Programme

Interaction now - cerebral small vessel disease and Alzheimer’s disease

30th Paulo Foundation International Medical Symposium
28-29 October 2021, Virtual Only, from Helsinki, Finland 

Official symposium time zone Central European Summer Time, CEST

Thursday 28 October 

9.00-9.15 CEST Opening 
9.15-10.30 CEST Neuropathology. ApoE and microglia.
  9.15 CEST Raj Kalaria, Newcastle, UK
Update on the pathophysiology of sporadic and familial cerebral small vessel diseases with implications for Alzheimer’s disease
  9.45 CEST Tarja Malm, Kuopio, Finland
  10.15 CEST 15 min discussion    
10.30-11.45 CEST Neuroinflammation. Glymphatic system.
  10.30 CEST Pentti Tienari, Helsinki, Finland
MHC and neuroinflammation
  11.00 CEST Tuomas Lilius, Helsinki, Finland 
Pharmacology of the glymphatic system - implications for neurodegenerative diseases
  11.30 CEST 15 min discussion
11.45-12.30 CEST BREAK
12.30-13.45 CEST From clinics to research and back.
  12.30 CEST Leonardo Pantoni, Milano, Italy
How can we detect SVD and degenerative components in our clinical practice and in research?
  13.00 CEST Miia Kivipelto, Stockholm, Sweden
  13.30 CEST 15 min discussion
13.45-15.25 CEST From imaging to cognitive and functional status.
  13.45 CEST Mark Bondi, San Diego, US
Associations of MRI locus coeruleus contrast ratio and white matter lesion pathology in nondemented older adults
  14.15 CEST 5 min discussion
  14.20 CEST Hanna Jokinen-Salmela, Helsinki, Finland
Global burden of SVD brain changes
  14.50 CEST Adam Brickman, New York, US
 

15.20 CEST

15 min discussion
15.35-15.45 CEST

Closing of the day

Friday 29 October

9.15 -10.00 CEST                             Short communications/oral presentations  
10.00-11.15 CEST       Biomarkers, early diagnostics.
  10.00 CEST Henrik Zetterberg, Gothenburg, Sweden
Development of blood biomarkers for neurodegenerative dementias
- goodbye lumbar puncture?
  10.30 CEST Sanna-Kaisa Herukka, Kuopio, Finland
  11.00 CEST 15 min discussion
11.15-12.30 CEST Cognition, neuropsychiatry.
  11.15 CEST  Anders Wallin, Gothenburg, Sweden
What does investigation of patients seeking help at a memory clinic tell us about the neurovascular unit?
  11.45 CEST Olivier Godefroy, Amiens, France
Poststroke cognitive disorders and their imaging determinants
  12.15 CEST 15 min discussion
12.30-13.15 CEST BREAK  
13.15-14.30 CEST Treatment perspectives.
  13.15 CEST Vincent Mok, Hong Kong, China
Preventive Treatments of Sporadic Cerebral Small Vessel Disease
  13.45 CEST Satu Palva, Helsinki, Finland
Computational model to stimulate brain function for the diagnosis and
individualized treatment of degenerative brain diseases  (VirtualBrainCloud).
  14.15 CEST 15 min discussion
14.30-15.45  CEST                    Future trials, interaction. 
  14.30 CEST         Terry Quinn, Glasgow, UK
What would a cSVD/AD trial look like?
  15.00 CEST TBA
  15.30 CEST 15 min discussion
15.45-16.00 CEST     Closing

The program may be subject to change.