Valtakunnallinen tehtävä

Aleksanteri-instituutin keskeisiin tehtäviin kuuluu ylläpitää valtakunnallista Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuksen ja opetuksen verkostoa. Yliopistoissa, korkeakouluissa ja muissa tutkimuslaitoksissa ympäri Suomen tehdään arvokasta työtä Venäjän ja itäisen Euroopan teemojen ympärillä, ja yhdessä voimme varmistaa, että suomalaisen asiantuntemuksen taso pysyy korkeana. 

Aleksanteri-instituutin erilaiset verkostot etenkin opetuksessa ja tutkimuksessa tuovat toimijoita yhteen ja auttavat muodostamaan kokonaiskuvaa suomalaisesta Venäjä-osaamisesta ja itäisen Euroopan ja Euraasian tuntemuksesta. Konkreettista yhteistyötä tehdään niin opinto- ja vaihto-ohjelmien puitteissa, työelämähankkeissa kuin tutkimuksessakin. Aleksanteri-instituutin koordinoimasta maisterikoulusta (VIExpert) on valmistunut lähes 400 Venäjän ja itäisen Euroopan asiantuntijaa ja vuosina 1998-2015 toimineesta tohtoriohjelmasta yli 60 tohtoria. Valtakunnallinen FFRESH-jatko-opintoverkosto jatkaa tohtoriohjelman työtä.  

Instituutin valtakunnallinen tietopalvelu tuottaa palveluja ja verkkoaineistoja koko Suomen laajuisesti ja sen keskustelu- ja tiedotuskanavilla jaetaan tietoa tapahtumista ja tutkimusuutisista yli yliopistorajojen.