Historia 2014

YHTEENVETO

Alum­niyh­dis­tyk­sen his­to­ria 2014

AlumniForumissa Juhana Vartiainen luennoi aiheesta: Entä jos talouskehitystä ei voi ennustaa?  Svenska Teaternissa alumnit kuuntelivat forkia. Kulttuuritreffeillä kuultiin mm. Birminghamin sinfoniakuoron ja HKO:n konsertti. Vappuna yhdistys avusti HYY:tä pesemään Mantan järjestämällä pesuaineeksi suomalaista turvesamppoota. Paleoantropologian professori Chris Stringer (Natural History Museum, London) luennoi jäsenille siitä Miten meistä tuli ainoa ihmislaji ja Sir Anthony Kenny piti ensimmäisen Georg Henrik von Wright -luennon otsikolla: Horjuttaako antropomorfismi aitoa humanismia? Alumnit kuulivat myös Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghia Euroopan taloudesta. Yhdistys järjesti jäsenilleen liikuntaa paritanssin, pilateksen, fittballin ja ohjatun kuntosaliharjoittelun muodossa. Yhdistys käynnisti alumnijoogan Olo-tilassa ja AlumniGolfin Tapiolan kentällä. Kesällä järjestettiin Itämeriaiheinen Alumnipurjehdus Helsingin edustalla. Yhdistys järjesti Huipulla ja yhteiskunnassa -kurssin yliopiston tohtorikoulutettaville tavoitteena avartaa ja syventää heidän tietoaan suomalaisen yhteiskunnan eri  sektoreiden toiminnasta, kansantaloutemme kytkennöistä EU:n globaaliin talouteen sekä Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Marraskuussa keskusteltiin nuorten alumnien Alumni Take  Away tapahtumassa selfieistä; niiden tieteestä ja käytäntöä ja illalla nautittiin tanssista, kielistä ja rommista, Kuuba kolme kertaa -tapahtumassa. Helsingin ja Aalto-yliopiston alumnit tekivät yhteisen matkan Aigeianmerelle ja eräs ryhmä alumneja purjehti Kroatian saaristossa. Vuoden Alumniksi valittiin puolestaan ylijohtaja, VTT Juhana Vartiainen.

Alum­niyh­dis­tyk­sen hal­li­tus

Alumniyhdistyksen strategian jalkauttamisesta vastaa hallitus. Hallitukseen kuuluu kaksitoista vuosikokouksen kulloinkin kahdeksi kalenterivuodeksi valitsemaa, eri aloja edustavaa jäsentä. Hallitus valitsee keskuudestaan viestintä-, ohjelma-, jäsenhankinta- ja taloustyöryhmät sekä asettaa tarvittaessa toimikuntia.

Seppo Riski (puheenjohtaja), varatuomari
Riikka Haikarainen, toimittaja
Marianna Kankare-Loikkanen, viestintä- ja markkinointipäällikkö
Anne Mauranen, vararehtori
Marjo Nurminen, tiedekirjailija
Petrus Repo, ohjelmoija
Walter Rydman, myynti- ja projektipäällikkö
Jaakko Suomela, luonnontieteiden kandidaatti
Anja Snellman, kirjailija ja journalisti
Sari Vapaavuori, apulaistoiminnanjohtaja
Tero Vuori, asiantuntija
Pasi Vuorinen, johtaja

Alum­niyh­dis­tyk­sen val­tuus­kun­ta

Alumniyhdistyksen valtuuskunta seuraa yhdistyksen hallituksen hoitamaa hallintoa ja tukee hallituksen ja yliopiston toimintaa ja niiden strategisia tavoitteita.

Jarmo Vaittinen (puheenjohtaja)
Mirjam Kalland, pääsihteeri
Petteri Taalas, pääjohtaja
Taina Aaltonen
Arto Aniluoto, toiminnanjohtaja
Klaus Cawén, johtaja
Christina Gestrin
Tuula Haatainen, varatoimitusjohtaja
Helena Hiilivirta, intendentti
Mikael Jungner
Erkki Liikanen, johtokunnan puheenjohtaja
Tomas LIndholm, asianajaja
Susanna Miekk-oja, johtaja
Kati Myllymäki
Arto Ojala, yrittäjä, konsultti
Hannu Penttilä, Toimitusjohtaja
Pekka Sauri, Apulaiskaupunginjohtaja
Pekka Seppänen, vapaa vaikuttaja, kolumnisti
Timo Tanninen
Teija Tiilikainen, johtaja
Pertti Torstila, valtiosihteeri
Penna Urrila, johtava ekonomisti
Hannes Wahlroos, apteekkari

11.12.2014-12.2.2014 Alumnit kuntosalilla
Helsingin yliopiston hallintorakennus Sali, Fabianinkatu 20 C

Olemme kokoonnumme 8 kertaa ohjattuun kuntosalitreeniin keskiviikkoisin lounasaikaan 12-13 ja kokeilleet myös kahvakuulia. Ryhmä jatkaa omatoimisesti keskiviikkoisin ja voit osallistua jos haluat - ilmoita siitä etukäteen.

Ke 5.2.2014. klo 16.30 J. L. Runebergin päivän luento
Helsingin yliopiston päärakennus, auditorio XII, Aleksanterinkatu 5

Vuoden alumni 2013. professori Laura Kolbe keskustelee Runebergin ihannemaailman eurooppalaisista juurista. Kuinka "kansallista" on kansallisrunoilijan viesti suomalaisuudesta ja sankaruudesta. Tilaisuuden jälkeen on mahdollisuus jatkaa leivoskeskustelujen ja -maistiaisten merkeissä Cafe Jugendiin sisustetussa Runeberg-kahvilassa osoitteessa Pohjois-Esplanadi 19. Katso www.helsinkiwalks.fi.

Kaikki alumnit ovat myös tervetulleita kl 12 Runebergin patsaalle jossa kansallisrunoilijaa tervehtivät ylioppilaskuorot ja kansalaiset.  Patsaalla professori Matti Klinge: Esplanaden & Runeberg. Katso www.helsinkiwalks.fi.

7.2.2014-28.3.2014 Lounaspilates perjantaisin
Helsingin yliopiston hallintorakennus, Studio, Fabianinkatu 20 C

Skippaa duunit tunniksi ja tule alumnien pilateskurssille perjantaisin klo 12-13.

Ohjaaja: Elina Saavalainen
Hinta: Kurssiveloitus on 104 euroa/alumni - kertoja on yhteensä kahdeksan,  eli sama hinta kuin edellisessä kurssissa per käynti, mutta tässä on 2 kertaa enemmän tunteja. Paikkoja rajoitetusti!

Ma 10.2.2014 klo 17 Kirjallisuuspiiri
Yliopiston pää-rakennuksen sali 5, Fabianinkatu 33 (2.krs)

Janne Virkkunen ja Lasse Lehtinen haastattelevat toisiaan. Aiheena teokset Päivälehden mies ja Vastarannan kiiski. Paavo Väyrysen ihmeellinen elämä.

TO 13.2.2014 klo 17–19 Studia Generalia: Perintö
Porthania, sali PI, Yliopistonkatu 3

Kunniatohtori Antti Arjava: Antiikin hailea varjo. Vuoden alumni 2011, dosentti Eero Huovinen: Teot vai hyveet? Tilaisuuden puheenjohtaja: Vuoden alumni 2013, professori Laura Kolbe. Tilaisuuden jälkeen klo 19–20 yhdistyksen jäsenille tilaisuus Tiedekulmassa jossa yllämainitut pureutuvat teemaan näkö-kulmasta "Entä jos..." Viinitarjoilu.

16.3.2014–17.5.2014 klo 17 Vijñāna Jooga alumneille
Olo-tilassa, Knuunuhaassa

Kursseilla perehdytään joogaan selkeällä ja maanläheisellä tavalla. Ohjaus on ammattitaitoista, turvallista ja jokaisen osallistujan yksilöllisyyden huomioivaa. Opi ja oivalla joogaharjoitusta pintaa syvemmältä.

Ti 25.2.2014 klo 8.30 Kristiinan ystävät aamiainen
Kahvila Qulma, Mariankatu 13 B

Aamupala tarjoaa mahdollisuuden keskustella tulevista tapahtumista, ärsyttävistä ja inspiroivista verkkokeskusteluista, projekteista ja tutkimuksesta sekä tarjota toisillemme vinkkejä avoinna olevista työpaikoista, kiinnostavista luennoista ja keskustelutilaisuuksista.

Ti 25.2.2014 klo 18.15/19 Kulttuuritreffit: "Nätti tyttö, vähän pehmee"
Ryhmäteatteri, Helsinginkatu 25

Esitys on olemassaoloa pohtiva komedia. Tarinan alla virtaa myytti Suomi-neidon vahvuudesta. Katso lisätietoa tästä. Klo 18.15 illan ohjelman esittely teatterin lämpiössä. Esitys alkaa klo 19.00.

To 27.2.2014 klo 9–11 EU yhteistyötä radikalisoitumista vastaan
Seminaari eduskunnan auditoriossa.

Ulkopoliittinen instituutti kutsuu alumnit osallistumaan tilaisuuteen: Minkälaista yhteistyötä EU tekee unionin naapuruston radikalisoitumista vastaan? Seminaari eduskunnan auditoriossa.

Ma 3.3.2014 klo 16–19 AlumniForum: Juhana Vartiainen: Entä jos talouskehitystä ei voi ennustaa?
Helsingin yliopiston päärakennuksen juhlasalissa

Vuoden alumni 2014, valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) ylijohtaja Juhana Vartiainen puhuu aiheesta Entä jos talouskehitystä ei voi ennustaa?

Ma 3.3.2014 klo 17 Kirjallisuuspiiri
Runeberg-sali, Fabianinkatu 33.

Teemu Keskisarja kertoo teoksestaan Viipuri 1918. Riitta Seppälän aiheena on Aale Tynni. Hymyily, kyynel, laulu. Runonäytteitä.

TI 4.3.2014-ti 22.4.2014 Alumnien Fitball kurssi
Helsingin yliopiston hallintorakennus, Liikuntatila K2, Fabianinkatu 20 C

Onko sinun nurkissa sellainen iso jumppa-pallo, ns. fitball, jota ei tule käytettyä? Nyt on aika verestää vanhoja oppeja ja oppia uusia niksejä kun alumnien fitball-kurssi käynnistyy. Tämän tunnin aikana syvät vatsa-ja selkälihakset joutuvat töihin. Tunnilla ei tehdä askelsarjoja. Tunti sopii sekä aloittelijoille että kokeneille kuntoilijoille.

Pe 7.3.2014 klo 16 Kansainvälisen naistenpäivän juhla
Helsingin yliopiston juhlasali, Aleksanterinkatu 5

Naistenpäivän juhlan teemana on YK:n vuosituhattavoitteet vuonna 2014.

Ma 10.3.2014 klo 18 FORK goes Backstage
Svenska Teatern, suuri näyttämö. Pohjoisesplanadi 2

Maailman mahtavin a capella ryhmä tarjoaa koko illan shown.

Ti 11.3.2014 klo 16.30– 17.30 Kulttuuritreffit
Rahamuseo, Snellmaninkatu 2.

Vierailu Suomen Pankin uudistetussa rahamuseossa. Rahamuseo täyttää 10 vuotta.

Ti 11.3.2014 klo 10–12 Latinalaisen Amerikan resurssiryntäys
Ulkopoliittinen instituutti

Ulkopoliittinen instituutti kutsuu alumnit osallistumaan tilaisuuteen: Seminaari Latinalaisen Amerikan resurssiryntäyksestä. Puhujat: apulaisprofessori Barbara Hogenboom, CEDLA (Hollanti) ja Control Risks -yhtiön johtaja Daniel Linsker (Kolumbia). Ilmoittautuminen tästä.

12.3.2014 'Spin perus' –kurssi alumneille alkaa
Meilahden liikuntakeskus, Meilahdentie 2 B

Hikeä ja kuntoa ei säästellä kun alumnien spinningtunnit käynnistyvät huhtikuussa 2014. Aloita aamulla energisesti, saat voimaa työpäivääsi!
'Spin perus' –kurssi on aloittelijoille suositeltava peruskestävyyttä kehittävä tunti, jolla on tavoitteena hengästyä uupumatta. Tunti on vaihteleva, mutta rauhallinen. Tunnilla ei ole pitkiä rankkoja nousuja eikä spurtteja. Tunti sopii myös kuntoilijan hikoiluhetkeksi, urheilijan peruskuntokauden kulmakiveksi ja himoliikkujan palauttavaksi treeniksi.

Ti 25.3. klo 8.30 Kristiinan ystävät aamiainen
Kahvila Qulma, Mariankatu 13 B

Aamupala tarjoaa mahdollisuuden keskustella tulevista tapahtumista, ärsyttävistä ja inspiroivista verkkokeskusteluista, projekteista ja tutkimuksesta sekä tarjota toisillemme vinkkejä avoinna olevista työpaikoista, kiinnostavista luennoista ja keskustelutilaisuuksista.

To 27.3.2014 klo 6–18 Tiedekulma: Terveesti vanha
Tiedekulma, Yliopistonkatu 3

Fyysinen ja henkinen vanheneminen eivät aina kulje käsi kädessä. Mikä on vireimpien mummojen ja vaarien salaisuus?

5.4.2014-31.5.2014 klo 11-13 Alumnien paritanssikurssi
Helsingin yliopiston hallintorakennus, Studio, Fabianinkatu 20 C

On aika pyyhkiä pölyt tanssikengistä ja houkutella pari mukaan alumnien paritanssikurssille Kurssin vetäjä on yliopiston pitkäaikaisen tanssiopettajan Sirpa Koiviston valitsema. Luvassa hauskaa pyöritystä! Pareja ei tarvitse vaihtaa tunneilla – jokaisella tulee siis olla omansa mukana. Voit myös ilmoittaa, että tahdot osallistua mutta että sinulla ei ole paria jolloin voimme yrittää sovittaa pareja yhteen saatuamme kaikki ilmoittautumiset. Ohjaaja: Kimmo Luukkonen.

Ma 7.4.2014 klo 17 Kirjallisuuspiiri
Runeberg-sali, Fabianinkatu 33

Villi ja vapaa runon nainen. Runoilijavieraina Anja Erämaja ja Vilja-Tuulia Huotarinen.

Ti 8.4.2014 klo 16–18 Kristiina-tutkimusseminaari

Alustajana koulutuksen tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden professori Kristiina Brunila. Yhteistyössä sukupuolentutkimuksen oppiaineen ja Naisten tiedesäätiön kannatusyhdistyksen kanssa.

To 10.4.2014 klo 16–18 Tiedekulma: Traumojen jäljet – kuinka eroon arvista?
Tiedekulma, Yliopistonkatu 3

Miten traumojen jäljet piirtyvät aivoihin ja miten jälkiä voidaan haalistaa? Minkälaisia oireita kriisikokemukset tuottavat?

To 10.4.2014 klo 18 Kappan
Svenska Teatern, suuri näyttämö. Pohjoisesplanadi 2

Esa Leskisen ja Sami Keski-Vähälän komedia perustuu Nikolai Gogolin samannimiseen absurdiin novelliin. Ohjaus ja lavastus: Mitja Sirén.

To 17.4. klo 18.15 / 19.00 Kulttuuritreffit: Birminghamin sinfoniakuoro & HKO
Musiikkitalon konserttisali, Mannerheimintie 13 A

Klo 18.15 illan ohjelman esittely Musiikkitalon parvilämpiössä. Konsertti alkaa klo 19.00.

Ti 29.4.2014 klo 8.30 Kristiinan ystävät aamiainen
Kahvila Qulma, Mariankatu 13 B

Aamupala tarjoaa mahdollisuuden keskustella tulevista tapahtumista, ärsyttävistä ja inspiroivista verkkokeskusteluista, projekteista ja tutkimuksesta sekä tarjota toisillemme vinkkejä avoinna olevista työpaikoista, kiinnostavista luennoista ja keskustelutilaisuuksista.

ti 29.4.2014 Havis Amanda pestään turveshampoolla

Tänä Vappuna on Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan vuoro lakittaa Havis Amandan patsas. Ylioppilaskunta on pyytänyt Alumniyhdistystä osallistumaan Mantan pesuun ennen lakitusta. Ja me aiemmat opiskelijat avustamme tietenkin mielellämme! Itse harjaamisesta vastaavat nykyopiskelijat. Mantan lakittaa HYYn hallitus ja patsaan pesemisestä huolehtivat ylioppilaskunnan valiokuntien jäsenet. Me taas olemme valinneet pesuun tarvittavan pesuaineen.

Ma 5.5.2014 klo 17 Kirjallisuuspiiri
Runeberg-sali, Fabianinkatu 33

Mitä historiallisen romaanin kirjoittajan pitää tietää. Kirjailijavieraina Kaari Utrio ja Kristiina Vuori.

To 8.5.2014 klo 16.30 Chris Stringer: Vain yksi jäi. Miten meistä tuli ainoa ihmislaji
Porthania PII, Yliopistonkatu 3

Paleoantropologian kärkinimi, professori Chris Stringer (Natural History Museum, London) tulei Helsinkiin ja piti Alumniyhdistyksen jäsenille englanninkielisen luennon Homo sapiensin alkuvaiheista ja tutkimuksen uusimmista käänteistä.

Mitä tiedämme ihmisen varhaisista yhteisöistä ja elintavoista? Olivatko esivanhempamme tekemisissä neandertalinihmisten kanssa, ja olimmeko syypäitä heidän sukupuuttoonsa? Ovatko eri ihmislajit risteytyneet? Mikä sai nykyihmisen lähtemään Afrikasta ja miten lajimme levittäytyi yli maapallon? Tilaisuuden avasi Helsingin yliopiston evoluutiopaleontologian professori Mikael Fortelius. Tilaisuus järjestettiin yhteistyössä Gadeamuksen kanssa.

Ti 13.5.2014 klo 19 Kulttuuritreffit
Kansallisteatteri, Läntinen Teatterikuja 1

Kansallisteatteri: Raila Leppäkosken ohjaama Kun kyyhkyset katosivat pohjautuu Sofi Oksasen menestysromaaniin. Katso lisätietoa sivulla 21. Klo 18.15 illan ohjelman esittely toisen parven lämpiössä.

Ti 20.5. 2014 klo 9.00- AlumniGolf 2014
TapiolaGolfin kentällä, Espoo

Alumniyhdistyksen ensimmäinen AlumniGolf pelattiin Tapiolan uudella links-tyyppisellä kentällä.

Ma 26.5.2014 klo 14.30 Eurovaalien jälkeen: EU:n tulevaisuus ja itäryhmän kehitysnäkymät
Eurooppa-sali, Malminkatu 16, Helsinki

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutti, Eurooppalainen Suomi ry ja Helsingin yliopiston Alumniyhdistys järjestävät keskustelutilaisuuden: Eurovaalien jälkeen: EU:n tulevaisuus ja itäryhmän kehitysnäkymät. EU-maiden kansalaiset ovat äänestäneet yhteisön tulevaisuudesta. Mihin suuntaan unioni kehittyy ja ketkä siitä päättävät?

Ti 27.5.2014 klo 8.30 Kristiinan ystävät aamiainen
Kahvila Qulma, Mariankatu 13 B

Aamupala tarjoaa mahdollisuuden keskustella tulevista tapahtumista, ärsyttävistä ja inspiroivista verkkokeskusteluista, projekteista ja tutkimuksesta sekä tarjota toisillemme vinkkejä avoinna olevista työpaikoista, kiinnostavista luennoista ja keskustelutilaisuuksista.

10.6.2014 Itämeriaiheinen Alumnipurjehdus
Helsingin edustalla

Lagoon Charter ja Helsingin yliopiston alumniyhdistys järjestävät alumneille loistoluokan purjehduksen Helsingin edustalla.

17.6.2014 klo 14–16 Horjuttaako antropomorfismi aitoa humanismia?
Helsingin yliopiston pienessä juhlasalissa, Fabianinkatu 33, 4. krs

Sir Anthony Kenny pitää ensimmäisen Georg Henrik von Wright -luennon tiistaina. Kennyn englanninkielisen luennon otsikkona on "Anthropomorphism vs Humanism", ja hänen tarkoituksenaan on pohtia, miten antropomorfisten käsitteiden käyttäminen biologiassa, tietotekniikassa, politiikassa ja teologiassa horjuttaa aitoa humanismia.

To 14.8.2014-18.12.2014 Klo 17 Joogatunnit
Vijñāna joogastudio Olo-Tila, Maurinkatu 8 – 12, Kruununhaka

klassisen Vijnana joogan ryhmä, jossa etenemme jo käydyistä asioista eteenpäin, kerraten sopivasti jo opittua, lisäten liikkeitä, liikesarjoja ja hengitysharjoituksia. Tämä joogaryhmä on dynaamisempaa joogaa ja mukana on etenemistä kohti haastavampiakin harjoituksia, toki huomioiden jokaisen osallistujan yksilönä.

Ma 1.9.2014 klo. 12.15-22.00 Lukuvuoden avajaiset ovat alumneille akateemista juhlaa ja karnevaalihumua

Helsingin yliopiston henkilökunta, alumnit ja opiskelijat ovat lämpimästi tervetulleita lukuvuoden 2014 - 2015 avajaisiin maanantaina 1.9.2014 kello 12.15 alkaen. Katso tästa avajaispäivän ohjelma. Osana juhlapäivää yhdistyksen jäsenet jakavat kello 14-16 Porthanian edustalla opiskelijoille maukasta omaa omenamehua, pikkuleipiä sekä 500 ilmaislippua Unisporttiin. Alumnit tahtovat näin kannustaa opiskelijoita hyvinvointiin ja terveelliseen elämään.

pe 5.9.2014 klo 16.30 Miksi joogata? - Interaktiivinen luento alumneille

Joogastudio Olo-Tilan omistajan ja Suomen Vijnana joogan pääopettajan Jutta Nialan luento perehdyttää kuulijat tutustumaan maanläheisesti joogaan - Joogan hyödystä hyvinvointiin ja arkeen.

la 6.9.2014 klo 10–16 Yliopiston ThinkFest: Tee-se-itse-yliopisto
Metsätalo, la 6.9.2014 klo 10–16, Unioninkatu 40.

Osaatko puhua ranskaa? Laulaa? Rakentaa nettisovelluksen tai kutoa villasukan? Jos kaikki tuntemasi ihmiset tulisivat samaan paikkaan opettamaan jotakin, mitä se olisi? Tee-se-itse-yliopistossa osaaminen päästetään irti. Siellä opettavat vertaiset, sellaiset ihmiset kuin sinä. Tule opettamaan jotain, mitä osaat tai itsekin vasta opettelet.

6.-13.9.2014 Alumnipurjehdus Kroatian saaristossa

Hyvää ruokaa, paikalliskulttuuria, vaivatonta matkustamista, hyvää seuraa ja tasokasta purjehtimista arvostaville alumneille. Soitamme kaikille ilmoittautuneille ja kysymme mieltymyksiä, jotta voimme rakentaa kaikille osallistujille mieleiset venekunnat. Veneen koko antaa jokaiselle riittävän yksityisyyden – omat hytit ja saniteettitilat ja isot oleskelutilat. Ota mielellään yhteyttä niin kerromme lisää. Voit myös rakentaa oman venekunnan tutuista ja ystävistä – soita ja sovi asiasta kanssamme.

Pe 12.9.2014 klo. 13.00-17 Mikä synnyttää muutoksen? Professori Päivi Setälä; näkijä, tekijä, mesenaatti.
Helsingin yliopiston suuressa juhlasalissa.

Professori Päivin Setälän muistoksi järjestettävä seminaari.

Ti 16.9.2014 klo 16.00 Valtapiirien Eurooppa
Tiedekulma, Yliopistonkatu 3

Millainen vallan uusjako Euroopassa on käynnistynyt Ukrainan kriisin seurauksena? Mitä Venäjä oikein haluaa, ja voiko se saada haluamansa? Mihin Euroopan unioni pyrkii, entä Suomi tai Ukraina? Kenen ehdoilla jaetaan oikeutta? Mistä valta koostuu ja kuka sitä käyttää? Mikä tekee Euroopasta haavoittuvan, mikä vahvan? Kuinka Eurooppaan rakennetaan turvallisuutta ja rauhaa? Keskustelemassa Eurooppa-tutkimuksen verkoston johtaja Juhana Aunesluoma (HY), Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen (HY), akatemiaprofessori Martti Koskenniemi (HY) sekä Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Katri Pynnöniemi. Katso lisätietoa tästä.

To 25.9.2014 klo 17.00 Kulttuuritreffit: Rasvaletti-näyttely Stadin slangiksi
Helsingin kaupunginmuseo, Hakasalmen huvila, Mannerheimintie 13B

Helsingin kaupunginmuseon Rasvaletti-valokuvanäyttely Hakasalmen huvilassa johdattaa 1950-luvulle, jälleenrakennuksen aikaan. Koskettavissa kuvissa herää henkiin Helsinki, jossa sodan varjot väistyivät modernien talojen, uusien lähiöiden ja nousevan nuorisokulttuurin tieltä.

Tervetuloa muistelemaan nostalgista 1950-lukua slangiopastuksen siivittämänä!

Ke 1.10.2014 klo 16.00–18.00 Tiedekulman: CERN 60 vuotta
Tiedekulma, Yliopistonkatu 3

Higgsin hiukkasen löytyminen vuosina 2011–2012 oli tärkeä tulos aineen perusrakenteen ymmärtämisen kannalta. Hiukkasen olemassaolo ja sen ominaisuuksien mittaaminen antavat nyt suunnan aineen perusrakenteen tutkimuksen jatkamiselle. Hiukkasen tuottamiseen tarvittava koelaitteisto onkin yksi aikamme suurimmista tutkimushankkeista. Minkälaista on CERNin hiukkasfysiikan tutkimus? Tutkija Kati Lassila-Perini CERNistä, tutkijatohtori Lauri Wendland Fysiikan tutkimuslaitoksesta ja professori Paula Eerola HY:n fysiikan laitokselta toimittaja Sisko Loikkasen (YLE) haastattelussa.

Pe 3.10.2014 klo 18–01 Alumnijuhla
Ravintola Pörssi, Fabianinkatu 14

Tule pitämään hauskaa – juhli kanssamme alumniutta! Juhlan ohjelmaan kuuluu mm. yliopiston johdon puheenvuoro sekä vuoden alumnin julkistaminen. Katso lisätietoa tästä. Illalliskortin hinta 80 € (sisältää ruokajuomat). Tumma puku. Avec on erittäin tervetullut vaikei hän olisikaan Helsingin yliopiston alumni.

Ma 6.10.2014 klo 17 Kirjallisuuspiiri
Runeberg-sali, Fabianinkatu 33 (2.krs)

Kalpa ja kunnia. Ristiritarien tarinoita sydänkeskiajalta. Vieraana tutkija, FT Sini Kangas Helsingin yliopiston filosofian, historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitokselta. Yliopiston päärakennuksen Runeberg-sali, Fabianinkatu 33 (2.krs)

7.–14.10.2014. Aigeianmerelle

Helsingin ja Aalto-yliopiston alumnit tekevät yhteisen matkan Aigeianmerelle. Koe Istanbul, Lemnos, Thessaloniki, Volos, Kusadasi sekä Canakkele ja Troija ja tee mielenkiintoisia tuttavuuksia yli oppiala- ja ammattirajojen. Matkalla meille luennoi kreikkalaisen filologian emeritusprofessori, FT, Jaakko Frösén sekä tähtitieteeseen ja tieteen historiaan erikoistunut professori Tapio Markkanen.

Ti 14.10.2014 klo 18.15 Kulttuuritreffit: Juha Hurme: Europaeus
Suomen Kansallisteatterin, pieni näyttämö

Viime kevätkauden Europaeus-esitykset myytiin loppuun! Nyt on tarjolla herkullinen kohtaaminen Suomen Don Quixoten, David Emmanuel Daniel Europaeuksen kanssa. Näyttämöllä vierailevat myös hänen aikalaisensa Lönnrot, Kivi ja Ahlqvist.

22.10.2014-17.12.2014 klo 16.30 Alumnien kuntosaliryhmä
Helsingin yliopiston hallintorakennus, sali, Fabianinkatu 20 C

Syksyn kuntosaliryhmä kokoontuu 10 kertaa ohjattuun kuntosalitreeniin kahdessa ryhmässä keskiviikkoisin Keskustakampuksen tiloissa. Syksyn kuntosaliryhmä kokoontuu 10 kertaa ohjattuun kuntosalitreeniin keskiviikkoisin Unisportin keskustakampuksen tiloissa.

La 25.10.2014 klo 10.15 Kirjallisuuspiiri

Alumnit keskustelevat Minna Lindgrenin Ehtoolehto-teoksista Helsingin kirjamessujen lukupiiritilaisuudessa lauantaina 25.10. alkaen kello 10.15. Tilaisuus pidetään 2. kerroksen huoneessa 201 (naulakko). Vahtimestarit neuvovat pääovella. Varaudu siihen, että tilaisuus on kirjamessujen suosituin lukupiiritilaisuus.

Ma 3.11.2014 klo 17.30 Suomen Pankin Rahamuseon tapahtuma
Suomen Pankin Rahamuseo, Snellmaninkatu 2

Alumniyhdistyksen valtuuskunnan jäsen, Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen, suosittelee tilaisuutta alumniyhdistyksen jäsenille.

Eino Leinon Pankkiherroja-kirjan ilmestymisestä tuli tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Kirjassa oleva liike-elämän kuvaus on kestänyt kuitenkin hyvin aikaa. Rahamuseon tilaisuudessa teatteriohjaaja ja kirjailija Juha Hurme ja Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen keskustelevat Eino Leinon teoksesta sekä yleisesti rahan roolista suomalaisessa kirjallisuudessa.

Ma 3.11. klo 17 Kirjallisuuspiiri
Runeberg-sali, Fabianinkatu 33 (2.krs)

Mitä nykyajan etsijä lopulta löysi? Kirjailijavieraina Panu Rajala ja Olavi Paavolainen.

Pe 7.11.2014 klo 16.30 Kuuba kolme kertaa - tanssia, kieltä ja rommia

Alumnien ensi vuoden maaliskuun Kuuban matkan innoittamana järjestämme kolme kertaa kieltä, kolme kertaa tanssia ja joka kerta rommia - tapahtuman.

Ke 19.11.2014 klo 17 Alumniyhdistyksen sääntömääräinen vuosikokous
Yliopiston päärakennuksen auditoriossa VIII (Unioninkatu 34)

Helsingin yliopiston alumni ry:n sääntömääräinen vuosikokous Yliopiston päärakennuksen auditoriossa VIII. Tutustu tästä kokouksen esityslistaan ja ilmaise mielipiteesi kokouksessa käsiteltävistä aiheista yhdistyksen toimistoon. Ilmoittaudu vuosikokoukseen tästä (tarjoilua varten).
Vuosikokous 2014

Pe 21.11.2014 klo 7.30 Alumni Take Away: Selfie - tiedettä ja käytäntöä
Ravintola Kiilassa, Kalevankatu 1, Helsinki

Take away kahvia ja ideoita tarjolla ilmiseksi Ravintola Kiilassa. Selfieistä kertoo käyttäytymistieteen alumni Tero Vuori.

To 27.11.2014 klo 13.30–14.30 Mario Draghi - Euroopan talous
Helsingin yliopiston juhlasali, (Aleksanterinkatu 5)

Alumniyhdistyksen jäsenet ovat kutsuttuja osallistumaan kun Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghin vierailee Suomessa. Pääjohtaja Draghi pitää puheen Euroopan taloudesta, minkä jälkeen yleisöllä on mahdollisuus esittää kysymyksiä.

To 27.11. 2014 klo 18.15 Kulttuuritreffit: An Evening of Burlesque from West End, London
Savoy-teatteri, Kasarmikatu 46-48

Savoy-teatteriin saapuvat parhaimpaan pikkujouluaikaan burleskitaivaan nuoret tähdet suoraan Lontoon West Endistä. Show on niittänyt mainetta laajalla Britannian-kiertueella kuin myös mm. Milanossa, Zürichissä, Pietarissa, Leipzigissä, Dresdenissä ja Riiassa.

Royal Academy -yliopistossa koulutuksensa saaneet burleski-taiteilijat vaihtavat eksoottisesta roolista toiseen: tuhannen ja yhden yön tarinat, viuhkatanssifantasiat, purkkapalloja puhaltelevat baseball-pimut ja makeat pin-up-tytöt, teemat ja tunnelmat vaihtuvat tiheään.

"Säkenöivät kilpaa pukujensa paljettien kanssa. ... Las Vegasin glamourista 40-luvun Hollywoodin tanssityttöihin – komediaa, taikuutta, tulista tanssia ja musiikkia." (STV, Edinburgh)

Ma 1.12. kl 17 Kirjallisuuspiiri
Kustannusosakeyhtiö Teos, Bulevardi 12 A, 3. krs.

Alumnit kustannusyhtiö Teoksen vieraina. Mukana kirjailijat Riikka Pelo ja Juha Hurme. Tarjoilua. Ilmoittautuminen kirjallisuuspiirin tilaisuuksissa.

Ma 8.12.2014 klo 19.00 Kulttuuritreffit: Jean Sibeliuksen syntymäpäiväkonsertti
Musiikkitalo, Mannerheimintie 13A

Helsingin kaupunginorkesteri juhlii nimikkosäveltäjänsä Jean Sibeliuksen 149. syntymäpäivää. Nuoren Robert Kajanuksen vuonna 1882 perustama orkesteri toimi Sibeliuksen "sävellyslaboratoriona" kolme vuosikymmentä kantaesittäen valtaosan mestarin orkesteriteoksista. Kansallissäveltäjämme vieraili orkesterin kapellimestarina 52 kertaa! Nykynuoret, kapellimestari Tomas Djupsjöbacka ja viulutaiteilija Essi Höglund, tekevät debyyttinsä HKO:n kanssa. Konsertin ohjelmassa soivat Kajanuksen Adagietto, Sebastian Fagerlundin Partita, Sibeliuksen Sarja viululle ja jousiorkesterille sekä hänen rakastettu Voces intimae -teoksensa jousiorkesterille.