Tietopalvelu

Aleksanteri-instituutin tietopalvelu tukee instituutin valtakunnallista tehtävää tarjoamalla Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuksen ja opetuksen käyttöön alan ajantasaisen tutkimusaineiston. Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuksen erikoiskirjasto palvelee alan tutkijoita, opiskelijoita sekä kansainvälisiä tutkijavieraita. Tietopalvelu antaa tukea alan tutkimuksen tiedonhankintaan tarjoten parhaat edellytykset kansainvälisesti korkeatasoiselle tutkimukselle.

Tietopalvelu ylläpitää suosittua tiedotus- ja keskustelufoorumia (aleksanteri-lista) ja sähköistä tiedotuslistaa (aleksanteri-institute) sekä välittää instituutin verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä tietoa alan ajankohtaisista ilmiöistä ja tapahtumista niin kotimaassa kuin maailmallakin. 

Instituutin tietopalvelu palvelee valtakunnallisesti paitsi VIE-tutkimuksen yliopistoverkoston tutkijoita, tohtorikoulutettavia ja maisteriopiskelijoita myös muita alan tutkimukseen tiedonhankinnan tukea tarvitsevia organisaatioita. Tietopalvelu kehittää toimintaansa tiiviissä yhteistyössä Suomen kansalliskirjaston Slaavilaisen kirjaston ja Helsingin yliopiston kirjaston kanssa. 

Aleksanteri-instituutin tietopalvelu tukee osaston tutkijoita Open Access -julkaisemiseen liittyvissä kysymyksissä. Tietopalvelu myös ylläpitää Aleksanteri-instituutin omia Open Access julkaisuja, mm. vuosina 2006-2016 sähköisenä julkaistua Aleksanteri Series -sarjaa. Kikimora Publications -kustantamon toiminta on päättynyt. Kikimoran julkaisemista kirjoista löydät tietoa täältä, ja niiden saatavuutta voit tiedustella yhteyspäällikkö Elina Kahlalta.  

Aleksanteri-instituutin käsikirjastoon hankitaan Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuksen tutkimuskirjallisuutta erityisesti yhteiskuntatieteiden ja humanististen tieteiden aloilta. Kirjallisuus on ensisijaisesti varattu tutkijoiden käyttöön mutta on harkinnan mukaan myös muiden käytettävissä. Kokoelman kirjojen tiedot löydät Helkan kokoelmahaulla.

Aleksanteri-instituutin kirjasto tarjoaa yhdessä pääyhteistyökumppaneidensa Helsingin yliopiston kirjaston ja Kansalliskirjaston kanssa Helsingin yliopiston henkilökunnalle, opiskelijoille ja vieraileville tutkijoille pääsyn laajoihin e-aineistojen kokoelmiin. E-kirjat ja -hakuteokset sekä kokoteksti- ja viitetietokannat löydät Helkan kokoelmahaulla. E-lehtien artikkelit löydät Helkan artikkelihaulla.

Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuksen tiedonhankinnan opas ResearchGuide to Russian and Eastern European Studies esittelee parhaimpia aineistoja alueen tutkimukseen, opiskeluun ja opetukseen!

Kirjasto sijaitsee Aleksanteri-instituutin 1. kerroksessa ja on avoinna sopimuksen mukaan. Otathan jo etukäteen yhteyttä informaatikko Marko Tiaiseen

Research Guide in Russian and Eastern European Studies on Aleksanteri-instituutin tietopalvelun, Helsingin yliopiston kirjaston ja Slaavilaisen kirjaston yhdessä tuottama kokonaisuus, joka helpottaa Venäjän ja itäisen Euroopan tutkijoiden ja opiskelijoiden tiedonhakua. Research Guideen on koottu ja kuvailtu tietokantoja ja aineistoja, joiden löytäminen saatta muuten olla työlästä. Opas on avoimesti kaikkien saatavilla ja sitä päivitetään säännöllisesti.

Aleksanteri News on kuukausittain ilmestyvä sähköinen uutiskirje, joka niputtaa yhteen helposti silmäiltävään sähköpostiin viimeisimmät uutiset, julkaisut ja tapahtumatiedot. Kirjettä julkaistaan suomeksi ja englanniksi. Lisätietoa ja tilausohjeet täällä.

Aleksanteri-lista on Aleksanteri-instituutin ylläpitämä, valtakunnallinen Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuksen tiedotuskanava. Sähköpostilistalle ovat tervetulleita tiedotteet, uutiset ja huomiot ajankohtaisista julkaisuista, seminaareista, koulutusmahdollisuuksista, rahoituskanavista, tapahtumista jne. Viestillä tavoittaa noin 1000 Aleksanteri-listan lukijaa. Listaa voidaan käyttää rajatusti myös mielipiteen vaihtoon. Listalle pitää liittyä, jotta sille voisi lähettää viestejä.

Listalle liittyminen

Lähetä pyyntö listalle liittymisestä sähköpostiviestinä osoitteeseen majordomo[at]helsinki.fi.

Jätä otsikkokenttä tyhjäksi ja kirjoita viestikenttään
subscribe aleksanteri-lista oma sähköpostiosoitteesi 
Esim. subscribe aleksanteri-lista maija.meikalainen@helsinki.fi

Liittymisviestin lähetettyäsi saat automaattisen vastauksen, ja viestisi siirtyy listan hallinnoijalle. Kun sinut on lisätty listalle, saat siitä vahvistuksen ja ohjeet mm. listalta eroamiseen. Viesti kannattaa säilyttää.

Listalle ei kannata liittyä anonyymeistä osoitteista (hotmail, yahoo), sillä niistä lähetetyt viestit ymmärretään roskapostiksi.

Viestien lähettäminen Aleksanteri-listalle

Aleksanteri-listalle halutut viestit lähetetään osoitteeseen aleksanteri-lista[at]helsinki.fi. Viestit pitää lähettää tarkalleen samasta sähköpostiosoitteesta, josta listalle on liitytty.

Käyttösäännöt

Aleksanteri-listalla noudatetaan Helsingin yliopiston tietojärjestelmien käyttösääntöjä.
Lisäksi listan ylläpitäjä edellyttää, että:

  • viestit allekirjoitetaan omalla nimellä, ei nimimerkillä tai nimen alkukirjaimilla
  • keskustelussa noudatetaan hyviä tapoja
  • argumentointi on asiallista ja muita kunnioittavaa
  • viestintä on yhteisöä kiinnostavaa ja hyödyttävää
  • listaa ei käytetä yksityiseen viestintään eikä henkilökohtaisiin tarkoituksiin
  • vältetään liitetiedostojen lähettämistä

Listalle liittyessään käyttäjät samalla hyväksyvät nämä säännöt.

Listalta eroaminen

Lähetä pyyntö listalta eroamisesta sähköpostiviestinä osoitteeseen majordomo[at]helsinki.fi.

Jätä otsikkokenttä tyhjäksi ja kirjoita viestikenttään
unsubscribe aleksanteri-lista oma sähköpostiosoitteesi 
Esim. unsubscribe aleksanteri-lista maija.meikalainen@helsinki.fi

Yhteystiedot

Aleksanteri-listaan liittyvissä kysymyksissä ota yhteyttä informaatikko Marko Tiaiseen.

Ethän lähetä listan ylläpitäjille suunnattuja kysymyksiä sähköpostilistalle.

Aleksanteri-institute -sähköpostilista on Aleksanteri-instituutin oma tiedotuskanava, jolle liittymällä saat kuukausittain tietoa instituutin tärkeimmistä tapahtumista, avoinna olevista hauista ja uutisista. Tämän listan kautta saat tiedon esimerkiksi Aleksanteri News -uutiskirjeestä ja Aleksanteri Insight -julkaisusta. Aleksanteri-institute -listan yleisö on kansainvälistä, joten kielenä on englanti. Listalle ei voi lähettää omia tiedotteita.

Listalle voit liittyä samalla tavoin kuin aleksanteri-listallekin. Korvaa ohjeissa esiintyvä aleksanteri-lista@helsinki.fi osoitteella aleksanteri-institute@helsinki.fi.

Aleksanteri-instituutin kirjastosta ja tiedonhaun palveluista vastaa informaatikko Marko Tiainen.
Sähköpostilistoista, julkaisukanavista ja viestinnästä vastaa informaatikko Niina Into.