Visiting Fellows -ohjelma

Aleksanteri-instituutin vierailevien tutkijoiden ohjelma tarjoaa ulkomaisille vähintään postdoc-tasolla oleville tutkijoille mahdollisuuden 1–3 kuukauden tutkimusvierailuun Helsingin yliopistossa. Visiting Fellow -tutkijat saavat erinomaisen mahdollisuuden tutustua paitsi Aleksanteri-instituutissa ja Helsingin yliopistossa, myös muissa suomalaisissa yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa tehtävään tutkimukseen. Suomalainen Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimus puolestaan hyötyy kansainvälisistä vaikutteista ja vierailujen myötä tiivistyvästä yhteistyöstä. 

A group of visiting scholars in snowy forest. Photo: Elena Gorbacheva.

 

Mahdollisuus tutkimusvierailuun Aleksanteri-instituutissa ja Helsingin yliopistossa on otettu vastaan suurella mielenkiinnolla. Ohjelmasta on tullut kansainvälisesti laajasti tunnettu, ja se on merkittävästi nostanut suomalaisen Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuksen näkyvyyttä maailmalla ja edistänyt tiiviin tutkimusyhteistyön kehittymistä. Kahdessatoista haussa lukuvuodesta 2008–2009 alkaen hakemuksia on jätetty yli 1900, ja lukuvuodesta 2008–2009 alkaen Aleksanteri-instituuttiin on kutsuttu 150 eri aloja edustavaa korkeatasoista tutkijaa 29 maasta. Yksittäisistä maista eniten tutkijavieraita on tullut Venäjältä, Yhdysvalloista ja Iso-Britanniasta. Lukuvuonna 2021–2022 instituutissa työskentelee 12 Visiting Fellow -tutkijaa.  Kullakin vieraalla on akateemiset yhteyshenkilöt, jotka osaltaan auttavat vierailijaa luomaan yhteyksiä Suomessa toimiviin tutkijoihin.

Vierailevat tutkijat esittelevät tutkimustaan Aleksanteri Institute Visiting Fellows Research Seminar -sarjassa.  Voit katsoa aiempien seminaarien tallenteita YouTube –kanavallamme.

Tervetuloa mukaan myös uuden Aleksanteri Alumni Talks -virtuaaliseminaarisarjan keskusteluihin!

Haku lukuvuodelle 2022–2023 on avoinna 13.2.2022 saakka.

Lisätietoa Visiting Fellows -ohjelmasta englanninkielisiltä sivuilta.