Valtakunnallisen VIE-yliopistoverkoston voimin toteutettava Venäjän ja itäisen Euroopan asiantuntijaopinnot (VIExpert) julistaa haettavaksi rahoitusta lukuvuonna 2022–2023 toteutettavaan opetukseen. Rahoitus jaetaan VIE-verkoston yliopistojen koulutus-/tutkinto-ohjelmille, ei yksittäisille opettajille. Haku tapahtuu täyttämällä ja lähettämällä e-lomake osoitteessa https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/114633/ 14.2.2022 mennessä.
VIExpert tuottaa Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuksen asiantuntijoita (VIE-asiantuntijoita)
tarjoamalla Venäjää, muuta entisen Neuvostoliiton aluetta ja itäistä Eurooppaa koskevia syventäviä opintoja ympäri Suomen. Suurin osa VIExpertin opinnoista perustuu VIE-verkostossa toimivien yliopistojen muutoinkin tarjoamaan opetukseen. Lukuvuonna 2022–2023 voidaan sen lisäksi rahoittaa VIE-opetusta enintään 50 000 eurolla. Rahoitusta voidaan myöntää myös englanninkielisen kesäkoulun opetuspalkkioihin.
Kurssien kohderyhmä ja opetusmuoto ja -sisältö
VIE-verkosto on kaksitoista yliopistoa kattava verkosto ja VIExpertissä on opiskelijoita kaikista verkostoon kuuluvista yliopistoista. Jotta mahdollisimman moni VIExpert-opiskelija voisi osallistua rahoitetuille kursseille, rahoitusta myönnettäessä etusija annetaan kursseille, jotka voi suorittaa myös etänä. Hakulomakkeessa pyydetään tarkentamaan, miten kurssi on mahdollista suorittaa etänä, esim. live streamataanko lähiopetuksen luennot, videoidaanko/nauhoitetaanko luennot ja ladataan Moodleen
tai tarjotaanko kurssi kokonaisuudessaan verkossa.
Rahoitusta jaettaessa suositaan monitieteistä lähestymistapaa samoin kuin useita eri alueita temaattisesti
yhdistäviä opetusehdotuksia. Toivomme kursseja myös alueilta, joilta on vähemmän tarjontaa eli entisen Neuvostoliiton aluetta (muu kuin Venäjä) ja itäistä Keski-Eurooppaa koskevasta opetuksesta. Kurssit voivat olla lähestymistavaltaan myös eri alueita vertailevia. Kannustamme verkoston yliopistoja yhteistyöhön kurssien suunnittelussa. Verkoston yliopistot voivat hakea rahoitusta monitieteisille temaattisille kursseille, jotka ovat yhdessä suunnitelleet ja tulevat tarjoamaan kaikkien ko. kurssin suunnitteluun osallistuneiden yliopistojen opetusohjelmissa. Yksi yliopisto koordinoi yhdessä toteutettua kurssia ja hakee sille rahoitusta.
Kurssien laajuus ja taso
- Ehdotettujen kurssien laajuuden tulisi olla pääsääntöisesti 5 opintopistettä noudattaen kuitenkin opetusta tarjoavan yliopiston käytäntöjä.
- Kurssien tulee olla tasoltaan syventäviä opintoja.
- Kurssikuvauksessa tulee olla eriteltyinä kurssin sisältö (ml. luentorunko ja opettajat, lähiopetuksen määrä, työskentelytavat, opetuskieli), osaamistavoitteet sekä suoritustapa ja arviointi.
Mitä korvataan
- Kurssille voi saada rahoitusta enintään 2500 euroa. Rahoituspäätöksessä otetaan huomioon opetusmuoto ja -sisältö (ks. edellä).
- VIExpertin korvaama osuus voi sisältää opetuspalkkioita (työsuunnitelmaan sisältymätön opetus, apurahatutkijat tai vierailevat luennoitsijat), opetusmateriaalikuluja sekä tentinkorjauspalkkioita, henkilöstösivukuluja, matka- ja majoituskuluja (ei viisumikuluja) ja opetustilavuokria. Järjestävän yliopiston toivotaan myös osallistuvan kustannuksiin. Huom. mikäli järjestävä yliopisto laskuttaa myös ALV:n, on sen osuus laskettava budjettiin (eli se vähentää esim. opetuspalkkioiden määrää).
- Kustannukset korvataan vain todellisia kuluja vastaan eli laskuun tulee sisällyttää kirjanpidon raportti. Tästä annetaan tarkemmat ohjeet hyväksymiskirjeen yhteydessä.
Yliopiston yhteinen opetusehdotus ‒ ota yhteyttä yliopistosi edustajaan
Hakijan on hyvä olla hyvissä ajoin ennen hakuajan päättymistä yhteydessä oman yliopistonsa VIE-verkoston vastuuhenkilöön eli verkoston johtoryhmän jäseneen: https://www.helsinki.fi/fi/aleksanteri-instituutti/opetus/maisteritason-opinnot/viexpert/paatoksenteko-ja-rahoitus#section-84184 He antavat lisätietoja yliopiston mahdollisista yhteishankkeista VIE-opetuksen rahoitukseen liittyen.
Yliopisto voi koota esityksensä yhteen ja hakea rahoitusta VIE-teemaan liittyvälle kokonaisuudelle. Näin voidaan välttyä esittämästä päällekkäisiä aiheita ja tukea yliopiston omia Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuksen intressejä.
Yhteisessä opetusehdotuksessa haettu rahamäärä voidaan määritellä kokonaissummana e-lomakkeessa.Kokonaisuuteen kuuluvat kurssit tulee kuitenkin eritellä annettujen ohjeiden mukaisesti kurssikohtaisesti erillisessä liitteessä. Yhteisestä opetusehdotuksesta tulee erikseen ilmoittaa hakulomakkeessa sille varatussa kohdassa. Yhteishakemuksesta on myös se hyöty, että yliopistossa eri alojen VIE-toimijat tulevat paremmin tuntemaan toisensa. Erilliset ja yhteishakemukset käsitellään yhtäläisin periaattein.
Muuta ennen hakua selvitettävää ‒ rahoituksen jälkeen huolehdittavaa
Päätöksestä ilmoittaminen
Päätöksen rahoituksista tekee VIE-yliopistoverkoston johtoryhmä. Rahoituspäätöksistä ilmoitetaan rahoitettavien kurssien hakijoille 21.3.2022 mennessä.