevansa ”enemmän tekijä kuin käsitteellistäjä”, mutta sanoo tieteellistä tietoa EU-päätöksenteon kivijalaksi.

Komission viranhaltijoiden perusvaisto on kaikilla aloilla, että asioiden selvittäminen alkaa itsestään selvästi siitä, että käydään läpi käytössä oleva tutkimustieto.

Lue lisää »

professori Ph.D., FK Bengt Holström Vuoden alumni 2010

Helsingin yliopiston alumniyhdistys on nimittänyt Alumnijuhlassa 13.10.2010 vuoden alumniksi kansainvälisesti tunnetun taloustieteilijän, professori Ph.D., FK Bengt Holmströmin.

Ruotsin keskuspankin taloustieteen palkinto Alfred Nobelin muistoksi on tänä vuonna 2016, myönnetty Harvardin yliopiston taloustieteen professorille Oliver Hartille ja MIT:n professorille Bengt Holmströmille sopimusteorian tutkimuksistaan.

Lue lisää: 
http://www.hs.fi/talous/a1476068859802#

Holmström on yhdysvaltalaisen huippuyliopiston, MIT:n, kansantaloustieteen professori. Holmström on ollut myös Alumniyhdistyksen valtuuskunnan jäsen vuodesta 2007. Alumnius merkitsee Bengt Holmströmille kiitollisuutta loistavasta, inspiroivasta opetuksesta, joka on vaikuttanut ratkaisevasti elämän valintoihin. Holmströmille opiskeluajoista on erityisesti jäänyt mieleen sovelletun matematiikan professori Olli Lokki, joka ohjasi hänen gradutyötä, sekä Seppo Mustonen, joka avasi silmät tilastotieteen ihmeille. Molemmat kannustivat häntä matkustamaan Amerikkaan.

”Tiedeyhteisöt auttamaan suurten globaalien kriisien ratkaisemisessa”

Holmström totesi jo vuonna 2010, että tiedeyhteisöjen rooli on entistä tärkeämpi suurten globaalien kriisien ratkaisemisessa. Hän nostaa kanaviksi opetuksen, tutkimuksen ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen median kautta.

”Suurin vaikutus on opetuksella, jonka tasoa on nostettava ja laajennettava opiskelupohjaa. Opiskelin matemaattisia aineita, mutta minullekin olisi tehnyt hyvää opiskella lisäksi humanistisia aineita. Tutkimuksessa puolustan perustutkimusta, joka on kaiken tutkimuksen perusta. Ja kun tiedotusvälineissä keskustellaan suurista ongelmista, tutkijoiden pitäisi olla mukana asiantuntijoina, jotta asioita ymmärrettäisiin syvällisemmin. Esimerkiksi finanssikriisin pääsyyllisiksi leimattiin välittömästi USA:ssa investointi-pankkiirit, vaikka mielestäni taustalla on paljon suurempia, globalisoituvaan talouteen ja varjopankkijärjestelmään liittyviä ongelmia.”

Kirjailija, psykiatri, LL Claes Andersson on Vuoden Alumni 2009

Claes Andorssonin mukaan Suomen yliopistolaitoksella on ollut merkittävä rooli talouden ja ammattiosaamisen kehittäjänä sekä yhteiskunnan tasa-arvoistamisessa. Yliopiston yhtenä tehtävänä on perinteisesti ollut myös kaiken autoritaarisen vallankäytön vastustaminen.

Vaikuttaa huolestuttavasti siltä, että käynnissä olevissa yliopistoreformeissa yleissivistävä yliopisto aiotaan muuttaa markkinariippuvaiseksi elinkeinoelämän tuotantolaitokseksi.

Lue lisää »

Professori, FT Pekka Himanen on Vuoden Alumni 2007

Pekka Himanen ihmetteli puheessaan, miten Suomessa voidaan odottaa, että meidän yliopistomme tuottavat maailman johtavia innovaattoreita tilanteessa, jossa yliopistojen oppilas-opettaja -suhdeluku on kaksinkertainen verrattuna kansainvälisesti johtaviin yliopistoihin. Maailman johtavien yliopistojen budjetit ovat melkein 3 miljardia dollaria vuodessa, kun Suomessa koko yliopistojärjestelmään sijoitettava summa on pienempi.

Näkemykseni on, että Suomeen tarvitaan visionäärinen innovaatioministeri, jonka tehtävä olisi edistää suomalaista luovuutta tutkimuksesta taiteeseen ja koulutukseen sekä niitä soveltaviin innovaatioihin - yhdistäen yliopistoasiat, kulttuuriasiat ja innovaatiorahoituksen.

Lue lisää »

OTL,OTT h.c. Jacob Söderman on Vuoden Alumni 2005

Jacob Söderman on toiminut Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajana 2003–2005, Helsingin yliopiston konsistorissa 2004–2006 ja Euroopan neuvoston viisaiden ryhmässä 2005–2006. Oikeusministerinä hän oli 1971, sosiaali- ja terveysministerinä 1982, Uudenmaan läänin maaherrana 1982–1989 ja eduskunnan oikeusasiamiehenä 1989–1995. Hän oli ensimmäinen Euroopan oikeusasiamies ja ajoi virassaan 1995–2003 erityisesti EU:n avoimuutta.

Lue lisää »

HTL, professori, oikeushammaslääkäri Helena Ranta on Vuoden Alumni 2004

Helena Ranta on toiminut useiden kansainvälisten oikeuslääketieteellisten tutkijaryhmien johtajana ja jäsenenä. Hän on ollut näissä tehtävissä Bosnia ja Hertsegovinassa 1996–1997, Kosovossa 1998–2001, Kamerunissa 2002, Perussa 2002, Irakissa 2004, Kaakkois-Aasian hyökyaalto-onnettomuuden selvittelyissä 2005 sekä Tšetšeniassa. Lisäksi hän on ollut mukana Etelä-Amerikkaan kohdistuneissa oikeuslääke- ja oikeushammaslääketieteellisissä koulutusprojekteissa mm. Perussa ja Kolumbiassa.

Ranta on tunnistanut Estonian onnettomuuden uhreja, hän on tutkinut EU:n toimeksiannosta Kosovon tapahtumia ja hän oli todistajana Haagissa vuonna 2003 Slobodan Miloševićin oikeudenkäynnissä.

Myös kuolleilla on ihmisoikeudet. Niihin kuuluu sekin, että heidät haudataan nimeään kantaviin hautoihin ja että omaiset saavat tietää, mitä heille on tapahtunut. Siihen kuuluu myös, että vainajia kohdellaan kunnioittavasti.

Suomessa hän on myös ollut mukana Helsingin yliopiston arkeologian professori Mika Lavennon johtamissa Lappeenrannan Huhtiniemen joukkohautojen vainajien tutkimuksissa. Näiden oletettiin aluksi olleen toiseen maailmansotaan ja laittomiin teloituksiin liittyviä. Tutkimukset kuitenkin osoittivat, että kyseessä olivat mahdollisesti johonkin kulkutautiin liittyvät 1800-luvun venäläiset sotilashaudat. Ranta on tutkinut myös Nikolai II:n kalloksi epäillyn kallon hampaat, eikä ollut lainkaan vakuuttunut että kallo olisi Nikolain. Helena Rannalle myönnettiin vuonna 2006 tunnustuksena hänen ansioistaan professorin arvo hänen loppuvirkakaudekseen Helsingin yliopistossa.

Lue lisää »

Piispa, TT Eero Huovinen on Vuoden Alumni 2003

Ennen piispaksi tuloaan Eero Huovinen työskenteli Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa. Hän väitteli teologian tohtoriksi vuonna 1978 ja toimi viime vaiheessa dogmatiikan professorina ja tiedekunnan dekaanina. Hänen tutkimustyönsä on kohdistunut erityisesti Martti Lutherin ajatteluun ja uuteen katoliseen teologiaan. Huovisen väitöskirja Idea Christi (1978) käsittelee saksalaisen katolisen teologin Hans Küngin ajattelua. Myöhemmin hänen tutkimuskohteinaan ovat olleet muun muassa Lutherin käsitykset vanhurskauttamisesta ja kasteesta.

Helsingin hiippakunnan piispaksi hänet valittiin 1991. Kirkon sisäisenä vaikuttajana Huovinen on ollut konservatiivien ja liberaalien linjaristiriitoja sovitteleva. Hän ei ole ottanut kirkon sisäisiin kiistakysymyksiin selvää kantaa. Vielä professorina ollessaan Huovinen kirjoitti naispappeudesta kirjan, jossa selvitetään sekä naispappeuden puolustajien että vastustajien mielipiteitä ilman selvää kannanilmaisua.

Lue lisää »

Kirjailija, FK Kaari Utrio on Vuoden Alumni 2002

Kaari Utrio opiskeli historiaa Helsingin yliopistossa ja valmistui filosofian kandidaatiksi vuonna 1967. Seuraavana vuonna Utrio julkaisi ensimmäisen romaaninsa Kartanonherra ja kaunis Kirstin.

Lue lisää »

 

 

Arkkiatri, LKT Risto Pelkonen on Vuoden Alumni 2001

Risto Pelkonen väitteli lääketieteen ja kirurgian tohtoriksi Helsingin yliopistosta vuonna 1963. Vuosina 1964–1972 hän työskenteli Jälleenvakuutusyhtiö Varman asiantuntijalääkärinä ja vuosina 1972–1996 ylilääkärinä.

Lue lisää »

Tasavallan presidentti OTK, FT h.c., OTT h.c. Tarja Halonen on Vuoden Alumni 2000

Tarja Halonen toimi Suomen tasavallan 11. presidenttinä ja ensimmäisenä naispuolisena valtionpäämiehenä vuosina 2000–2012. Hän astui virkaan 1. maaliskuuta 2000, ja hänet valittiin uudelleen tasavallan presidentiksi vuonna 2006. Halonen valmistui oikeustieteen kandidaatiksi Helsingin yliopistosta 1968 ja aloitti uransa Suomen ylioppilaskuntien liitossa, jossa hän työskenteli sosiaali- ja järjestösihteerinä 1969–1970. Hän aloitti Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK:n lakimiehenä 1970 ja jatkoi tässä tehtävässä koko poliittisen uransa ajan.

Maailma tarvitsee työtämme taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristön kannalta kestävän kehityksen turvaamiseksi.

Lue lisää »

Komissaari, VTM Erkki Liikanen on Vuoden Alumni 1999

Erkki Liikanen valmistui valtiotieteen kandidaatiksi kansantaloustieteestä Helsingin yliopistosta 1975. Hän on Suomen Pankin johtokunnan puheenjohtaja eli pääjohtaja. Hän on myös Euroopan keskuspankin neuvoston jäsen (2004–) ja Kansainvälisen valuuttarahaston hallintoneuvoston jäsen (2004–).

Lue lisää »

Toimitusjohtaja, VTM, DI, MSc. Jorma Ollila on Vuoden Alumni 1998

Jorma Ollila valmistui Helsingin yliopistosta valtiotieteen maisteriksi pääaineenaan kansantaloustiede 1976. Vuonna 1978 hän suoritti London School of Economicsissa (LSE) MSc-tutkinnon taloustieteessä. Vuonna 1981 Ollila valmistui vielä diplomi-insinööriksi Teknillisen korkeakoulun teknillisen fysiikan koulutusohjelmasta. Opiskeluaikanaan Ollila oli mukana opiskelijapolitiikassa ja toimi vuosina 1973–1974 Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtajana. Hän oli opiskelujensa välissä myös Suomen Keskustan kansainvälisten asioiden sihteerinä.

Hän toimi Shellin hallituksen puheenjohtajana 2006-2014 ja Nokian toimitusjohtajana 1992–1999, pääjohtajana 1999–2006 sekä hallituksen puheenjohtajana 1999–2012.

Lue lisää »

Toimitusjohtaja, FT, dos. Jorma Kaimio on Vuoden Alumni 1997

Jorma Kaimio on suomalainen antiikintutkija ja etruskologi. Kaimio toimi tutkijana ja opettajana Helsingin yliopiston klassillisen filologian laitoksella, kunnes siirtyi Akateemisen kirjakaupan johtoon. Kaimio toimi vuodesta 1991 WSOY:n kirjallisena johtajana ja varatoimitusjohtajana, ja sittemmin vuosina 2000–2006 toimitusjohtajana.

Lue lisää »

FK, rouva Eeva Ahtisaari on Vuoden Alumni 1996

Eeva Ahtisaari alkoi opiskella historiaa Helsingin yliopistossa 1956 ja suoritti humanististen tieteiden kandidaatin tutkinnon 1962. Vuosina 1990–1993 Eeva Ahtisaari toimi historioitsijana eduskunnan rahoittamassa entisiä kansanedustajia koskeneessa tutkimuksessa.

Lue lisää »

Valtioneuvos, FL Riitta Uosukainen on Vuoden Alumni 1995

Riitta Uosukainen opiskeli Helsingin yliopiston humanistisessa tiedekunnassa, jossa hänen aineyhdistelmäänsä kuuluivat suomen kieli, kotimainen kirjallisuus, kansanrunous, kansatiede, kasvatustiede ja käytännöllinen filosofia. Humanististen tieteiden kandidaatiksi hän valmistui vuonna 1964, filosofian kandidaatiksi vuonna 1969 ja filosofian lisensiaatiksi vuonna 1970. Hänen kotimaisen kirjallisuuden alaan kuuluvat pro gradu- ja lisensiaatintutkielmansa käsittelivät Minna Canthia vuosisadan lopun naisen kuvaajana. Opintoaikanaan hän toimi myös muun muassa kustannusosakeyhtiö Tammessa kustannusvirkailijana.

Hän on entinen kokoomuksen pitkäaikainen kansanedustaja (1983–2003), opetusministeri 1991–1994 ja eduskunnan puhemies 1994–2003. Vuonna 2004 tasavallan presidentti myönsi hänelle valtioneuvoksen arvonimen.

Lue lisää »

KHO:n presidentti, OTT, VTT, dos. Pekka Hallberg on Vuoden Alumni 1994

Pekka Hallberg on suomalainen juristi, joka on toimi korkeimman hallinto-oikeuden presidenttinä 1993–2012. Hän on Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden dosentti ja Joensuun yliopiston julkisoikeuden dosentti. Hän on väitellyt sekä oikeustieteen (1978) että valtiotieteen tohtoriksi (2004). Hän on myös varatuomari (1972).

Hallberg on ollut korkeimman hallinto-oikeuden jäsenenä vuodesta 1979 ja presidentti vuodesta 1993 vuoteen 2012. Lisäksi hän on toiminut oikeusministeriön lainsäädäntöneuvoksena, Suomen akatemian tutkijana ja hallinto-oikeuden virkaa toimittavana professorina. Hallberg on ollut keskeisesti mukana viimeisimmissä valtiosääntöuudistuksissa ja osallistunut erityisesti perusoikeussäännösten kehittämiseen ja soveltamiseen myös käytännössä.

Lue lisää »

SOL:n hallituksen pj, KT Liisa Joronen on Vuoden Alumni 1993

Johtamisesta ja henkilöstön sisäisestä kasvusta kiinnostunut Liisa Joronen väitteli tohtoriksi Helsingin yliopistossa vuonna 1993 aiheella "Ammatillisen kasvun edellytykset organisaatiossa". Kasvatustieteen ja sosiologian opiskelun tutkimuskohteena ja koekenttänä toimi oma yritys. Vuonna 1991 Liisa Joronen osti perheyrityksestä siivous- ja jätepalvelut, jotka vuoden 1992 alussa saivat uuden ilmeen ja nimen SOL Siivouspalvelu Oy emonaan SOL Jätepalvelu Oy.

Lue lisää »

 

Vuorineuvos, MTT Yrjö Pessi on Vuoden Alumni 1992

Yrjö Pessi on professori, vuorineuvos ja Kemiran entinen pääjohtaja (1975–1990).

Lue lisää »

Kansliapäällikkö, OTT Hannele Pokka on Vuoden Alumni 1991

Hannele Pokka on Helsingin yliopiston oikeustiteen tohtori. Vuosina 1994–2008 Pokka oli Lapin läänin viides maaherra ja ensimmäinen nainen virassa. Hän on suomalainen poliitikko  ja ympäristöministeriön kansliapäällikkö vuodesta 2008.

Lue lisää »