Baby in the Box on Helsingin yliopistomuseon ja Kelan pop up -näyttely äitiyspakkauksista ja hyvinvointiyhteiskunnan kehityksen historiasta. Näyttelyssä on esillä äitiyspakkausten sisältöjä eri aikakausilta. Lisäksi näyttely valottaa lasten hyvinvoinnin edistämistä myös muiden esineiden ja valokuvien avulla. Äitiyspakkaus on tärkeä suomalaista yhteiskuntaa muovannut ilmiö. Sen suora ja välillinen vaikutus kansanterveyteen ja lapsikuolleisuuteen on ollut merkittävä. Näyttely tulee esille Helsingin yliopiston syksyllä 2017 avautuvaan Tiedekulmaan.

Carbon Cycling in Boreal Peatlands and Climate Change II - Hyytiälä revisited on kansainvälinen workshop ja symposiumi metsä- ja ympäristöalan tutkijoille. Ensimmäinen symposiumi järjestettiin Helsingin yliopistoon Metsätieteiden laitokseen kuuluvalla Hyytiälän metsäasemalla vuonna 1992. Nyt uudelleen Suomen juhlavuoden kunniaksi järjestettävä workshop tekee katsauksen viimeisimpään tutkimukseen aiheesta pohjoisten suoekosysteemien ja ilmastonmuutoksen vuorovaikutukset. Tapahtuma järjestetään tasan syyskuussa 2017, jolloin ensimmäisestä symposiumista tulee kuluneeksi tasan 25 vuotta.

Excellence in Finland -verkosto ja loppuvuonna 2017 järjestettävä kongressi tuovat yhteen suomalaisen huippuosaamisen toimijoita ja rakentavat uudenlaista toimintamallia osaamisen kehittämiseksi Suomessa. Tieteen, taiteen ja urheilun yhteisen verkoston avulla rakennetaan uudenlaista toimintakulttuuria ja rajat ylittävää osaamisen jakamisen mallia.

Uutta toimintamallia ja yhteistyötä rakennetaan syksystä 2016 alkaen yhteisissä työpajoissa eli kiihdyttämöissä, joissa tutustutaan kunkin toimijatahon filosofiaan, osaamistavoitteisiin ja toimintaan sekä työstetään yhteisesti jaettavia osaamisen kehittämiseen liittyviä kysymyksiä. Kiihdyttämöjen sisällöistä ja esiin nousevista teemoista järjestetään laajemmalle yleisölle suunnattu huippuosaamisen ensimmäinen Excellence in Finland -kongressi loppuvuonna 2017. Tavoitteena on luoda pysyvä toimintamalli, jossa verkostotyötä jatketaan säännönmukaisesti ja Excellence in Finland -huippuosaamisen kongressi järjestetään vuosittain.

Mitä on huippuus? Miten huippuosaamisen näkee tutkija, joukkuevalmentaja tai taideinstituution johtaja? Mitä huippuosaamisen takana on? Mitä toisilta voisi oppia?

Excellence in Finland -päivä on monialaisen osaamisen kohtaamispäivä. Tule kuuntelemaan ja innostumaan upeista puheenvuoroista, joita tarjoaa vaikuttava kaarti huippunimiä suomalaisen tieteen, taiteen ja urheilun maailmasta: muun muassa maailman johtava ilmakehän aerosolien fysiikan ja kemian tutkija, akateemikko Markku Kulmala, alppihiihdon olympiamitalisti Tanja Poutiainen-Rinne, yksi Suomen menestyksekkäimmistä pianisteista Paavali Jumppanen sekä Kansallisteatterin johtaja Mika Myllyaho.

Luvassa on inspiroivia ja omaa ajattelua ravistelevia puheenvuoroja huippuosaamisesta, taidepaloja sekä ainutlaatuinen tilaisuus verkostoitua eri alojen osaajien kanssa, ideoida yhdessä ja luoda yhteistyön mahdollisuuksia osaamisen kehittämiseksi Suomessa.

Excellence in Finland -päivä on suunnattu tieteen, taiteen ja urheilun tekijöille, toimijoille ja osaajille. Tule mukaan inspiroitumaan, verkostoitumaan ja osallistumaan!

Indigenous peoples rights with respect to their cultural heritage -tapahtuman tavoitteena on tuoda esiin alkuperäiskansojen osuutta Suomen kulttuuriperinnössä, keskustella alkuperäiskansojen kulttuuriperinnön tulevaisuudesta ja tuoda eri alojen asiantuntijoita yhteen keskustelemaan alkuperäiskansojen kulttuuriperinteestä monesta eri näkökulmasta. Tapahtuma kerää yhteen tutkijoita, alkuperäiskansojen ja museoiden edustajia, sekä laajasti kansalaisjärjestöjen ja ministeriöiden edustajia. Teemoina ovat muun muassa naisten rooliin kulttuuriperinnön ja kielten toimittamisessa sukupolvesta toiseen, kulttuuriperinnön repatriaatio ja aineeton kulttuuriperinne. Tapahtuman pääjärjestäjänä toimii Helsingin yliopiston Alkuperäiskansatutkimus ja se järjestetään Helsingin yliopistolla 16. ja 17. marraskuussa.

Kirjojen Suomi -verkkokirjasto on Kansalliskirjaston ja sen yhteistyökumppaneiden juhlavuoden 2017 hanke, joka liittyy Yleisradion laajaan kirjallisuustuotantoon niin TV:ssä, radiossa kuin verkossakin. Ylen kirjallisuustoimitus on valinnut hankkeeseen yhden kirjan jokaiselta itsenäisyyden vuodelta. Teokset kuvastavat Suomen historiaa kaunokirjallisuuden kautta. Tavoitteena on herättää keskustelua sekä innostusta niin historiaa kuin kirjallisuuttakin kohtaan. Kansalliskirjasto on tuottanut verkkokirjat omasta kokoelmastaan. Kirjojen Suomi -verkkokirjasto on käytettävissä vuoden 2017 ajan. 

Koti Savossa -luentosarja juhlistaa 100-vuotiasta Suomea ja Mikkelissä vuonna 2017 järjestettäviä asuntomessuja.  Mikkelin yliopistokeskuksen järjestämillä luennoilla keskitytään rakentamisen historiaan, nykypäivään ja tulevaisuuteen. 

Luonnon päivät ovat neljä yhdessä tekemisen ja luontoon yhdessä menemisen päivää, joita vietetään talvisissa tunnelmissa 4.2.2017, keväisen luonnon äärellä 20.5.2017, kesäyössä 17.6.2017 ja syksyllä Suomen luonnon päivänä 26.8.2017. Helsingin yliopiston Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus juhlistaa 100-vuotiasta Suomea ja Luonnon päiviä.

Luonnontieteen tutkimus Suomessa 100 vuotta sitten, nyt ja 100 vuoden kuluttua -konferenssi on Luonnontieteellisen tutkijakoulun vuotuinen tapaaminen, joka toteutetaan vuonna 2017 Suomi 100 -teemalla. Konferenssi tarjoaa katsauksen siihen, miten luonnontieteellinen tutkimus on kehittynyt sadassa vuodessa sekä pohdintaa siitä, mihin se on menossa. Tapahtuma on suunnattu alan tutkijoille ja se järjestetään loppusyksystä 2017.

ProFini 2017 synnyttää tieteellis-yhteiskunnallista keskustelua siitä, miten Suomesta tuli Suomi ja mitä merkitystä luterilaisuudella on ollut tässä kehityksessä. Vuonna 2017 tulee kuluneeksi paitsi 100 vuotta Suomen itsenäistymisestä myös 500 vuotta reformaation alkamisesta Saksan Wittenbergissä. ProFini 2017 on tutkijaverkosto, jonka tarkoitus on kunnioittaa näitä merkkivuosia yhdistämällä niiden teemat tutkimuksessa ja herättämällä aihepiiristä akateemista ja yhteiskunnallista keskustelua.

Tutkijaverkosto järjestää vuosien 2016 ja 2017 aikana niin tutkijayhteisölle kuin laajemmalle yleisöllekin suunnattuja tapahtumia ja luentoja sekä julkaisee aihepiiristä uutta tutkimusta.

Helsingin yliopiston tasa-arvotoimikunta perustaa digitaalisten tallenteiden Puheenvuoroja tasa-arvosta yliopistoyhteisössä -sarjan UniTube-katsomoon. Luentojen teemoina ovat tasa-arvoon, yhdenvertaisuuteen ja esteettömyyteen liittyvät asiat. Tavoitteena on lisätä yliopistoyhteisön jäsenten tietoisuutta edellä mainituista asioista ajankohtaisten puheenvuorojen avulla. Luennoitsijoina toimivat paitsi eri alojen asiantuntijat, kuten tutkijat, myös kokemusasiantuntijat. Suomen itsenäisyyden juhlavuoden syksyllä 2017 puheenvuoroja yhdistää ”Suomalaisen naisen tie – tasa-arvoa 100 vuotta” -teema.

Satavuotiaan Suomi-neidon terveys -tapahtumat ja julkaisut tekevät katsauksen lääketieteen ja kansanterveyden kehitykseen. Yleisöluennot, tapahtumat, artikkelit ja videot tekevät näkyväksi niitä saavutuksia, joita tieteellinen tutkimus ja siihen perustuva opetus on tuottanut Suomen itsenäisyyden aikana sekä osoittaa, miten suuria mahdollisuuksia on edessä. Tapahtumia järjestetään Helsingin yliopiston Meilahden kampuksella ja Tiedekulmassa vuoden 2017 aikana.

StarT on LUMA-keskus Suomi -verkoston ja sen yhteistyötahojen juhlavuoden kunniaksi käynnistämä toimintamalli, joka innostaa oppimisyhteisöjä tieteitä, taiteita ja teknologiaa yhdistelevään projektiopiskeluun. StarT-projekteja toteuttavat lapsista ja nuorista koostuvat tähtitiimit. Projektit voivat olla pienempiä tai suurempia tutkimuksia, liikkuvan lelun kehittämistä, robottiohjelmointia, pelin toteuttamista, tiedeteatteriesitys, animaatio tai vaikka musikaali. Lasten ja nuorten tähtitiimejä ja oppimisyhteisöjen hyviä käytänteitä palkitaan raha- ja elämyspalkinnoilla StarT-festareilla, joita järjestetään eri puolilla Suomea. Festareilta parhaat pääsevät vielä palkittaviksi kansalliseen StarT-gaalaan. 

Keväällä 2017 Avoimen yliopiston järjestämällä Studia Generalia -yleisöluennoilla katsotaan satavuotiasta Suomea ja suomalaisuutta tutkimuksesta käsin – myyttejäkin murtaen.

Studia Humaniora: Venäjä 1917 -luentosarja pureutuu Suomen itsenäistymisvuoteen naapurimaamme näkökulmasta. Kun helmikuussa 1917 tsaarinvalta ja Venäjän imperiumi tulivat tiensä päähän, kansan iskulauseiksi nousivat vapaus, rauha ja maan jako talonpojille. Kansojen sorrosta, sensuurista ja uuvuttavasta maailmansodasta haluttiin eroon. Vähemmistökansat kamppailivat oikeuksistaan toiveenaan tasavertaisten kansojen liitto. Osa, Suomi niiden joukossa, irtosi imperiumin reunalta itsenäisiksi.

Luennot käsittelevät vuosisadan alun Venäjän, Neuvosto-Venäjän ja Neuvostoliiton vaiheita kulttuurin, kirjallisuuden, sukupuolen, ja politiikan näkökulmista. Kaikille avoin luentosarja järjestetään Helsingissä keväällä ja syksyllä 2017.

Suomen kieli liikkeessä on kaikille avoin verkkokurssi (MOOC). Helsingin yliopiston suomen kielen tutkijat kertovat verkkoluennoilla suomen kielen ja sen tutkimuksen nykytilasta. Luennoilla luodaan pikavälähdyksiä valikoituihin aihepiireihin. Näkökulma on vahvasti suomen kielen ja sen tutkimuksen nykyisyydessä, historiaa unohtamatta ja tulevaisuuteen tähdäten. Luennot on erityisesti suunnattu suomen kieltä ulkomaisissa opetuspisteissä opiskeleville ja suomen kielen ja kulttuurin opintojen oheismateriaaliksi. Verkkokurssi julkaistaan alkuvuodesta 2017.

Suomi 100 @CERN on muutaman päivän pituinen tapahtumarypäs Cernissä Genevessä. Tapahtumat esittelevät alueen ja alan toimijoille monipuolisesti suomalaista tutkimusta, koulutusta, elinkeinoelämää, ideointi- ja innovaatiotoimintaa. Tapahtumien tarkoitus on myös esitellä Cernin mahdollisuuksia suomalaisille toimijoille. Fysiikan tutkimuslaitos (HIP) järjestää tutkimus-, innovaatio-, koulutus- sekä elinkeinoelämän toimijoille suunnatun tapahtuman syksyllä 2017.

Suomi100Forum on hiihdon MM-kisojen yhteydessä järjestettävä kaksipäiväinen tulevaisuuden seminaari.

Hyvä tarina vai tylsä totuus? Suomi100Forum tulevaisuutta pohtimassa. Suomi100Forum haastaa elinkeinoelämän, tutkimusmaailman ja yhteiskunnan vaikuttajat sekä yleisön pohtimaan Suomen tulevaisuuden kannalta keskeisiä kysymyksiä. Yleisö pääsee kuuntelemaan tilannehuoneiden pöydissä käytäviä keskusteluja sekä osallistumaan niihin. Suomi100Forum järjestetään Lahdessa Sibeliustalossa 2.-3.3.2017.

Helsingin yliopisto on vahvasti mukana Suomi100Forumissa, olemme kansleri Thomas Wilhelmssonin johdolla yhtenä perjantain haastajana. Kansleri haastaa keskustelijat ja yleisön pohtimaan, onko luottamus tieteeseen ja tietopohjaiseen asiantuntemukseen tulevaisuudessa Suomen kilpailuvaltti eli ”Faktojen jälkeinen aika – onko hyvä tarina parempi kuin tylsä totuus?”

Euroopan laajuinen tiedetapahtuma Tutkijoiden yö tekee tiedettä ja tutkijoiden työtä tutuksi suurelle yleisölle 29.9.2017.  Helsingin yliopiston ohjelmaa järjestetään Tiedekulmassa, Helsingin Observatoriossa ja Lahden Yliopistokampuksella.

Tvärminnen eläintieteellinen asema on meriasema, joka toimii moninaisen korkeatasoisen biologisen tutkimuksen tukikohtana. Asema juhlistaa Suomen 100 vuotta sekä aseman 115-vuotista taivalta avointen ovien päivällä lauantaina 16.9.2017 kello 11-17. 

Asema ja sen laboratoriot, akvaariot, veneet ja näytteenottovälineet ovat avoinna kiinnostuneille ja samalla voi jututtaa tutkijoita, jotka työskentelevät asemalla. Esittelyssä on muun muassa uusia tutkimuslaitteita sekä Virtual Reality -vedenalaisvideokuvaa.

Päivässä ovat vahvasti esillä rannikkoalueen tärkeys ja korkeatasoisen perustutkimuksen tarve alueiden hoidossa.

Valtiokalenterin juhlaseminaari järjestetään kesällä 2017 ilmestyvän Suomen valtiokalenterin 207. vuosikerran kunniaksi. Suomen valtion ja Helsingin yliopiston yhteinen historia liittyy osaltaan valtiokalenteriin. Julkistamisen johdosta järjestettävä juhlaseminaari kuuluu yliopiston Suomi 100 -tapahtumiin. Kaikille asianharrastajille tarkoitetussa seminaarissa tarkastellaan valtiokalenterinkin valossa Suomen valtion ja valtio-organisaation menneisyyttä, nykyisyyttä ja tulevaisuutta.

 

Yliopistomuseo juhlii 100-vuotiasta Suomea. Yliopistomuseo tarjoaa yleisölle opastetun Yliopistolaiset itsenäisyyttä rakentamassa -teemakierroksen yliopiston päärakennuksessa. Kevään kierrokset pidetään 23.3. ja 18.5. klo 17-18.15 alkaen yliopistomuseon infosta. Vapaa pääsy!

100 haastetta on kuuden yliopistokeskuksen (Lahti, Mikkeli, Seinäjoki, Pori, Kokkola ja Kajaani) yhteinen Suomen juhlavuotta juhlistava kampanja.  Suomen yliopistokeskuksissa tehdään yliopistollista, omaa aluetta hyödyttävää tutkimusta sekä annetaan opetusta. Kampanjan aikana yliopistokeskukset esittävät ratkaisuja ja visioita tulevaisuudesta sekä kertovat osaamisestaan sosiaalisessa mediassa.  #100haastetta

Tule mukaan juhlistamaan Suomen juhlavuoden kunniaksi tehtyjä tasa-arvotekoja!

100 tasa-arvotekoa -hankkeessa erilaiset organisaatiot yhteiskunnan kaikilta sektoreilta ovat tehneet uusia ja konkreettisia toimia sukupuolten tasa-arvon lisäämiseksi Suomessa. Hanke huipentuu perjantaina 10.11.2017 kaikille avoimeen juhlaan Helsingin yliopiston juhlasalissa. Luvassa on paljon vaikuttavia tasa-arvotekoja, tasa-arvoparaati ja huikeita kulttuuriesityksiä.

Ohjelma alkaa kello 13.00 tasa-arvotekonäyttelyyn tutustumisella, kuohuviinitarjoilulla ja vapaalla seurustelulla. Kello 14.00 siirrymme juhlasaliin nauttimaan esityksistä ja huippupuhujista sekä vaikuttumaan monipuolisista tasa-arvoteoista. Merkitse päivä kalenteriin ja pyydä työkaverit sekä ystävät mukaan. Tulkaa yhdessä sankoin joukoin juhlimaan tasa-arvotekoja!

100-vuotiaat naapurit: Suomi ja Venäjä -luentosarjan järjestävät Helsingin yliopisto ja Aleksanteri-instituutti Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden kunniaksi. Tähdäten päiväkohtaista uutisointia syvempiin ja historiallisempiin näkökulmiin naapuruussuhteista, luentosarja tarjoaa yhden foorumi keskusteluille Suomesta ja Venäjästä.

Suomen itsenäistyminen Venäjästä tapahtui osana suurten imperiumien hajoamista. Autonomian aika lukuisine vaiheineen vaihtui kahden uuden itsenäisen valtion naapuruuteen, ja samalla luotiin perusta maiden tuleville suhteille. Näitä ovat määrittäneet maailmansotien välisen ajan viileä kausi, toinen maailmansota, maailmansotien jälkeen luotu uusi maailmanjärjestys, kylmä sota ja Neuvostoliiton hajoamista seurannut muutoksen tila kansainvälisessä järjestelmässä. Euroopan kiristynyt poliittinen ilmapiiri ja kriisit, joiden osapuoli Venäjä on, heijastuvat väistämättä Suomen ja Venäjän välisiin suhteisiin. Viime vuosien tapahtumat ovat johtaneet erilaisiin arvioihin niin päättäjien, asiantuntijoiden kuin kansalaistenkin keskuudessa.

Kaikille avoin luentosarja järjestetään Helsingissä keväällä ja syksyllä 2017.

100 years of Finnish Ecology -konferenssi tekee katsauksen Suomen ekologisen tutkimuksen historiaan, esittelee uusinta ekologista tutkimusta ja edistää alan toimijoiden verkostoitumista. Tapahtuman järjestävä OIKOS Finland kokoaa yhteen ekologian ja evoluutiobiologian tutkijoita joka toinen vuosi Suomessa pidettävään konferenssiin. Suomen juhlavuonna järjestettävää konferenssia edeltää tieteen akateemikko Ilkka Hanskin (1953–2016) kunniaksi pidettävä symposiumi.

Vuonna 2017 vietetään valtakunnallisesti lastentarhanopettajan koulutuksen 125-vuotisjuhlavuotta.  Juhlavuoden verkkosivuilla julkaistaan vuoden ajan kirjoituksia liittyen suomalaisen lastentarhanopettajan koulutuksen ja varhaiskasvatuksen historiaan, nykypäivään ja tulevaisuuteen. Juhlavuosi huipentuu 20.10.2017 Helsingin yliopistossa järjestettävään juhlaseminaariin. Juhlavuotta toteuttavat yhteistyössä Helsingin yliopisto, Opetushallitus, Opetusalan ammattijärjestö OAJ, Lastentarhanopettajaliitto LTOL sekä Ebeneser-säätiö. Juhlavuoden suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.